Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Петър Краевски: “Телевизията си има свой език!”
Десислава Бакърджиева - 22 Юни 2005

     Петър Краевски e програмен директор на “Веселина ТВ”, където води своето забавно-сатирично шоу “Петкраски”. Отскоро водещият “по ръба на бръснача” Петър Краевски е с нова визия – той смени бейзболната си шапка с каубойска, изработена от кожата на гърмяща змия, а новите му слънчеви очила, които са негова запазена марка, са подарък от фенка на “Петкраски” в Холандия.


Петър Краевски: “Много по-лесно се работи с млади хора!”
     - Кое прави един сценарий за тв предаване наистина оригинален?

     - Най-важното условие е, че трябва да има сценаристи, които мислят оригинално, креативни хора. Те трябва да умеят да работят в екип, всеки да знае своите задачи. Хоризонтът на очакване на сценария трябва да е ясен, да се знае какви цели си поставя един сценарий, а не просто да се седне и да се напише нещо. Тогава всичко става лесно и бързо. Казал съм на сценаристите във “Веселина ТВ”, че не искам да виждам никой от тях след 17,30 ч. в телевизията. Искам те да живеят, да ходят по купони, да се забавляват, за да имат свежи възприятия за това, което се случва навън, да го пречупват през своята собствена призма. Така свежестта се предава и в самия сценарий.

     - Разкажи за различните награди, които са печелил през годините. Какво значение им придаваш?

     - Награди съм получавал за радио, за предаването “Петкраски” - първата награда за хумористично предаване на международния фестивал в Албена, втора награда за предаването “Етнофорум” на международния фестивал в Албена. Получавал съм награди за хумор, сатира и поезия. Какво са за мен? Много странно е това. Някои хора си мислят, че като вземеш награда и си невероятно щастлив. Това е така. Когато взехме първата награда за “Петкраски”, бяхме наистина щастливи в Албена, но когато се върнахме, ни посрещнаха с едно относително безразличие. За да си в добри отношения с хората, по-добре е да не получаваш награди. Това е една житейска истина, която съм изпитал на гърба си. Ако си направил нещо хубаво, стойностно, което се котира, в един момент има леко отдръпване от теб. Трябва да си малко натоварен с отрицателна емоция, за да получиш подкрепата и съчувствието на хората около теб.

     - Във “Веселина ТВ” давате шанс на много млади хора. Не те ли притеснява неопитността им?

     - Много по-лесно се работи с млади хора. Ние правим доста сериозни кастинги, даже и в момента сме организирали конкурс за сценаристи, тъй като искаме малко да освежим сценарния екип. В момента има около 60 молби за сценаристи, от тях аз ще избера един човек. Този човек трябва да е много мотивиран, трябва да има нещо в главата, да е креативен и свеж. Важно е, разбира се, и да влезе в екипа, да се сработи с хората. Човекът може да е много добър, но когато психологически не се вплете в този екип, той е безполезен.

     - Какво никога не са те питали хората?

     - Не ме питат: “Как си?” Затова и кръстих трета си книга “Ало, как сте?”. Всеки пита: “Какво правиш в момента, свърши ли тази или онази работа?” Никой не те пита как си, как се чувстваш, дали си добре днес. Това е нормално в забързаното ни ежедневие.

     - Как ти се отрази преходът от работата в радиото към телевизията?

     - В радио “Веселина” работя вече 13 години. От третия ден на стартирането му съм там. Преди това работих във вестници. Правех хумористични и сатирични страници. Когато влязох в радио “Веселина”, започнах да работя по няколко предавания. Колегите ми от печатните медии ме съветваха да не се занимавам с частна радиостанция. По време на работата си в радио “Веселина”, доста работих и за телевизията. Правехме предаването “Звезди на ритъм седем”, на което аз бях сценарист. С БНТ направихме десетки предавания, дори се изявявах и като водещ. Когато се посветиш изцяло на телевизията, това е друго нещо. Телевизията си има свой език. Визията е на преден план, но това, което ми помага от работата ми в радиото е, че повечето телевизионери не обръщат внимание на звука в телевизията. Много е важно да се създаде понякога някакво сюреалистично усещане, когато гледаш някакъв материал, а това се постига с инструментала, с акцента, с ефекта. Когато правихме филма за Стела "Живата енергия”, успяхме да постигнем именно това. Инструменталната част на филма бе на звукозаписно студио “Веселина”.


“Запазил съм в “Петкраски” много сатирични елементи!”
     - Каква е историята на предаването “Петкраски”?

     - “Петкраски” е едно много голямо предизвикателство, то е моето предаване, където мога авторски да се реализирам. Първоначално много вървеше сатирата в него, т.е. сатиричният хумор, епиграмата, афоризма, но с развитието на пазарната икономика, нещата все повече олекват. Хората искат шоу, нещо, което да не е ангажиращо, което да ги разсмее и да не се замислят чак до такава степен. Може би след 15-20 години отново ще се върне този вкус към сатирата.
     Разбира се, запазил съм в “Петкраски” много сатирични елементи, като поетичния конкурс на “Веселина ТВ” “За един по-човечен свят”, има и сатирична секция. Хора от цялата страна изпращат свои епиграми, които ние пускаме по радиото и телевизията. Наградите са много, издаваме най-добрите епиграми и в книжки. Освен това, срещаме се и с зевзеците на България, това е новото в предаването. Посещаваме различни градове и там откриваме техните най-цветни личности. Търсим също и битовия хумор в градовете, хумора с етническите елементи. Когато бяхме в Пловдив, Жоро Пеев леко загатна линията: “На какво се смеят различните етноси в Пловдив!” Имаме много други идеи, които се надяваме да реализираме, но те ще останат тайна засега.

     - Пишеш епиграми, миниатюри и афоризми. Какво те провокира да започнеш?

     - С истинско изумление научих, че братът на дядо ми се е занимавал с хумористични публикации в печата преди 9 септември. Аз открих някои негови неща, след като вече бях започнал да пиша. Изглежда има нещо, което се предава родово. Сатирикът Калин Ганчев, който в момента е шеф на митницата в Пловдивския панаир, навремето започна интензивно да публикува такива хумористични миниатюри и покрай него аз също реших да се пробвам, оказа се успешно.

     - Ще кажеш ли някои твои епиграми?

     Полиглота

     Все сме си лика прилика
     Като близнаци сме даже
     Знаем по десет езика
     Няма какво да си кажем.


     А ето и една епиграма за съдбата на сатирата:

     Мисъл точна
     Думи куршумлии
     Цел мишените по върховете
     Огън, но отвръщат ми ония
     А, увеселителни конфети.



последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Катрина К.
24 Sep, 2005 | 18:13

Много се кефя на това шоу, особено на последните, когато гостуваха в Смолян и Хасково. Добре, че сте интервюирали водещия!

Cоня И.
08 Aug, 2005 | 13:59

С удоволствие гледам шоуто на Петър Краевски по телевизия "Веселина"! А радиопредаването му е без конкуренция! Такъв хумор с нерв и съдържание трябва да има по българските медии!

Роси
27 Jun, 2005 | 07:46

Много талантлив човек. Пешо, пожелавам много здраве и успехи!

orwo
23 Jun, 2005 | 15:55

Ok, got e. Kade da si namerim knigata na Petar Kraewski?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.