Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Вяра Георгиева: “Българката умее да се облича с вкус!”
Десислава Бакърджиева - 3 Юни 2005

     Вяра Георгиева завършва висшето си образование в Istituto Marangoni, Milano, Italia, специалност “Fashion design”. Дипломира се със среден успех 29 т. от максимален брой 30 т., представяйки дипломната си работа - 3 модела от мъжката си колекция есен/зима 2004 / 05 на общото ревю на завършващите Istituto Marangoni студенти в Милано.
     Вяра има стаж и сътрудничество с Laura Peluso S.r.l.-fashion designer-STILE & PRODOTTO, където работи като асистент-дизайнер, график/тренд-дизайнер и илюстратор за линиите дамско облекло Versace Sport и Cappopera Jeans /Fashion Factorу.


Вяра Георгиева: “Когато нещо е направено с желание и любов, то така се и приема!”
     -Как реши да отвориш студио “FEDE”? Всичко по твой проект ли бе направено?

     - От малка се занимавам с мода и винаги съм знаела, че искам да правя мода, да създавам стойностни и красиви неща. Учих мода и моден дизайн по време на средното си образование, след това продължих и във висшето. През цялото време докато учех, знаех че трябва да направя нещо сама, да представя своето виждане за нещата, да осъществя моето желание за по-добра визия на хората в България. Изобщо нещо, което да е наистина стилно и красиво. Идеята ми за студиoто е то да са превърне в място, където човек, без значение дали е жена, мъж или дете, да може да дойде и да се информира като цяло за модата и за всичко, което е модерно в момента. Хората искат да изглеждат добре, но не винаги им е ясен начинът, по който това може да стане, и точно тук идва моята роля. Основната идея е не чак до такава степен да се гони модната тенденция, която диктува начина и стила на обличане в момента, а по-скоро да се стремим към тенденцията, която ще се наложи утре.
     В София и на много други места по света модните тенденции идват една крачка по-назад, а аз искам да ги приведа едно към едно. Това, което се случва в Милано, искам да стане и в София, да могат да се избират дрехи направо от ревюта в Милано, марките да са действително от най-високо качество и висок клас. Не винаги предлаганият продукт отговаря на очакванията, затова и “FEDE” е студио, защото ще се правят и неща по поръчка. В момента правя ателие и ще предлагам своя собствена линия – младежка, която ще представлява миниколекция, заедно със световните колекции, които излизат. Това са водещите линии около идеята и реализацията на студио “FEDE”.

     - Как мина откриването, доста известни личности присъстваха на него?

     - Когато нещо е направено с желание и любов, то така и се приема. Много приятна се получи обстановката за хората, които бяха част от самото откриване, а също и гостите. Първа от всички Кремена Халваджиян си купи дреха. Всеки ме поздрави, всички си тръгнаха с едно приятно усещане.

     - По какво се различава студио “FEDE” от останалите?

     - Първото нещо, което отличава студиото, е това, че дрехите са италиански, най-страхотни марки с високо качество, те са от ревюта и са единична бройка и размер. Когато един човек влезе, той веднага може да намери своята дреха. Всяко едно желание може да се удовлетвори. Може да си направиш ансамбъл от нещо, което много харесваш на „Долче и Габана”, съчетано с нещо, което е българско. След време ще има още марки. Това не е просто магазин или бутик, в който да дойдеш да избереш нещо, тук човек идва, за да може да бъде глезен и да получи това, което иска.


“В момента правя ателие и ще предлагам своя собствена линия!”
     - Скоро ще имаш нова собствена колекция. Каква ще е тя?

     - Тя ще бъде в стила и на нивото на дрехите, които в момента предлагам. Няма да бъде нещо определено, елегантна или класическа, ще бъде нещо, което ще се развива, надявам се да еволюира с времето. Определено колекцията ще бъде насочена към младите хора, които искат да се обличат не само модерно, но и искат да бъдат различни, готини и да се чувстват добре. Ще има младежки потничета, рокли, но ще има и официални неща, тъй като аз насочвам погледа си и малко към шоубизнеса.

     - Завършила си висшето си образование в Милано. С какво е по-различно обучението там и смяташ ли, че щеше да успееш да направиш “FEDE”, ако не беше учила в чужбина?

     - Всичко това, което научих в Милано, ми даде страшно много. Начинът на работа и създаването на дисциплина за работа в нещо толкова креативно като модата страхотно ме впечатлиха. Трябва да си много дисциплиниран човек, за да можеш да успееш. Когато виждаш как наистина се случват нещата, много работи ти се изясняват. Много информация получаваш, виждаш интересни хора и събития, което е много вдъхновяващо и ти дава сили и желание да правиш все по-добри неща.

     - Работила си и в престижни ревюта в Милано – Gian Franco Ferre, Frankie Morello, Costume Nacional и др. Разкажи за някое от тях, какво е усещането да работиш за големи имена в модата?

     - Усещането мога да определя с една дума, която много обичам и се надявам винаги да имам в сърцето си – “вдъхновяващо”. Чувството е да се докоснеш и да бъдеш на място, за което само си чувал и където само си мечтал да бъдеш. Ревюто представлява една перфектно изпипана машина, която действа благодарение на някой отгоре, който дава идеята, след това всичко е много добре механизирано и няма пропуски. Затова и нещата стават на такова голямо “шоу” ниво. Зад едно ревю стоят страшно много хора, дисциплина и труд. Аз лично най-много се развълнувах, когато Жан Франко Фере се разхождаше зад сцената, оглеждаше и одобряваше, даваше последни наставления на моделите. Той не говореше, а само посочваше на петте сновящи около него асистентки какво точно трябва да се направи.


“В България всеки интерпретира модата по свой уникален начин!”
     - Умее ли да се облича българката?

     - Всеизвестно е, че българката се облича наистина с вкус. Хората обличат нещата, които представят тях самите. В Милано това е пресилено – когато видят нова тенденция, абсолютно всички започват да я носят. Телевизията е като библията и неща, които се носят от определени персонажи се копират едно към едно, без да се интерпретират от самоличността. В България ми харесва това, че всеки интерпретира модата, което и е основната идея на студиото.

     - Как обичаш ти самата да се обличаш?

     - Обичам да комбинирам различни неща. Любимото ми е да събирам несъвместими неща, които да изглеждат добре, защото обединяващото звено е човекът, който ги носи. За мен дрехата не е важна, а контекстът, с който се носи. Обичам и мразя всякакви неща.

     - Как ти хрумва един модел?

     - Моето вдъхновение е белият лист. Хората също ме вдъхновяват. Когато видя непознато момиче, аз моментално си казвам: “Защо ли не носи това, колко красиво ще й стои!” Вдъхновяват ме и незапълнените пространства.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.