Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Тони Чакъров: “За любовта не се говори, за нея се пее или се пишат стихове!”
2 Юни 2005

     Тони Чакъров е единственият български поп изпълнител, който има издаден албум в Западна Европа. Дебютният му диск, озаглавен “Аз съм Тони” (2002 г.), е тиражиран за Германия и Австрия от известния немски продуцент Волфганг Швам, чието име е в основата на успеха на актуалните немски поп изпълнители. Албумът съдържа песни на немски, английски и български. Тони Чакъров участва в сборни концертни програми в Германия, Австрия и Италия.
     Успоредно със соловата си кариера, той пее и в хорове от Източна Европа за църковна музика. В момента Тони е участник и ръководител на хор “Санкт Петербург”, който се котира с руски казашки мелодии и църковнославянски песнопения. Именно с подобен хор Тони Чакъров напуска България през 1996 г. Преди това пее във вокална група “Черно и бяло”. Носител е на трета награда от фестивала за поп изпълнители “Славянски базар” в Беларус (1995 г.).


Тони Чакъров: “Аз се чувствам добре и това е достатъчно!”
     - На какво се дължи появата на албума ти?

     - На много неща. Нищо не е преднамерено, нито случайно. Ако бяха ме питали преди 10 години дали ще имам албум в Германия, щях да им кажа, че са луди, но се оказа, че възможно. Човек когато силно желае нещо, стават нещата.

     - Какъв е тиражът?

     - Не знам, честно казано, но по принцип беше добре продаден. Парите се върнаха. Има и малък плюс, има и още време да се продава. Когато имам концерти, хората го купуват.

     - Какво съдържа той?

     - Няколко нови песни, които са написани лично за мен, няколко кавър песни – познати в Германия, и няколко български неща. Едното българско парче сме го писали с Криси Илиев, който беше пианист на радиооркестъра, сега вече не е в България и той. Писали сме го за последния “Златен Орфей”, на който не го приеха. Тази песен я направихме на немски и я продадохме там. Имам една българска моя песен. Ангел Заберски-син ми направи аранжимент на “Полегнала е Тудора”. Явно човек като замине в чужбина, започва да му липсва българският фолклор. Докато е тук, не го усеща. Както мога да ти кажа, че и шарената сол започнах да харесвам, след като излязох навън.


“Не всеки е имал шанса да постигне нещо голямо!”
     - От този албум хвана ли различни насоки?

     - Този албум не беше много разнороден, беше си поп албум. Но получих предложение от един италианец и той пък хареса точно народната песен. И аз се впечатлих и реших, че не е лошо да продължа да правя етно проекти. Горд съм с някои неща. Не за друго, а защото ме поканиха да пея в Италия – в Милано, Генуа, мястото, където според мен, ако не можеш да пееш, няма да те слушат. За Германия не искам нищо да кажа, че са лоши певци или че не разбират от музика, но Италия си е различно.
     - В България срещнах Мая Райкова и тя ми предложи да запишем нещо и така дойде идеята да направим албум. Това е дългосрочен проект, защото не съм тук. Изчакваме да отлежат нещата – да видим какво ще ни хареса, какво няма да ни хареса. Имаме няколко много силни попадения. Просто още нищо не сме пуснали, защото още не сме решили кое как ще бъде.

     - Идваш в България, за да работиш в промеждутъците между западноевропейските си турнета?

     - Като бях при Драгомир Драганов в “Чай” и той ме пита защо го правя. Отговорих, че се получава нещо като... хоби. Никой не би си го признал, за да не го помислят за непрофесионалист. Единственият начин в България да се спечелят пари е от участия. Обаче не съм много сигурен, че за поп певците има достатъчно такива. Ако говорим за Анелия или за Азис, те със сигурност имат много участия.

     - От кого си се учил?

     - От Ангел Заберски, той директно ме е учил на пеене по класически начин. Учил съм се от много хора и те са оставили своя отпечатък верху мен. Бях абсолютен фен на “Бий Джийс” и започнах да пея високо точно заради тях. След което преминах през “АББА”, Стиви Уондър, Рей Чарлз, Тина Търнър, Джордж Майкъл...


Тони Чакъров участва в сборни концертни програми в Германия, Австрия и Италия.
     - За любовта не сме казали нищо?

     - За любовта е добре да пеем или да пишем стихове. Тя се изживява, случва се, но е и много интимно нещо!

     - Сега чувстваш ли превъзходство, завръщайки се в България като международна звезда?

     - Не бих казал. Аз се чувствам добре и това е достатъчно. Ние имаме чудесни певци. Не всеки е имал шанса да постигне нещо голямо. В Америка имам приятелка, която обича да казва: “Ако знаеш колко ученички пеят много по-добре от Уитни Хюстън!” Или хора, които са по баровете – невероятни, но просто нямат шанса.

     - Музикалният театър авантюра ли беше?

     - Абсолютна. Защото аз не знаех дали ще ме приемат там. Аз не съм оперен певец, но съм учил доста време и просто реших, че ще се пробвам. И когато го направих, имах такъв успех, че ми ръкопляскаха на изпита – което никога дотогава не бяха правили.

