Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Група D’аrts: “Младите хора с увреждания на слуха са същите като нас!”
Десислава Бакърджиева - 31 Март 2005

     След “Нека го направим”, “Глупав” и “Любима грешка” D’arts се заеха с една нелека задача. Те създадоха клип към най-новата си песен “SMS любов”, която е първата българска песен, направена изцяло с благотворителна цел.
     Желанието на музикантите е чрез клипа да бъдат събрани средства за закупуването на слухови апарати. Наско и Катина от D’arts работят в тясно сътрудничество със Съюза на глухите в България.


Група D’arts: “Правете SMS любов на телефон 1630”.
     - Разкажете как всъщност се роди идеята за инициативата “Да чуем света”?

     Наско: Песента “SMS любов” бе написана доста по-рано от реализацията на клипа и преди да вземем решение да се обвържем емоционално с младите хора със слухови увреждания. Песента не бе замислена като дует, защото по това време Катина бе в Англия за няколко месеца, но след като се завърна, решихме да стане дует и това даде насока на всичко останало. На една среща с наши приятели от дума на дума стана въпрос за хората със слухови увреждания. Осени ме идеята, че човек може да прави “SMS любов” и без да чува. Крачката бе една единствена и много бързо я направихме.
     Организирахме една среща в Съюза на глухите с деца с увреден слух. Много ги харесахме. В процеса на разговорите, които проведохме, осъзнахме, че акцентът трябва да падне върху младите хора със слухови увреждания, но не защото съществува някаква възрастова дискриминация, а защото младите хора имат по-голям шанс да се научат да говорят. Правейки това, те могат да се приспособят към образа на съвременния живот. Разбрахме също, че здравната каса осигурява средства за слухови апарати, но те не са с особено високо качество. Те не диференцират човешкия говор от всичко останало и увеличават правопропорционално всички звуци. Практически в главата на тези деца става истински лудница, така те не могат да се научат правилно да говорят. А дигиталните апарати, които ние искаме да закупим, са доста скъпи. Единият струва малко над хиляда лева.

     - Клипът “SMS любов” бе началото на инициативата “Да чуем света”. Какво следва?

     Катина: Скоро имахме среща с един от административните директори на едно от посолствата в България, не желая да кажа кое точно за момента. Когато нещата се получат наистина, ще има и повече подробности за медиите, но до този момент не бихме желали да издаваме подробности. Хората от посолството проявиха голям интерес към нашата инициатива, пожелаха и те да се включат.


“Младите хора с увреждания на слуха са същите като нас!”
     Наско: Надяваме се на ефекта на снежната топка. В нашия клип участват много личности, ползващи се с голяма популярност в публичното пространство. В по-нататъшното развитие на инициативата се спрягат и имената на две банки. Разчитаме нещата да добият по-мащабен характер. Всеки трябва да направи крачката напред. Хубаво е хората на изкуството, които се намират сред елита на България, да стават инициатори на такива събития, както в случая събиране на средства за закупуване на слухови апарати. Трябва ние да помогнем на младите хора, защото те се намират в изключително тежко положение и имат нужда от нашата помощ. Един от основните проблеми например е този, че слуховите апарати трябва да се сменят на всеки три години.

     Катина: Надяваме се на това, че българинът е много състрадателен. Хората ще се включат към нашага “SMS любов”. Толкова много клипове излизат в последно време, но точно на такава тематика нямаше до момента. Хората забравят за клиповете, а ние искаме с нашата музика да направим някой по-щастлив, да оставим нещо след себе си. Ако ще да е на пет или десет деца, но да им помогнем, за да се почувстват те пълноценни.
     Младите хора с увреждания на слуха са същите като нас. Единственият им проблем е, че не могат да чуват добре като нас, а това е проблем, който може да намери своето разрешение.

     - Имате ли информация до момента как върви набирането на средствата, изпратени ли са много sms-и?

     Наско: Нарочно не се интересуваме. Ако разберем, че са много, може да се отпуснем, а ако са малко, може да стане така, че да се демотивираме. Предпочитаме да не знаем и да работим така, все едно че кампанията стартира сега. Всички хора, които помогнат, трябва да знаят, че ние строго ще контролираме събраните средства за закупуването на апаратите, от които зависи пълноценният живот на много млади хора.


“Подкрепиха ни много личности, ползващи се с голяма популярност в публичното пространство!”
     - Разкажете за забавните моменти, докато записвахте клипа. Сигурно сте привлекли вниманието на доста хора по софийските улици с интересните си костюми?

     Катина: Визията е доста интересна, дело е на студио Fresh. Търсихме нещо, което не е правено досега, нещо по-различно и по-весело. Решихме двамата с Наско да сме облечени в барокови костюми. Аз специално си уших роклята, която нося в клипа към “SMS любов”.

     Наско: Имаше много весели моменти по време на заснемането на видеоклипа. Аз се движех с ролери, облечен в костюм и с перука на главата. Ролерите ми бяха два-три номера по-малки и аз трябваше през цялото време да ги карам с присвити пръсти. Болеше ме след това дни наред, но си струваше.

     Катина: Снимките бяха много забавни. Направихме ги по средата на Витошка, точно там, където минават трамваите. Аз карах между тях. Хората ми махаха от колите. Някои ме спираха и искаха да се снимат с мен. Беше весело въпреки студеното време, увлечени в забава не усещахме студа. Докато снимахме с популярните лица, които участват в клипа, оказа се че всички много бързо се справят с ролята, която им е отредена. Всички бяха много музикални и веднага запяха парчето, което пък означава, че песента звучи настина хитово.

     - Защо само един мобилен оператор се включи в инициативата “Да чуем света”?

     Наско: От Globul се отзоваха моментално, но от Mtel не бяха заинтригувани и няколко месеца очаквахме тяхната подкрепа. Може би са решили, че не е достатъчно печеливш проект, но вратата никога не е затворена. Става въпрос за здравето на млади хора, което е и най-важното в случая! Надяваме се да се включат и те, за да има кампанията по-голям успех.

     - Какво искате да кажете на всички българи?

     - ”Правете SMS любов на телефон 1630”.

     От Съюза на глухите е открита банкова сметка, на която могат да се изпращат пари от хора, които вярват в SMS любовта!

     сметка в лева към Общинска банка, клон Денкоглу
     номер 1010012103
     банков код 13073555



последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Gergana
19 Apr, 2005 | 13:57

Radvam se,4e ima mladi hora v Balgaria,koite nezavisimo ot ograni4enite sredstva,s koito razpolagat se opitvat da pomognat!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.