Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Милен Велчев: Губим доверие заради левицата
22 Март 2006

Известно е разочарованието на част от нашите привърженици, че сме в коалиция с БСП.

     Г-н Велчев, на заседание на Съвета на коалицията някой попита ли вицепремиера Емел Етем верни ли са информациите в медиите, че фирми, близки до ДПС, крадат от парите, отпуснати за преодоляване на щетите от пороите?

     Не сме обсъждали конкретните обвинения, които прозвучаха в медиите. Вицепремиерът Емел Етем даде общ отчет за състоянието на инфраструктурата :лед поредните бедствия, за това какви ресурси са на разположение и какви са необходими за адекватна защита на населението от бедствията. Беше подчертано, че отговорност за правомерното разходване на парите носят общините.

     Но кметовете се оплакват, че средствата са крайно недостатъчни. Защо не се извадят свежи пари от държавния резерв, за да се помогне наистина на хората?

     Такова решение не е взето, не е и стояло на този етап. Началото на годината традиционно не е време за планиране на непредвидени разходи, бюджетът бе направен преди по-малко от три месеца.

     И все пак, защо да стоят пари „на склад", след като нуждата е очевидна?

     Разбира се,че резервът е за това да финансира неотложни нужди на държавата. Само че при изразходването му трябва строго да държим сметка за макроикономическите показатели и баланси. Колкото и да сме свикнали с мисълта, че финансовата стабилност е трайна в България, това е така дотолкова, доколкото продължаваме да водим разумна фискална политика. Освен това повече пари са необходими и за здравеопазване, и за образование. Всичко е въпрос на добро управление.

     Да разбирам ли, че критикувате Емел Етем, че не успява правилно да разпределя парите?

     Става дума по-скоро за отговорност на цялата коалиция. Така или иначе, обществото чака отговор дали целесъобразно и правомерно са изразходвани средствата, които са събрани от него като данъци.

     Вярно ли е, че Съветът на коалицията е решил работна група на ниво зам.-шефове да изчисти напрежението, което тресе БСП, НДСВ и ДПС за кадровите назначения по места?

     Да, взе се такова решение. Кадровите въпроси в своята конкретика са толкова много, че не може да си позволим да занимаваме с всеки един от тях поотделно Съвета на коалицията. Ако не може на това ниво да се постигне съгласие по всички пунктове, тогава вече ще трябва лидерите да се занимаят с въпроса. Но в НДСВ категорично няма да отстъпим от принципа, че се сменя човек на даден пост само ако е доказано, че не се справя професионално, или му предстои пенсиониране. Предстои да се изяснят и назначения в централните органи на властта, като например Агенцията за високи технологии и съобщения и Съвета за електронни медии.

     Главният секретар на НДСВ Владимир Дончев заяви, че ДПС има голям опит в това да се възползва от властта. Така ли е?

     Това не е непременно лошо. Все пак възползването от властта има и положителни страни. Това, че ДПС има достатъчно опит, е безспорен факт.

     Да ви попитам така -преяжда ли с власт ДПС?

     Не съм намерил измерителния уред, който да отчете колко точно власт има отделен министър или партия, факт е, че ДПС управлява значителни материални и финансови ресурси в трите министерства, които са му поверени. Вярно е обаче, че властта няма само финансови измерения, но и политически, които са не по-малко значими.

     По-добре от мен знаете, че на всяко заседание на вашата парламентарна група депутати скачат и се оплакват от чистки на хора на НДСВ по места...

     Напрежение в коалицията периодично възниква, при това не само за кадрови спорове. Последният случай бе с колегата Йордан Костадинов. Но тези камъчета са прекалено малки, за да обърнат колата.

     Как си обяснявате срива в рейтинга на НДСВ - от втора политическа сила вече сте четвърта?

     Не знам защо цитирате единственото социологическо изследване, което е констатирало този факт. Има и други, които пък твърдят, че сме трета сила...

