Факти, Анализи, Коментари
   14 Юни 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени потвърдиха експериментално гравитационното забавяне на времето
19 Февруари 2010
Гравитационното забавяне на времето e предсказано от Айнщайн още през 1915 година

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли с помощта на атомен интерферометър успешно потвърдиха съществуването на гравитационно забавяне на времето - едно от следствията на Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн. Резултатите от изследванията на специалистите са публикувани в списание Nature.

Гравитационното забавяне на времето, предсказано от Айнщайн през 1915 г., е било проверено с 10 000 пъти по-голяма точност в сравнение с предишен експеримент през 1976 г. Резултатите за пореден път показват, че теорията на Айнщайн описва реалния свят, в който гравитацията забавя времето, се казва в комюнике на Калифорнийския университет в Бъркли.

Новите резултати имат приложение при GPS спътниците, правейки нужни свръхпрецизните часовници, заяви ръководителят на изследването Холгер Мюлер от университета. Системата GPS може да определи положението с точност до милиметри благодарение на спътници, снабдени с най-добрите атомни часовници. Увеличаване на височината едва с един метър обаче е достатъчно, за да се намали прецизността, защото отдалечаването от центъра на Земята намалява гравитацията.

Тъй като ползваме все по-прецизни часовници, нужно е да опознаем по-добре влиянието на гравитацията, допълни той. Извършеният от неговия екип експеримент върху цезиеви атоми, хванати в "капан" с помощта на студени лазери, продължи едва 0,3 секунди. Разликата в изтичането на времето между цезиев атом, който "пада" с 0,1 милиметър под ефекта на гравитацията, и същия атом в покой е измерена с изключителна прецизност.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.