Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
“Българският Елвис” Цветелин Атанасов: “Показахме как щеше да звучи Елвис, ако бе жив днес!”
Десислава Бакърджиева - 4 Май 2005

     Уникалният глас на един от най-добрите имитатори на Краля на рока в света - българинът Цветелин Атанасов, спечелил през 1993 г. международния конкурс за двойници на Елвис, организиран в Грейсланд, Мемфис, и почетен гражданин на родното му място - Тупело, Мисисипи, звучи в изключителния провокативен стил на звездите на българската денс сцена “Deep Zone Project”.


“Новото ретро” се казва общият проект на Цецо Елвиса и “Deep Zone Project”.
     - Откъде дойде увлечението ти по Елвис Пресли?

     - Когато бях в четвърти клас, родителите ми донесоха двоен албум с хитове на Елвис Пресли от Англия. Тогава беше много трудно човек да се сдобие с подобна находка. Бях силно впечатлен от диска, започнах да го слушам всеки ден и все повече да се привързвам към личността и гласа на този велик изпълнител. Явно е съдба или Божа работа, но когато пропях се оказа, че гласът ми е подобен на този на Елвис Пресли. Още като ученик започнах и външно да се правя на него, пуснах си бакенбарди, обличах се като Елвис, но бях малко като самотна птичка, защото тогава модата беше съвсем друга и много трудно ме възприемаха.

     - Как реши да направиш съвместен проект с “Deep Zone Project”? Познавахте ли се преди да започнете да работите заедно?

     - Всичко наистина стана по много интересен начин. В продължение на шест години бях в САЩ, през юни 2001 г. се завърнах в България и първото нещо, което направих, бе естествено да отида на морето. Тогава в Морската градина във Варна имаше една дискотека, в която влязох и видях как 2000 младежи бяха вдигнали ръце и се кефеха на някакво парче, което започваше така: “Вятърът, който те докосва...”. Бях изумен как може българско парче да звучи по този страхотен начин качествено и до такава степен да повлияе на хората. Бе дошла нова вълна в България и имаше място за българско творчество, а и най-важното е, че самите българи бяха започнали да го оценяват. Попитах кой изпълнява тази песен и разбрах, че е моят стар приятел Камен Воденичаров, заедно с групата “Deep Zone Project”.
     През 2000 г. в Америка се занимавах с проект, който правихме съвместно с един френски ди джей - идеята ни бе да правим кавъри на известни парчета на Елвис и да ги представяме по нов и интересен за младите хора начин. Беше дошъл и момент, в който пожелах да потърся собствения си облик. Все пак Елвис ми беше само за стартиране. Всеки тръгва отнякъде, впоследствие използва най-доброто от този, който харесва, и развива собствения си стил.
     Когато чух “Deep Zone Project” веднага разбрах, че това са хората, които ще ми помогнат да направя тези модерни неща, които да докоснат младите. Срещнахме се обаче едва миналото лято, поговорихме и те много харесаха идеята ми. “Deep Zone Project” бяха тези, които предложиха вместо да правим поредния кавър на Елвис да направим съвсем ново парче, с което да разкрием представата си как Елвис би звучал, ако беше жив днес. Кавър версии на песни на Краля излизат всяка година. Никой не се е пробва да развихри фантазията си и да се опита да покаже как би звучал и изглеждал Елвис, ако беше жив. Ние го направихме. Създадохме първоначалния вариант на парчето на английски - “I Challenge You”, а сега вече записахме и българската версия, която се казва “Това е хит”. Много добре върви песента, което е наистина чудесно. Вече сме на 5-то място в “Българския ТОП 100” и се надявам още да растем.


В “Това е хит” е представена една модерна визия на Краля на рока.
     - Най-интересното, което се случи, докато снимахте видеоклипа към песента “Това е хит”?

     - По време на снимките присъстваха много красиви момичета, които имаха изключително еротична визия. В един момент се оказа, че режисьорът на видеото ни Кирил Божилов - Кико около пет часа снима само тях, а ние чакаме готови и облечени с костюмите си да се включим. По едно време Дидо от “Deep Zone Project” не издържа, отиде и му каза: “Кико, нали се сещаш, че все пак клипът е наш, а не на мадамите!” :) Човек загубва представа за времето, когато присъстват такива красавици.

     - Какво друго ти предстои през тази година?

