Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Светослав Спасов: “Младите българи имат нужда от повдигане на националното самочувствие!”
Десислава Бакърджиева - 1 Април 2005

     Светослав Спасов е народен представител от парламентарната група на Национално Движение Симеон Втори. Член е на Комисията по външна политика, отбрана и сигрност и Комисята по европейска интеграция. Роден е в Шумен, по професия е историк и икономист, увлича се от археология.


Светослав Спасов: “Необходимо е окончателно разбиване на вредния за България двуполюсен модел!”
     - С какво се занимавахте преди да станете народен представител?

     - Бях председател на младите европейски федералисти в България и докторант в Университета за национално и световно стопанство по стопанска история. Имал съм няколко специализации в чужбина и участия в конференции и семинари по различни теми в повече от 40 страни.

     - Как попаднахте в голямата политика?

     - Лично аз познавам премиера от 1996 г. Бях един от хората, които го поканиха да посети Шуменския район след дълго изгнание в чужбина. По това време бях председател на Студентския съюз и студентите имаха среща със Симеон Сакскобургготски тогава, реализирана от нас. Преди изборите през 2001 г. бях поканен като експерт да напиша предизборната програма относно младежта, децата и спорта, след което влязох в Парламента.

     - Председател сте на либералната младежка асамблея. В какво се изразява нейната дейност?

     - Това е млада организация, създадена през ноември 2003 г. Имаме структури, изградени в цялата страна, във всичко области. Опитваме се да покриваме всчки общински центрове. Само в рамките на една година успяхме да станем пълноправен член на Световната младежка федерация на либералната и радикална младеж, която е младежката организация на либералния интернационал. Сега през април очакваме в Амстердам да получим пълноправно членство в либералната европейска младеж.
     Организирали сме много семинари в България с подкрепата на фондация “Фридрих Науман”. Правим и регионални инициативи. Опитваме се да повдигаме националното самочувствие на младите българи като организираме събития, свързани с големи дати в нашата история и велики българи - това, което направихме на Ахелой, честването на битката при Клокотница в Парламента и др.


“Организираме събития, свързани с големи дати в нашата история!”
     - Помагате и в начинанието на Иван Кристоф за създаване на отряд за бързо реагиране в България?

     - Да, Иван Кристоф е доста амбициозен човек, опитва се да направи нещо в Бълтария, което го има като практика в Канада и Западна Европа. Тази негова инициатива трябва да бъде подкрепена. Доста личности от различни институции са дали своето мнение и положително становище. Настина се надявам в най-скоро време този отряд да стане факт, опитваме се да помагаме по какъвто начин можем.

     - Над какво ще работите в оставащото време до изборите?

     - Аз съм член на Комисията по външна политика, отбрана и сигурност, в която се занимаваме с актуалните въпроси около Ирак. В тази насока хвърляме доста сили. Друг наш приоритет, който смятам че трябва да подкрепим, са промените, предложени от Цонко Киров, за падане на границите на възрастта при влизане за задължителна военна служба.

     - Какви са според вас шансовете на НДСВ в предстоящите избори?

     - Ако тези, които все още се колебяат дали да гласуват, бъдат убедени да го направят, подкрепата за центристките сили ще бъде много по-голяма, защото винаги на избори излизат ядрата на БСП и СДС. Колкото повече хора гласуват на изборите, толкова повече центристки политически сили ще има в следващия парламент и това ще доведе до окончателно разбиване на вредния за България двуполюсен модел. Аз лично се надявам, че българите в чужбина ще подкрепят НДСВ и младите хора. Както знаете, последните социологически изследвания сочат, че НДСВ е първа политическа сила сред младите хора до 35 години, а БСП е наредена на трета позиция. Смятам че НДСВ направи за тези четири години много за младите хора. Бяха създадени страшно много възможности за нови работни места, за реализация, за преквалификация и това се вижда и от подкрепата на младите хора за нашата либерална партия.

     - Какво ще предложи НДСВ като предизборна платформа по време на кампанията?

     - Както виждате, ние нямаме някакви голи обещания. Напротив, това което ние бихме предложили в следващия четиригодишен мандат е да продължим политиката на реформи, която провеждаме, все по-малка намеса на държавата в икономиката и даване на възможности за развитие на малкия и среден бизнес. Продължаваме и работа по създаването на благоприятна среда за чуждестранните инвестиции в България. Надявам се на успешно развитие на туристическия бизнес вече не само по Черноморието, но и в планинските райони, както и развитието на селския туризъм. Настина се надявам в следващите две или три години всички българи да почувстват по джоба си и по социалния си статус, че са много пълноценни европейци.


“Трябва да дадем възможности за развитие на малкия и среден бизнес!”
     - Какъв според Вас трябва да бъде съвременният политик? Вие такъв ли сте?

     - Аз още не мога да кажа, че съм политик. За мен политик не е длъжност или професия. Дори видях, че някои от народните представители са писали в сайта на Народното събрание, че са политици като професия. Не смятам, че политиката е професия. Всеки си има някаква своя професия, за която е учил в унверситета.
     В Парламента сме длъжни да представляваме интересите на народа и сме с временен мандат, с изпитателен срок и трябва да изпълниме своите задължения. Така че аз не се въприемам в образа на някакъв политик. Аз съм обикновен човек, който е натоварен от своите избиратели да защитава интересите им в рамките на четири години.

     - От какво се увличате извън Народното събрание?

     - От историята и археологията. Опитвам се в свободното си време да уча повече. Както и да бъда с приятели, които настина са искрени с мен и обичат откровените отношения. В този смисъл, предпочитам да бъда с хора, от които бих могъл да науча повече за археологията или различните науки. Неща, за които нямам време в ежедневието си на народен представител.

     - За какво мечтате?

     - Да имам повече лична свобода.

     - Използвате ли Интернет и какво мислите за интернет медиите?

     - Да, всеки ден съм в Интернет. Проверявам новините, които се случват през деня, така че мястото на интернет медиите смятам, че ще бъде все по-важно в ежедневието на всеки българин, а не само на хората, които се интересуват от политика. Интернет медиите ще имат все по-голямо бъдеще!

     - Какво може да покачи адреналина Ви?

     - Участието в някакви интересни археологически разкопки или екстремни изживявания като различни спортове.

     - Кои са трите най-важни неща в живота Ви?

     - Приятелството, музиката и природата!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

aaaaaaaaaaaa
19 May, 2005 | 18:42

aaaaaaaaaaaaa

Серафим
11 May, 2005 | 00:04

Светослав Спасов е абсолютен ... галфон. Неправителствените организации, които е (бил) окупирал "преди да стане депутат" са служили само за лични цели и на малобройната клика около него. Естествено че не е политик - той няма никакво чувство за такт и мярка. Присъствието му в парламента, освен че е срам за България, е плод на факта, че просто НДСВ трябваше набързо да скалъпи отбор през 2001, Панайотов и Герджиков и мрежа от тяхни познати са набрали повечето депутати, без оглед на качества и т.н.

bezkompromisen
10 May, 2005 | 10:49

Smaivasto e, che na takav post se darzhi chovek, koito ne govori ezitsi, nyama obsta kultura, naporist, gleda lichnata si izgoda i e edin turist na chuzhda smetka- vinagi ste go zasechesh na aerogarata na pat za nyakade...estestveno s pari na danakoplatetsa.
Kak Simeon tarpi takiva okolo sebe si. Ili go haresva?-Edva li!!!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.