Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
"Лидер" напусна движение "Напред"
23 Април 2009
8 процентната бариера препъна коалицията, прагът е гласуван твърде късно
Движение " Напред" при учредяването си
Движение " Напред" при учредяването си

Партия ЛИДЕР вчера е напуснала коалицията Движение "Напред". Това обяви пред "Монитор" депутатът Мирослав Мурджов. На заседание на коалиционните партньори вчера от ЛИДЕР отново са настояли съюзът да се яви на парламентарните избори с неговата регистрация. ВМРО, ЗНС и Движение "Гергьовден" обаче не отстъпили от намерението си обединението да се регистрира в ЦИК като партия ВМРО, тъй като тя е най-разпознаваема и най-електорална от политическите сили в движението.

"ЛИДЕР напусна заседанието, отказа да говори за други варианти, освен за тяхната регистрация, а вчера беше крайният срок за взимане на решения в "Напред". Това на практика означава, че ЛИДЕР възпитано напуснаха коалицията", обяви Мурджов.

ЛИДЕР е в правото си да напусне коалицията, никой не е задължен да остане, отсече депутатът. Той смята, че това не е предателство към Движение "Напред", защото постъпката била нормална за млада и неопитна партия, която съществува от една година. "В политиката няма място за сърдене и за лепене на етикети. Истината е, че не издържаха на напрежението, защото напрежението не е малко", допълни Мурджов. Според него вътре в партията има нормални свестни хора, които са взели това решение.

Движение „Напред” се разпадна и това беше логично. Това каза в интервю за предаването “Преди всички” на БНР Мария Пиргова, заместник-председател на „Лидер”. Тя уточни, че всяка една от партии в коалицията е преценила, че осемпроцентната изборна бариера е недостижима и трябва да се търси друго решение. Пиргова добави, че за всяка една от партиите е естествено да бъде запазена нейната идентичност и желанието да представлява коалицията.

Заместник-председателят на „Лидер” изрази мнение, че 8% праг е трябвало да бъде гласуван много по-рано, за да може коалициите по друг начин да провеждат подготовката си за изборите.
Мария Пиргова заяви още, че принципите на ПП „Лидер” с другите партии от коалицията са общи, но при регистрация на коалицията от една партия, другите биха се загубили.

В 11.00 часа в Народното събрание Движение „Напред" в състав ВМРО, ЗНС и „Гергьовден" ще даде нарочна пресконференция. Основна тема ще бъде участието на партиите от коалицията на предстоящите избори след напускането на ЛИДЕР.  


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.