Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Дидо от “Deep Zone Project”: “Трябва да почувстваш едно парче, за да зазвучи то наистина добре!”
Десислава Бакърджиева - 13 Май 2005

     Диян Савов от “Deep Zone Project” се занимава с композиране и аранжименти. Син на семейство музиканти. Свири от 8-годишен на: синтесайзери, Rhodes Fender Piano, перкусии, барабани и бас. Стартира своята DJ кариера от 1993 г. като е избран за “Най-Добър DJ” в България през 1998 г. Следват редица участия в квалитетни европейски клубове и фестивали. Създадената атмосфера от музиката, която пуска остава онова приятно чувство в публиката, че е част от нещо специално.
     Интересен е фактът, че на 16-годишна възраст Дидо започва да продуцира “специална” музика в различни проекти и групи, но истинското си призвание намира в Deep Zone Project. Групата е създадена през 2000г. и се представлява от трима продуценти, диджеи, музиканти, студийни инженери с богат и дългогодишен опит в сферата на музиката.



Дидо: “Всичкэ е въпрос на усещане, продуциране, идеи, концепция, композиране, аранжиране!”
     - По какъв начин реагирахте в групата, когато Цецо Елвиса предложи да работите заедно?

     - Завършвахме наши нови неща, когато Цецо Елвиса дойде при нас, за да поговорим. Бяхме го гледали в първия му видеоклип - “Лунна магия”, и останахме доста изненадани, защото той се изявява в съвсем различен от нашия стил. Той сподели, че иска да изпее нещо наистина много хитово, което да достигне до младите хора. Цецо предложи да направим ремикс на някое парче на Елвис Пресли. Прослушахме няколко колекции с много песни на Елвис, на когото ние също сме големи фенове. Решихме обаче, че ще е по-добре да се направи не ремикс на някое от парчетата на Елвис, а да се създаде една нова авторска музика.
     Така се роди и песента “Това е хит”. В нея вкарахме нашето виждане за това как Елвис Пресли би звучал в днешно време, само че изпято от гласа на Цецо. Иначе щяхме да имаме много сложни проблеми и забавяния по вземане на правата на песни на Елвис, трябваше да се свържем директно с управлението му в Грейсленд, което се ръководи от жена му Присила Пресли. Нещата щяха да се забавят много и не знам дали щеше да стане въобще. Така че решихме вместо кавър да запишем нова и оригинална музика. Направихме първо инструментала, в който обединяваме новото виждане, новия ритъм, звуци и бас, парчето носи изцяло позитивно послание, съдържа голям заряд и много китарни рифове в стил Елвис Пресли и Джими Хендрикс.

     - Предизвикателство ли бе за “Deep Zone Project” да създаде облика на Елвис в XXI-ви век?

     - Сега като се замисля, това може би е най-голямото предизвикателство, което сме имали досега, защото досега сме правили само наши музики, т. е. не сме се съобразявали с някакви образи. Тук отговорността наистина е много голяма. За мен големите звезди вървят така - на първо място е Исус Христос, на второ е Елвис Пресли и оттам нататък вървят надолу. Всички познават Краля на рок енд рола, виждали и слушали са го, знаят какви истории е имало около него.
     Искахме да направим парче, което човек като чуе и да си каже колко му е познато, но никога преди това всъщност да не го е слушал. По тази причина използвахме стандартната блусарска схема, по нея написахме аранжимента на парчето, като саунд-дизайнът и ритмите напомнят за някои от парчетата на “Фет Бойс Слим”, на “Кемикъл Брадърс”, но като цяло визията, образът и звукът са на Елвис Пресли. С тези скречове, които моята скромна милост вкара в това парче, то придоби много интересен ди джей-ски нюанс, защото това е типично “ди ем си” скречиране, което е доста бързо и е нещо като “Формула 1” в ди джей-ството. Така че са комбинирани доста звена в песента “Това е хит”.


“Визията, образът и звукът са на Елвис Пресли!”
     - Мислите ли, че успяхте да направите наистина Елвис на новия век?

