Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Симеон Сакскобургготски: Атаките срещу мен за магистрала "Тракия" ми напомнят за кампанията покрай гражданството ми
23 Февруари 2006

     - Г-н Сакскобургготски, кaк ще коментирате атаките стрещу Вас и Вашето семейство във връзка с концесияа на магистрала "Тракия"?

     - Не бих искал да ги коментирам, но честно казано това много ми напомня кампанията покрай гражданството ми. За съжаление имам усещането, че нещо е организирано неспонтанно. Това са клевети, обиди, намеци, но няма нищо което да отговаря на истината.

     - Тоест няма и испанска връзка сред концесионерите?

     - Ако бяхте малко по-запознати с темата, бихте усетили именно това, че няма подобни връзки. Никога не съм действал с подобни методи. Възпитал съм семейството си по съвсем друг начин, различен от клеветите, които се намесват тук. Може би затова синовете ми идват толкова рядко, за да не може да се каже, че се бъркат в нещо. Аз страдам от това, защотото ми липсват, но трябва да се придържаме към действителността. Също ме учудва това, че има политици и общественици, които с една невероятна лекота просто си свързват името си с лъжи и клевети.

     - Същото може ли да се каже и за вашите имоти? Това също ли е атака?

     - Не виждам защо трябва да има атаки в съвсем нормално организарана държава, когато нещата се правят по един коректен начин.

     - Г-н Саксккобурготски, обръщам се към Вас като лидер на партия от управляващата коалиция. Много критики се отправят към правителството на Сергей Станишев, включително и от самата БСП. Как се работи с тях, добър коалиционен партньор ли са, има ли проблеми, имате ли забележки към дейността на "червените", на премиера и правителството?

     - Според мен това, че говорим за "червени" и други бои не е особено европейско. Ние сме в коалиция, работим за една обща цел, която мисля, че интересува всички вас - приемането на България в ЕС през 2007 г. Разбира се, като коалиционни партньори поддържаме отличен диалог помежду си.

     - Смятате ли че правителството на Сергей Станишев се забавя по отношение на поставените срокове за приемането ни в ЕС?

     - Бил съм примиер, зная какво е, зная какви са критиките. Първо не бих си позволил, второ не ми е работа и трето не е в стила ми да критикувам настоящия премиер.

     - Защо НДСВ не успя да убеди коалиционните си партньори да се направи по-голяма крачка по отношение на намаляването на депутатския имунитет?

     - Не считам, че НДСВ трябва да е водещо в случая. Ние въведохме някои предложения и корекции. Оттам нататък нещата ще се развиват по същия коректен начин. Много е важно мнението на всички страни. Трябва да се сравняват, да се търсят примери и прецеденти.

     - По отношение на появилите се напоследък националистически намеци и нападки между коалиция "Атака" и БСП, какъв е коментарът Ви?

     - Най-хубаво би било да се придържаме към истината. Да се замислим, че България като стабилна държава в този край на Европа може да се гордее с един етнически модел, който други страни нямат. Всички трябва да положим усилията, които се налагат, за да запазим този модел и нещата да вървят все по-добре.

     - Притеснява ли Ви подклаждането на етническо напрежение?

     - Ако сме разумни и гледаме за доброто на нашето общество, всички можем да се загрижим. Това, което трябва да се избегне е да не изпадаме в истерия.

     - А как гледате на всичко това, което се случва на върха в съдебната система?

     - Вие ме познавате. От години полагам свръхчовешки усилия да привикнем да уважаваме институциите. Това е част от начина, по който ставаме европейска страна и се гради държавност. Не бих коментирал, но пак се връщам към това, което казах за кампаниите и компроматите. В крайна сметка трябва да отвикнем от компроматни войни.

     - А действително ли сте казали пред НДСВ, че сте толкова омерзен от всичко, което се случва в момента в България, че вече се замисляте, дали да не се върнете в Испания?

     - Какво ли още ще ми препишете? 50 години съм бил изгнанник. Мислите ли, че бих казал нещо подобно и най-вече да си тръгна от България? Не съм ли български гражданин, не живея ли тук? На някои от вас хрумвало ли му е да си тръгне от България, ако друг го обиди?

     - Току що Народното събрание свали имунитета на Стефан Софиянски, в парламентарната комисия представителите на НДСВ бяха против това, а днес гласуваха "за". Бихте ли казали защо?

     - Има моменти, в които трябва да се действа по различни начини. От друга страна имам впечатлението, че самият г-н Софиянски щеше да предложи свалянето на имунитета си и да запази честта си, защото в крайна сметка много неща са намеци. Това да се докажат е съвсем друг въпрос.

     - Предстои президентска кампания, президентски избори. Замисляте ли се вече да се кандидатирате за президент?

     - И на този въпрос съм ви отговарял много пъти. Благодаря Ви!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

valentina
10 Feb, 2007 | 09:21

МНОГО ДОБРЕ СЕ ИСКАЗА ЛИДЕРА НА НДСВ ,СТИГА С АТАКИТЕ СРЕЩО НЕГО.

valentina nenkova
01 Jan, 2007 | 10:07

оставете,царя намира ,погледнете тези които ни докараха до просия защот ако нямахме кото него човек сега и в европа нямаше да стигнем.

Петър
24 Sep, 2006 | 02:26

Аз пък мисля, че малко от нас могат да мислят по начина на Симеон II. Той всъщност внесе доста от нужната умереност в политическия живот тук. И на мен не ми харесва, че влезе в съглашение с комунистите, но определено доста дълго подаваше ръка на десницата, преди да се стигне до това положение.

mama
22 Jun, 2006 | 19:57

Saksa da chuka kamani v Belene !


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.