     - Кой български певец може да напълни стадион? Както навремето ФСБ или Щурците!

     - Според мен това е Васил Найденов.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Bassi Scotta
26 Aug, 2005 | 22:42

Там на хората дето са се постарали да отговорят на анонса ми:
споко ве хора кво се стягате. интервюто си е добре. нека да има все повече музиканти да радват публиката и роднини. хаиде успех и от мен.

dani
25 Jul, 2005 | 03:20

Аз съм също певец и имах възможноста да чуя албума на Тони в Германия, уверявам ви че е доста добър(албума) а Тони пее прекрасно.

pesen
01 Jul, 2005 | 17:34

Ostava rezonen vaprosat za6to ne zvu4at pesnite na tozi uspial v 4ujbina bulgarin? Moje bi ne e vrazkar? Za6toto tuk sme prinudeni da tarpim obidni za sluha glas4entsa na novi zvezdi i zvezdi4ki... Sory...

kristianushka
24 Jun, 2005 | 03:45

Poznavam Toni Chakarov ve4e 15 godini i mnogo se zaradvah,sled
kato pro4etoh interviuto s nego.
Toi naistina e mnogo talantliv mlad pevez i az
mnogo se radvam,4e e uspial da izdade album v
4ujbina.
Tova,koeto haresvam v Toni,osven 4e e strashno muzikalen
e i tova,4e toi e mnogo iskren,vseotdaen,absoliuten
profesionalist i kogato se zahvane s niakakav proekt
ili dori s otdelna pesen,vinagi izpipva neshtata dokrai!!!!
Za sajalenie,mai shte se okaje viarno tova,4e toi e po populiaren
v 4ujbina,otkolkoto v Bulgaria.
No taka e-u nas vse oshte ne se ozeniava tozi,koito moje i e
dokazal,4e moje,a prostotiata i 4algata otnovo sa na moda!!!
Toni,mnogo se radvam za teb.
Jelaia ti mnogo novi uspehi,da izdadesh album v Bulgaria,mnogo
novi pesni i se nadiavam otnovo da te vidim na konkursa za pesen
"Burgas i moreto". Na dobar 4as,uspeh i na mnogaia leta!!!!!!!!!

MMka
12 Jun, 2005 | 23:35

А според мен мнението на Bassi Scotta е безсмислено и дребнаво.Какво значение имат тези неща?Все тая колко точно са продажбите,важно е резултатът да е положителен,както за щастие е вслучая:)

bez znachenie
11 Jun, 2005 | 05:56

Bassi Scotta -> и така ти реши ,4е той е такъв и онакъв... (няма да повтарям безпочвените ти думи) .. ?!
Не смятам ,4е е нужно да казва какъв е тиража и този отговор може да е просто изход от ситуацията. НЕ смятам 4е това е и най-важното !

Нищо против теб ,но мнението ти е повърхностно

Bassi Scotta
09 Jun, 2005 | 17:01

1) по закон навсякъде по света артистът знае със сигурност колко е тиража на албума, защото това влиза първо като клауза в договора с издателите и второ по закон издател не може да получи лиценз за издаване без да е платил предварително така наречените механични роялти за юнит. например 10 000 бройки по 5 стинки.
така че не е издаден назапад а по-скоро дистрибутиран. или цедетата са на печатани на запад но не издадени от пъблишер.


Bassi Scotta
09 Jun, 2005 | 16:58

ей страшен е този тони-момче за милиони. дори на моменти е по-смешен и от иво гочев. статията- интервю е направена на много високо интелектуално ниво. въпросите и отговорите са уникални и по всичко си личи, че журналиста и тони са на светлинни години от думата шоу-бизнес.
знам че много фенове ще ме намразят, но аз ще изложа само няколко факта от архитектърата на музикалната индъстрия на запад.
1) по закон навсякъде по света артистът знае със сигурн

MMka
07 Jun, 2005 | 21:34

Страшно много харесвам Тони като човек и изпълнител.Хората,които не го познават губят много.Щастлива съм,че не съм от губещите.За съжаление в България все още не се цени таланта,а анатомичните органи на "певците".За радост в други държави не е така,ето защо Тони е известен и ценен много,много повече в Германия,Италия и Русия,отколкото тук.Какъв парадокс!Въпреки всичко пожелавам на Тони безкрайно много здраве и хъс,за да продължава да твори и радва почитателите си с песните и концертите си,да е много щастлив с това,което има и това,което постига и да е по-малко скромен:)Любов не му пожелах,защото съм сигурна,че я има в изобилие,благодарение на това,което е.Надявам се да усеща и моята:)

Ромина
07 Jun, 2005 | 21:31

Много хубаво интервю!Много се радвам ,че 'виждам' Тони ! Знам ,че е прекрасен човек и великолепен изпълнител (рядко срещана комбинация)
Радвам се за него и му пожелавам много,много успехи.Ще се радвам ако се видим ;) скоро !



Wenelinova
07 Jun, 2005 | 16:24

Na Festivala Burgas i Moreto besche 2 poredni godini i pecheli nagradi:)) Moje bi i tazi godina schte pee tam????

petrov
06 Jun, 2005 | 15:37

Kade moje da go 4uem?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.