     - В България доста шум се вдига около Елвис и мисля че има голям интерес около нашето парче. На този въпрос мога да отговоря едва когато имаме някакъв отговор от Грейсланд и звукозаписната компания на Елвис Пресли, където смятаме да изпратим английската версия на песента, заедно с видеоклипа и информация около самата концепция.
     Досега не съм чувал някой да е правил подобно нещо. До този момент се създаваха само ремикси или кавъри на дадени песни, но това да направиш новата песен на някой певец, който е починал, който е легенда и духом продължава да живее с всички - всичко това бе доста смело от наша страна. Надявам се това наше начинание да бъде прието добре от компаниите, на които ще пратим клипа. Сега го изпращаме до MTV и с интерес очакваме реакцията им - в крайна сметка това е нож с две остриета. Елвис е тяхна легенда, те са по-близко до Краля, както Емил Димитров е легенда при нас. Ако американците създадат нова песен на Емил Димитров или покажат как би звучал днес Емил Димитров, ако беше жив, ще стане много интересно!

     - Над какво друго работите в момента,, какво предстои за “Deep Zone Project”?

     - В момента ремиксираме някои от песните, които сме правили заедно със Светла Иванова, която в момента подготвя издаването на дебютния си албум. Иначе имаме предстоящи записи и с Камен Воденичаров на нашето ново съвместно парче, което ще се казва “Ден след ден”. То има заряда на “Ела, изгрей”, само че е доста по-различно и в него има много чувствени цигулки. Взривяващо парче, надявам се през лятото да стане голям хит, както беше с “Ела, изгрей”, което бе първото парче от този род. Оттогава наистина доста неща се промениха. Надявам се, че няма да свалим летвата, ще бъде даже вдигната.
     Завършихме и ремикса към новото парче с Елвис, който лично на мен даже повече ми харесва от оригинала. Много интересна практика е, з съм чувал много такива примери, когато ремиксът става по-хубав от оригиналното парче. Ремиксът дори сме кръстили “club is in the air mix” или “клубът е във въздуха”. Сега започва един мъчителен “бюрократичен” процес по разпространяване на новата ни продукция, защото доста нови неща направихме и сега в момента трябва да се лансират големите ди джеи, радиостанции, телевизии, навсякъде където се излъчва музика по легален начин.


“В България доста шум се вдига около Елвис и мисля че има голям интерес около нашето парче!”
     - Каква е тайната на “Deep Zone Project”, как така всяко ваше парче става хит?

     - Всичкэ е въпрос на усещане, продуциране, идеи, концепция, композиране, аранжиране. И дългогодишна работа! Всички се занимаваме от много години с музика, лично аз съм син на музикантско семейство и буквално съм роден с музиката. За да правиш стойностна поп, денс или хаус музика, трябва да знаеш как едно парче трябва да звучи наистина добре. Какви ефекти трябва да използваш, как да подходиш към песента.
     И тримата в групата сме музиканти, свирим на няколко инструмента и оттук идва и нашето светоусещане във вид на музика. Баща ми, който е вторият член на групата, страшно много ни помага, защото има най-голям опит, работил е на страшно много места и самата комбинация между неговото виждане и нашето усещане захранва с енергия това, което е “Deep Zone Project” днес.
     Не на последно място са важни уменията на Роско, който се занимава със саунд-дизайна на песните в групата. Това са страшно много ровичкания из програми, софтуери, хардуери, всичко това се разучава и се прави една система на работа. Най-важно обаче остава това как точно да достигнем до хората. В крайна сметка, музиката е средство за това човек да се разтовари, да се зареди, да потанцува.

     - Влияете ли се от нещо, когато правите музика, от някакви модерни нови течения?

     - Да, абсолютно! Следим постоянно как се развива музиката в световен мащаб и се съобразяваме с това. Преди всичко гледаме да комбинираме много стилове и да се получат някакви хибриди! Хибридзът е точно смесица от няколко вещества, в случая хибрид от стилове, като новото парче на Цецо Елвиса и ремикса му. В тях има диско, има рок, електроника, има и хаус. Цялото това нещо е споено в едно. Това не е някакъв определен стил, а нещо, което просто е такова, каквото е.

     - Какво може да покачи адреналина ти?

     - Картинг е едно от нещата. Джетовете са също много приятно нещо, а и бънджи скоковете, за които обаче още не мога да се престрашя Хубави емоции и всички готини моменти!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.