Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Валери Цеков: “Вървим към постигането на един модел, който е валиден в цяла Европа!”
Десислава Бакърджиева - 22 Април 2005

     Валери Цеков е зам.-председател на ПГ на НДСВ. Член е на Комисията по здравеопазването и Комисията по външна политика, отбрана и сигурност.
     До влизането си в Народното събрание, Валери Цеков работи като лекар на две места. Едното от тях, в началото на неговата професионална кариера, е в село Цалапица, Пловдив, където е участъков лекар в продължение на две години. По-късно печели конкурс и от 1990 г. е асистент в Медицинския университет в Пловдив, в който преподава вътрешни болести, неврология и хемодиализа. Там го заварва и поканата да стане кандидат от листата на НДСВ през 2001 г.



“Крайното политическо противопоставяне вече е сведено до минимум, който е обществено търпим!”
     - Какво се промени в българското здравеопазване през последните четири години?

     - Доста неща, макар че се запазиха основните принципи на започнатата през 1999 г. реформа в здравеопазването. Някои от най-съществените стъпки, които бяха направени в хода на продължаването на тази реформа, се случиха през 2001-04 г. Конкретно имам предвид създаването на националната пациентска листа, която беше факт в средата на 2003 г., както и реализиране на втората частна реформа, а именно включване на болничната помощ като обект на финансиране от Националната здравно-осигурителна каса. За сравнение, мога да припомня, че към 2001 г. касата заплащаше по-малко от 20 % за услуги от дейностите, които се извършваха в болницата. Днес този процент е вече близо 70.
     Всеобщо е разбирането, че в здравеопазването, включително и в болничния сектор, заплащането трябва да бъде на базата на извършената работа, на вложения труд. Именно в тази посока са и продължаващите усилия за поемане на все по-голямата част от болничното обслужване от НЗОК. Този процес крие големи рискове, затова бе извършван постепенно, за да може да бъде дадена възможност на касата да осигури системата, механизма на финансиране да бъде ясен и държан под контрол, за да няма разхищаване на средства, а и същевременно да се гарантира качествено медицинско обслужване. Смея да твърдя, че в голяма степен тези задачи са изпълнени, но все още не на 100 %, така че в следващите години трябва да се завърши процесът на преструктуриране финансирането на болничната помощ.
     В момента се разработва системата на диагностично свързани групи, която позволява да бъде прецизирано финансирането на всичко онова, което пациентът получава в болницата като обслужване и да намали до минимум възможностите за плащане на кухи и неизпълними дейности. Това са много сложни процеси, които непрекъснато изискват вниманието на обществото. В крайна сметка, ние вървим към постигането на един модел, който е валиден в цяла Европа и във всички модерни страни.

     - Какви са трудностите, които съпътстват работата Ви?

     - Този въпрос няма еднозначен отговор. Трудно е, тъй като ако човек се опитва да бъде истински политик, то няма начин той да не мине през осъзнаването на това, каква огромна отговорност поема политикът, когато предлага едно или друго решение. В много случаи вземането на едно такова решение задължително е предхождано от консултации с експерти, проучване на обществената нагласа. Човек трябва внимателно да пресява всички тези неща. Това е сложен процес, в никакъв случай не бих го нарекъл лесен и в много отношения не е приятен.

     - Кои смятате, че са най-големите успехи на НДСВ по време на това управление?

     - Нямам още отговор, който да обхване всички онези промени, които настъпиха по време на нашето управление. По отношение на политическия живот, политическите страсти и толерантността, смятам че ролята на НДСВ е съвършено ясна за всеки, който следи развитието на политическия живот през последните 15 години. Настъпи драстична промяна в по-добра светлина, крайното политическо противопоставяне вече е сведено до минимум, който е обществено търпим.
     Няма го противопоставянето и между хората, които са вън от политиката, което е добре. Освобождава се повече енергия, която хората могат да впрегнат в развиване на собствен бизнес, собственото си усъвършенстване. Не мога да не споделя удовлетворението си от факта, че по наше време се постигнаха може би най-съществените национални приоритети от последните 15 г., които са стояли пред обществото, а именно интегрирането на страната в двете най-големи и най-важни международни институции - Северноатлантическия договор и Европейския договор. На България й предстои да заеме полагаемото й се място като една страна, която има равноправни отношения с всички останали членки по тези договори. А това е национален стремеж от векове насам, постигнат именно по време на нашето управление.


“НДСВ излиза на тези избори със самочувствието на партия, постигнала най-важните си политически приоритети!”
     - Какво ще се случи според вас на предстоящите избори?

     - Скромното ми мнение е, че НДСВ излиза на тези избори със самочувствието на партия, която е постигнала най-важните си политически приоритети и е изпълнила най-съществената част от политическите обещания, които даде в предизборната си кампания. Със самочувствие на партия, която единствена от новата история на България, в последната година повишава своя рейтинг и обществено доверие. Това е феномен, който досега не се е случвал и това ми дава основание да смятам, че на тези избори ще получим сериозна подкрепа, както и че голяма част от политическите наблюдатели ще бъдат изненадани от резултатите от изборите, за което ние ще се постараем да работим усърдно в оставащите два месеца.

     - Правите ли компромиси в работата си в Народното събрание?

     - Няма човек, който да не прави компромиси, в която и сфера да работи. Колкото по-безкомпромисен е един човек, толкова по-малко полезен е той за обществото. Компромиси се правят, налага се да се правят и се правят непрекъснато. Важното е човек да се стреми тези компромиси да са в интерес на общото благо. Ако човек успее в този си стремеж, той е добър политик.

     - За какво трябва да “прогледнат” всички политици?

     - За това, че партия, която поставя собствените си тясно партийни интереси над националните и над обществените, обикновено няма добра съдба. Все още не всички политици проумяват това. Когато това се случи, когато всички го проумеят, в България наистина ще има една модерна и полезна политическа система.
     Към момента, за съжаление, ми се е случвало да наблюдавам много пъти в Парламента и извън него да се развиват събития, които са проектирани преди всичко от тясно партийни интереси и по-рядко от обществени. И в това отношение НДСВ демонстрира модерно мислене и даде добър пример. Нашата партия винаги е била в състояние тогава, когато се налага, да сложи своите собствени партийни интереси на заден план. Надявам се това да се превърне в традиция.

     


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.