     Оспорвате ли, че така или иначе има отлив от НДСВ?

     Факт е. Но временен. Няма как да е другояче.

     Защо?

     Известно е разочарованието на част от нашите привърженици, че сме в коалиция с БСП. Това не е изненадващо и на фона на увеличаването на националистическите и анти европейските настроения в българското общество. Но смятам, че с времето ще бъде доказана правотата на политиката на НДСВ, което работи за това България да стане член на ЕС час по-скоро.

     Страхува ли се НДСВ от „Атака", която ви измести от второто място?

     Не, не може да ни е страх от процеси, характерни за демократичното общество. Голямо е изкушението да ce неглижигра явлението „Атака". Всяка отговорна партия трябва да си даде сметка за причините, довели до увеличената популярност на „Атака".

     И каква е равносметката на НДСВ? Къде сбъркахте?

     Не съм казал, че непременно грешки на НДСВ направиха „Атака" възможна.

     Да ги наречем неизпълнени обещания?

     Нормално е избирателите да са разочаровани от властта, че не си изпълнява достатъчно бързо предизборните обещания.

     Опасна ли е „Атака" за управляващата коалиция?

     Няма как да е опасна. Оцеляването на тройната коалиция е в ръцете на самата коалиция. Извън грешките на самата коалиция няма външна сила, която да постави под заплаха властта. В същото време обаче не бива да се подценяват някои действия на „Атака", какъвто е случаят с внесения от тях закон за национализацията. Става дума за законопроект, които е част от историята на 40-ото НС. Не бива да го тълкуваме само като прищявка или откровен абсурд. Аз приемам много сериозно този акт, защото той е първата и единствена заявка на „Атака" за управление. Докато съм депутат, няма да допусна такъв закон да бъде приет.

     Лидерът на ДПС Ахмед Доган преди време нарече „летящ старт" 100-те дни на това управление. Вашата оценка, като бивш министър, как се справя кабинетът към момента?

     Не си спомням тази оценка на Доган, но едва ли мога да се съглася с определението „летящ старт". Смятам, че правителството прави всичко възможно, за да изпълни ангажиментите към Европейския съюз.

      Чуват се гласове, че Сергей Станишев изпуска кормилото на властта...

     Личното ми мнение е, че премиерът Сергей Станишев се справя по-добре, отколкото очаквах преди шест месеца. Но винаги може да се желае нещо по-добро. Все пак смятам, че той прави всичко възможно да успеем да влезем в ЕС навреме.

     Г-н Велчев, вярно ли е, че има договорка между Станишев и Сакскобургготски създадената комисия за царските имоти да бетонира със закон връщането им?

     Като казах опозиция, нямах предвид само политическите партии извън управлението, а и вътрешнопартийната. В НДСВ бяхме против създаването на такава комисия и това не е тайна за никого. Не смятаме за нормално да има комисия за статута на имотите на отделен човек. Какво би станало, ако за всеки от имотите на стотиците хиляди български граждани се формират такива проверяващи екипи? Въпреки това със съгласието си за парламентарната комисия НДСВ показва, че се съобразява с мнението на коалиционните партньори.
     Това, че „Атака" иска да ме даде на прокурор заради сделките с дълга, изобщо не ме притеснява. Всеки в България има право на мнение. Знаете, че и предишният главен прокурор Никола Филчев, с когото не бяхме първи приятели, не успя да намери нищо нередно след двете проверки, които направи. Популистките напъни на някои политици да трупат дивиденти на чужд гръб точно в този случай няма да доведат до нищо.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

АТАКА
04 Sep, 2007 | 16:49

Юпито с бялата якичка Велчев,дошъл от лондонското Сити трябва да пише мемоарите си в Централния Софийски Затвор,за далаверите си с външния дълг,за хотелите по Черноморието,за срещата си на яхта в Монако с мафиоти.Крайно време е за "Операция Чисти Ръце"в България.Атака!!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.