Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Анелия Мингова: “Нека намерим самочувствието си като личности и нация!”
Десислава Бакърджиева - 25 Февруари 2005

     Анелия Мингова е народен представител, член на парламентарната група на Национално Движение Симеон Втори. Юрист е по професия, завършила е Юридическия факултет в Софийския университет “Климент Охридски”. След като завършва, работи като адвокат в родния си град Плевен, по-късно става аспирант по гражданско и процесуално право, след което се посвещава на преподавателската професия.
     Анелия Мингова защитава дисертация в Софийския университет, става доцент, а по-късно и професор по граждански процес. От преподавателската банка идва в Парламента. Междувременно продължава да преподава, не е прекъсвала връзката със студентите си.


Анелия Мингова: “Най-положително се отнасям към икономическата политика и политиката в социалната сфера на НДСВ!”
     - Кое е най-важното нещо, на което учите студентите си?

     - Аз изключително много обичам професията си. Искам студентите ми освен да познават добре теорията да могат да я прилагат след това и на практика. Искам да имат логическо мислене, тъй като правото е изключително логическа наука, дава възможност за абстрактно мислене, което след това, когато бъде усвоено, е много важно за намирането на най-добрите конкретни решения и казуси. Уча студентите си, че правото винаги трябва да държи сметка и за справедливостта, защото правото е изкуство на справедливото и доброто, професия, която има пряко отношение и връзка с човешките взаимоотношения и съдби.

     - По-какъв начин се промени животът Ви, откакто сте народен представител?

     - По-голямо е психическото натоварване. Въпреки това с голяма отговорност и желание се стремя да дам най-доброто от себе си, особено в качеството ми на председател на Комисията по правни въпроси. Има пряка връзка между това, което правя като народен представител, и юридическата ми професия. В това отношение, като че ли съм по-облагодетелствана от някои други колеги, тъй като професионалната ми реализация на пракатика не губи от това, че съм в Парламента.

     - Най-голямата трудност, с която сте се сблъскала в качеството Ви на депутат?

     - Това, от което най-много се чувствам несправедливо засегната, е неправилното мнение на хората, което се влошава допълнително от медиите. Действително, може би не всеки е намерил най-удачното си място и поприще в Парламента, но в голяма степен колегите ми се опитват да бъдат най-полезни с това, което конкретно вършат в общата функция на Парламента като законодателен орган. За някои това означава работа по подготовката и приемането на законодателство, при други да речем в по-голяма степен изявата е свързана с работа с избиратели в избирателните региони.
     Обществото недостатъчно оценява личната отговорност на хората, които работят в Парламента. Тя е достатъчно висока, въпреки че понякога се получават грешки или недобри резултати. Липсва достатъчно уважение към инситуциите. Не може едно общество да се развива добре, да се развива успешно, ако всеки не оцени значението на собствената си роля с нещата, които върши.


“Обществото недостатъчно оценява личната отговорност на хората, които работят в Парламента!”
     - Как се справи НДСВ с управлението през изминалите четири години? Кои са най-големите успехи на това правителство?

     - Ако трябва да се даде обща оценка, тя е по-скоро положителна. В известен смисъл може би повече положителна, отколкото оценката ми за предишни управления. Това съвсем не означава, че има някакъв драстичен обрат в живота на хората, някаква много рязка положителна тенденция. Има вече обаче едно чувство за стабилност, все по-голяма подреденост в отношенията, по-голям ред в приоритетите.
     Най-положително се отнасям безспорно към икономическата политика и политиката в социалната сфера. Това, което не успяхме да направим, се забелязва най-вече в сферите на здравеопазването и образованието. Не мога да кажа, че там нещата са станали по-зле, отколкото са били преди това, но все пак лично аз за себе си очаквах за тези четири години да се постигнат по-добри резултати. Но въпреки това се забелязва една по-голяма яснота в приоритетите по отношение развитието на тези две сфери.

     - Какви са шансовете на НДСВ на предстоящите избори?

     - Напоследък рейтингът на НДСВ, като че ли доста трайно и методично върви нагоре. Това се забелязва главно по отношение на по-младите хора, които разчитат на собствените си сили и умения. Хората, които в някаква степен усещат, че имат поле за реализация. В този смисъл, очевидно нашият електорат е този. В същия смисъл обаче, струва ми се, че политическите сили в лятвото и дясното пространство не предлагат в момента една позитивна философия за времето след изборите. Водени от вече насложени поведения в управленския модел на една опозиция, те по-скоро критикуват, без да предлагат нещо конкретно.
     Нашите послания по време на самата кампания трябва да бъдат насочени към най-различни социални сфери, като например лицата, които са в неравностойно положение. Небходимо е да се представят нови модели и допълнителни стъпки, които нашата социална програма може да им позволи да очакват. Що се отнася до бизнеса, стъпките в инвестиционния климат, ресурсът, който се влага с оглед повишаване на кредита и инвестиционния рейтинг - всички те позволяват успешното ни присъединяване към ЕС.
     В социалните слоеве виждам доста широки възможности за позитивни внушения. При нас те ще се базират на това, което управлението на НДСВ е успяло да постигне, без да се залага на някакви свръхоптимистични очаквания. За Европейския съюз са характерни принципите за постъпателно развитие на политиките, така че за никакво чудо не може да говорим, никакви прекомерни очаквания не можем да внушаваме. Факт е, че разумните хора вече имат по-големи основания да повярват в нещата, които бихме искали да поемем като ангажимент, ако, разбира се, имаме възможността при един следващ управленски мандат, макар и в коалиционна форма.

     - Върху какво ще работите най-активно в оставащото време до изборите?

     - Всички политически сили трябва да вложим сили в оставащите три месеца да решим някои законодателни приоритети, които стоят пред нас във връзка присъединяването ни към Европейския съюз. Подписването на договора на 25 април няма да означава, че законодателната работа на Парламента е приключила. Точно обратното. При затварянето на всички преговорни глави и законодателните ангажименти, и ангажиментите в изпълнителната власт, са разписани за един доста по-дълъг период от време. Без да бъда максималист, аз очаквам просто при една добра организация, колкото е възможно повече от това, което е планирано, да бъде реализирано.

     - Кои са най-важните неща в живота Ви?

     - Здравето на близките ми, доброто им самочувствие, собственият ми физически и психически комфорт, успешната реализация. Това са най-важните неща в личен план. А иначе за всеки е важно да бъде полезен на обществото, за да му донесе това самочувствие. То изключително много липсва на всички ни. Нека намерим собственото си място и самочувствие и като нация, и като личности!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Конов
21 Jun, 2010 | 17:27

Ето ти дребен човек "кака" как може да си толкова низък и дребен човек. Веднага свърза самочувствието с това колко печелиш, а не с това какво правиш за да печелиш. В България всички квичат на умряло, че не печелят достатъчно, в същото време неграмотните са повече от грамотните, а за някакви реални умения и отдаденост в това което вършиш да не говорим.

didka
03 Mar, 2009 | 22:18

Nelito e mn pechena i mn dobur chovek

kaka
15 Mar, 2005 | 15:11

Понеже сте грамотни бихте ли имали самочувствие с 60лева пенсия..............................???? Я се грамнете!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.