     - Замисляме какви ли не бъдещи проекти. Искаме да реализираме нещо като мюзикъл с песен на Елвис, а и с нови парчета, но това са бъдещи планове и засега не искам да ги коментирам. Мислим мащабно, искаме да покажем нещата си и в чужбина, за да може да се оцени България и българската култура. Искаме да докажем, че за първи път точно българи са се сетили да направят новата визия на Елвис в XXI-ви век. Ще сме много щастливи, ако успеем това желание да го превърнем в реалност.
     Иначе пея в “Пиано бар” от време на време, от края на май до октомври ще бъда по нашето Черноморие - Абена и Златни пясъци, с кратки прехвърчания до Кипър през юни за един много голям летен фестивал, след което от средата на октомври се завръщам. “Deep Zone Project” ще преместят студиото си във Варна и ще работим върху втория сингъл от общия ни проект “Новото ретро”. През октомври-ноември планираме за избухнем с нов сингъл и видеоклип към него.

     - Има ли песен на Елвис, която все още не си изпълнил?

     - Елвис Пресли е един от най-продуктивните изпълнители на всички времена, половината от песните, които е изпълнявал в Лас Вегас, са били кавъри на чужди хитове. Той е пял песни на Том Джоунс, Рей Чарлс, “Бийтълс”, “Би Джийс” и на кой ли още не. Елвис има близо хиляда песни, а и много филмови парчета. Най-големите му хитове, неговите авторски песни, са около 200 на брой и именно тях изпълнявам аз. Имам над 50 песни в репертоара си. Когато правя по-дълго шоу в “Пиано бар”, изпълнявам и най-доброто от Том Джоунс, най-доброто от Рей Чарлс, български евъргрийни, т. е. една част от шоуто ми е посветено на Елвис, а другата е съвсем разнообразна. Представянията на Краля правя на периоди - младият Елвис, после “коженият” Елвис след киното, дори го показвам в кинопериода му със стила на големите колани в Лас Вегас Периодите са съответно разделени и музикално, и като облекло.


“За първи път точно българи се сетиха да направят новата визия на Елвис в XXI-ви век!”
     - По какъв начин се отрази на твоята кариера участието ти в “Турбо Лига” и “Вот на доверие”?

     - “Турбо Лига” бе един етап, който възприемам като голямо предизвикателство, защото желанието ми винаги е било да вникна в психиката на по-младото поколение. Когато участвах в “Турбо Лига”, много се ядосвах от простотиите, които присъстваха в предаването, но моето студийно участие имаше за цел да покаже другата страна. “Турбо Лига” се възприемаше от две различни позиции - тази на най-бляскавия човек на всички времена, но и тази на най-голямата пошлост, която се случва по улиците. Това мое участие в “Турбо Лига” обаче, ми донесе голяма слава.
     И участието ми във “Вот на доверие” бе страхотно предизвикателство, защото имах възможността да изложа много свои позиции по важни за мен проблеми. Много държа при всяко мое появяване на екран да отправям положителни послания към хората, защото и без това животът е толкова сив. Чрез песните си, интервютата си, искам да накарам феновете да повярват в себе си, да разберат, че във всеки от тях дреме една звезда, която само от конкретната личност зависи дали ще излезе на бял свят. Затова и парчето “Това е хит” носи точно този позитивен стил: “Ти си звезда, само повярвай в себе си!”

     - Какво успя да постигнеш в Америка, къде изнасяше спектакли?

     - В много елитни клубове пях. Станах член на академията “Грами”, почетен гражданин на родния град на Елвис - Тупело, Мисисипи. Получих поздравително писмо от Бил Клинтън, бях му изпратил първия си албум и му бях написал, че работя от малък върху популяризирането на американската култура в България. Понеже съм суперентусиаст събрах цялата българска общност и написахме едно писмо в подкрепа на Клинтън за случая с Моника Люински. Той ми благодари за моето благородство, въобще много мило беше писмото ми. Честно казано, моят живот е като една приказка. Върша нещата така, по детски и с ентусиазъм, без много да се замислям кое какво ще ми коства. Аз си имам собствен цветен свят и дори най-голямата сивота не може да го разбие. Това не означава, че съм по-различен от другите, аз съм много земен човек, уважавам хората и съм готов във всеки да открия най-доброто и красивото.

     - Имаш любими думи, които Елвис Пресли е казал?

     - Когато получава наградата за най-перспективен млад изпълнител “Един от 10-те най-известни хора на Америка”, Елвис казва: “Докато бях дете и гледах комиксите, исках да бъда герой от тях. Сега тази мечта се сбъдна стократно. Затова ще продължавам да пея, докато съм жив”. И наистина, да продължаваш да правиш това, което най-обичаш, и да го правиш до последния си дъх - това е невероятно!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.