Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Stiff от група “REDRUM”: “Знаем къде ни е мястото и какво искаме!”
Десислава Бакърджиева - 20 Април 2005

     REDRUM е голямата нова супергрупа на българската метъл сцена. Тази шайка се сглоби преди 2 години и всъщност събра на 1 място Стифф и Роми от култовите Insmouth с Кольо от Urban Grey и Чаво от Shecky & The Bloodyboys.
     REDRUM са мощни и не приличат на нищо правено досега на българската сцена. 11-те песни от дебютния албум са записани в студио Parkplatz в Будапеща (там бе правен и последният Insmouth).



Stiff: “Песните ни са кратки, бързи и агресивни!”
     - Разкажи повече за дебютния албум на групата?

     - Албумът “REDRUM” съдържа 11 парчета с интрото, една от песните е кавър версия на Venom. Много ми е трудно да говоря за стилове. Парчетата са някакъв нов вид траш метъл, метъл корн, нещо такова, не мога да го определя точно. Общо взето, песните са кратки, бързи и агресивни. Като за дебютен албум това е наистина супер, просто така ги композирахме, а сега работим по малко по-различен начин. Що се отнася до текстовете, те засягат или ежедневни теми или някакви, които са плод на нашите фантазии.

     - Кой измисли името на групата?

     - Общо взето, ходехме с едни списъци с имена, от които някои отпадаха, добавяха се други. Накрая решихме, че това ще е името Redrum, което на обратно означава Murder. Идеята дойде от книгата “Сиянието” по Стивън Кинг.

     - Какво се случи на промоцията на дебютния ви албум “Redrum”?

     - Промоцията премина в столичния клуб “О! Шипка” на 30 януари 2005 г. Специален гост на концерта ни бе бандата Suffer H. Имаше много ти-шърти, шапки, дискове за продаване. Хората бяха въодушевени, ние също бяхме обзети от някаква еуфория, защото вече албума го има на пазара, продава се и всеки може да си го купи.

     - Защо избрахте именно група Suffer H да свири с вас? Покривате ли се като стил?

     - И двете групи просто свирим твърда музика. С вокалиста на бандата Васко Катинчаров сме много добри приятели. Тук даже не ставаше въпрос някой да покани другия, просто се уговорихме да свирим двете групи. За тях това също бе един шанс да се изявят в клуб “О! Шипка”, заедно с хора, които са им приятни.


“Нашият имидж е такъв, какъвто сме си ние!”
     - Какво става с клипа към парчето “Shotgun Philosophy”?

     - Клипът го заснехме и сега в момента се монтира. Предполагам че докрая на месеца, най-много края на следващия, вече ще се завърти. Снимахме го два пъти, не е нещо особено като концепция, но като визия е доста впечатяляващ. Няма да кажа повече, нека бъде изненада.

     - А клипът къде ще върви освен в предаването “Фрактура” по телевизия ММ?

     - Ами, освен във “Фрактура”, много вероятно и в “Кречетало” по Нова телевизия. Единственото място за такъв формат видеоклип е в тези предавания, няма другаде къде. Нямаме обаче претенции примерно парчето да върви в дневния ефир на ММ, заедно с поп песните. Знаем къде ни е мястото и какво искаме!

     - Коя е групата, с която би искал да свирите на една сцена?

     - Бих искал да подгряваме Venom, но някъде през 1981 г, а това няма как да стане! :) Така че си остава само мечта.

     - Какви участия имахте напоследък?

     - Концертът ни в “О! Шипка”. Опитваме се да организираме няколко по-големи концерта в страната, но за тях е все още рано да се говори. Нещата са в много начален стадий. Концертите ще са вероятно във Варна, Пловдив и чужбина.


“В дебютния албум парчетата винаги са малко по-прости и по-директни!”
     - Спомена, че правите нови неща, които са по-различни от досегашния стил на бандата? Колко по-различни?

     - Все пак трябва да се развиваме, така че имаме вече и нови песни. Коренно по-различни не са, може би композиционно по-раздвижени, малко по-сложни. В дебютния албум парчетата винаги са малко по-прости и по-директни. При втория албум човек започва да мисли малко по-глобално, всеки иска да даде повече от себе си. Новите песни са малко по-дълги, с повече изразни средства.

     - Работиш и в списание “Про-Рок”?

     - Да, работя в “Про-Рок” само за удоволствие, приятно ми е да пиша за любимите, а и не толкова любимите си групи. Да бъда част от екипа, който се занимава със списанието, защото те наистина са много свестни хора.

     - А от кои световноизвестни групи си взимал интервюта?

     - Взимал съм от Слейър, Соулфлай, Роб Халфорд, “Уейв Готик Третан”. Ходихме с телевизия ММ, правихме един готик-уикенд, после аз го водих и там имаше доста банди, от които взех интервюта. Но това вече са стари работи.

     - Като музикант обичаш ли Интернет, въпреки че разбива музикалната индустрия?

     - Трудно е да не го обичаш, така или иначе той се превърна във важна част от живота на всеки. Интернет не разбива толкова музикалната индустрия, колкото музикалната индустрия разбива сама себе си. Повечето музикални компании казват, че заради трафика на MP3 продажбите на албумите са спаднали примерно с 60 %, а никой не казва, че са толкова добри, колкото са били преди 20 години. Има много повече банди, много повече албуми, така че е съвсем логично някои да се купуват, някои да не се купуват. В сравнение с преди 20 години, днес има много повече музика, но това не означава, че е по-качествена.

     - Важен ли е имиджът за вас?

     - Нашият имидж е такъв, какъвто сме си ние. Нямаме някакви униформи или точно определен начин, по който като се качим на сцената да ставаме супер различни. По-скоро някакви вътрешни емоции излизат на повърхността, неща, които в ежедневието си успял по някакъв начин да потиснеш.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.