Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Найден Колчев: “От чиста “фенщина” стартирахме Про-Рок!”
Десислава Бакърджиева - 16 Март 2005

     Найден Колчев е главен редактор и един от идеолозите на “Списание За Праведна Музика” Про-Рок. На 33 години е, зодия Козирог, женен със син, с висше образование и с опит в областта на медиите. Не обича да говори за себе си, предпочита вниманието да е фокусирано единствено и изцяло върху списанието, за авторитета на което работи вече няколко години, заедно с верен екип от съмишленици. “За никъде не бързаме”, казва той. “Про-Рок и Идеята на това списание ще пребъдат - независимо с мен или без мен!”


Найден Колчев: “Про-Рок ще пребъде!” снимка на Найден Колчев: avtora.com
     - Кога излезе първият брой на Про Рок? Как се роди списанието?

     - Първият брой от списанието излезе през 2001 г., септември. Самата идея се роди няколко месеца преди това. Събрахме се няколко ентусиаста и решихме да правим списание, без абсолютно ясна идея какво точно ще сътворим. Без никаква подготовка почти, дори финансова, без да сме контактували предварително с лейбъли, с групи и т.н. От чиста “фенщина” стартирахме Про-Рок и ако знаех какво ме чака, доста бих се замислил тогава. Първите няколко броя са доста забавни, но с течение на времето Про Рок се превърна в едно абсолютно професионално списание. Бих казал, че се конкурираме с доста западни списания откъм текст, представяне на информацията и най-вече сила на словото, тъй като материалите са написани много добре.

     - Разкажи повече за списание Про Рок?

     - Списанието е истинско. Правим го от една страна като професионалисти, а от друга като фенове, защото не се издържаме от това. Но пък правим нещата както ги разбираме и не ни се налага да сложим Азис на корицата, за да ни продаде повече бройки. От друга страна се съобразяваме с нашите фенове, защото сме в постоянен контакт с тях. Може би няма друго списание в България, което да има такъв близък контакт със своите читатели. Про Рок е нещо истинско!

     - Едновременно ли стартираха интернет сайта и списанието?

     - Интернет сайтът тръгна един месец преди списанието, тогава се създаде и форумът. Сайтът претърпя няколко промени. Във форума отначало само ние си пишехме, а сега е лудница! :) Доста хора намерихме във форума на Про Рок, които впоследствие започнаха да пишат за списанието. Грубо казано, той е една комунистическа ковачница за кадри!


“Про Рок е нещо истинско!”
     - Как получавате информация за предстоящи концерти на световни групи в България?

     - Имаме няколко начина. Единият е от самите западни промоутъри, с които контактуваме. Понякога директно от самите групи разбираме за новите неща. Вторият начин е чрез хора, които ни пишат във форума и абсолютно всеки, който разбере нещо, почти винаги първо го пуска при нас, а ние го пускаме на сайта. Имаме си и други начини, разбира се. В списанието сме страшно много хора и всеки има своите контакти, връзки и приятели. Няма начин като се появи нещо, то да не стигне до нас!

     - Какви трудности срещате при уреждането и взимането на интервю с чужд изпълнител?

     - Трудностите започват със самото уреждане. Не винаги можем да вземем интервю с всеки изпълнител, с който желаем. Това най-вече зависи от техните представители тук. Да спомена двата полюса - Wizard, България, които са представители на страшно много чужди лейбъли, както и “Вирджиния Рекърдс”. Единият начин за уреждане на интервюта е чрез лейбълите, а другият начин е самите ние да си ги уреждаме. В общи линии, групата трябва да е в така наречения промо период, когато е издала албум две седмици преди това и две седмици след него. Извън този период много рядко се дават интервюта. Не е много трудно да се уреждат интервюта с групи, които не са към мениджъри обаче - като Black Sabbath или System Of A Down, които скоро ще имат нов албум.

     - Един от големите концерти през 2005 г. ще е този на Overkill на 1 август. Какво очакваш от този концерт?

     - На Overkill съм фен от 1986 г, още от времето, когато си записвахме албумите по касетки. Страшни фенове сме на Боби Блитц. Надявам се да има хора обаче, защото се оказва, че дори стари известни траш групи като Дистракшън не събраха много хора. Който е фен на Overkill, ще дойде. Очаквам да е страшно! Боби Блитц на живо е велик, а иначе говорихме по телефона с него, много е земен и весел, с изключително чувство за хумор.

     - Вярвал ли си, че ще видиш някога Black Sabbath в оригинален състав на живо в България?

     - Да ти кажа честно, въобще не съм си го и помислял. Чест прави на СМЕ, че го уредиха. Това просто е единствен шанс в живота. Надявам се всичко да е наред, смятам че това ще е най-якото събитие изобщо в музикалния живот на България. Честно казано, почти се разплаках, когато научих новината!


“Про-Рок се конкурира с доста западни списания!”
     - Коя е любимата ти чалга изпълнителка?

     - Любима чалга изпълнителка нямам. Има няколко дами, които ми харесват, но не им знам имената, гледайки гръдната им обиколка! :)

     - Добра ли е музикалната култура на българина?

     - Нещата там са много дълбоки. Ако съдя по нашата аудитория примерно, всичко тръгва оттам, че сме живяли дълго време при социализма. В България идваха страшно малко групи, а записи се намираха изключително трудно. Групите, които се слушаха навремето бяха три-четири - всеки знаеше за Deep Purple и Rainbow, но оттам нататък едно цяло поколение живя в абсолютно информационно затъмнение. Това поколение пък прехвърли своите вкусове на децата си. Българинът дълги години тотално не бе информиран какво става, какво се случва, какво излиза, кои са групите, какво правят. Какви са процесите на Запад, свързани с издаване и правене на музика! И това ще си го влачим още дълго време.
     Както и в други отношения, българинът е малко консервативен относно музикалния си вкус, рядко приема нови неща. Има хора, за които ще е чудесно, ако може във всеки брой да пишем за Purple, няма значение, че нищо не се случва около тях!

     - Кое ти е най-приятно в работата?

     - Много са нещата, които са ми приятни. Щом излезе броят, се събираме с колегите, започваме да го обсъждаме, умуваме какво ще сложим на корицата на следващия брой. Най-приятно е когато видиш, че това, за което си се блъскал толкова време, си заслужава!

     - Ще има ли бъдещи промени в Про-Рок?

     - Списанието винаги си има някакъв план, който ние точно следваме. За никъде не бързаме, но идеята ни естествено е да го направим месечно. Искаме малко да разширим обхвата на списанието, може би малко повече рок да вкараме, както и някои стилове, които не са толкова силно застъпени при нас. Но това са по-скоро някакви козметики, иначе генерални промени, за добро или зло, няма да правим!

     - Любима мисъл?

     - “Никога не казвай никога!”


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

guess
22 Mar, 2005 | 22:53

ами добри сте,все така и занапред

Lord Battlefield
19 Mar, 2005 | 17:20

Всеки брой - Триумф на стоманата! чакам ,чета, слушам и събирам, дано ви има още дълго.

Unflashed
17 Mar, 2005 | 10:17

Prodaljavaite vse taka!POjelavam pove4e finansovi vazmojnosti,za po-debelo spisanie!

Andrey
16 Mar, 2005 | 23:15

You ROCK!!!

Fenyx
16 Mar, 2005 | 20:59

Respect za truda vi


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.