Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Славчо Николов от Б. Т. Р. : ”Професионализмът и приятелството вървят ръка за ръка!”
Десислава Бакърджиева - 22 Февруари 2005

     Славчо Николов свири на соло китара в група Б. Т. Р. Роден е на 15 май 1967 г., женен е, учител по класическа китара. В групата е от 1992 г. С Иван Калфов са служили заедно в казармата и там Слави го учи на класическа китара. Композира и пише част от текстовете, заедно с Кирил движат организационната и мениджърска дейност на бандата.
     Негови любими изпълнители и групи са Joe Satriani, Paco DeLucia, Steve Vay, Valdimir Mikulka, KISS, Dream Theater, White Snake.


Славчо Николов: “Докато се усетим, записахме цели седем албума!”
     - Защо не се включихте във финала за българска песен за конкурса на Евровизия?

     - Защото просто нямахме такъв тип песен, която да отиде на Евровизия. С “Вълчи времена” например няма как да се явим на подобен конкурс. Новите ни парчета са доста дълги. “Морска песен” е наистина страхотна, но ако я бяхме съкратили до три минути, тя нямаше да остане това, което на нас ни се иска. Плюс това щеше да бъде много некоректно от моя страна - като член на журито да се явя и с група Б. Т. Р. и да оценявам сам себе си.

     - С какво ще запомниш промоцията на вашия “Best of…” в клуб Mojito?

     - Дълги години правенето на промоция за нас означаваше организиране на голям концерт в зала, който да прерасне в медиен концерт-спектакъл. Този път обаче решихме промоцията да бъде в заведение, в по-интимна обстановка и сред наши приятели. Получи се страхотно. Ще запомня промоцията с това, че много наши колеги ни уважиха. Младите групи направиха кавъри на Б. Т. Р. - групата на Пецко, група “Скреч”, която направи страхотен кавър на песента ни “Дюн”. Заедно с нас пяха и невероятният Васил Найденов, Звезди от “Ахат”, Дони, Дими от “Сленг”, Марияна Попова.

     - Как се роди идеята да съберете най-доброто от творчеството си в албум?

     - Този въпрос седеше пред групата от наистина много години. Приятели и познати непрекъснато ни питаха кога ще издадем “Best of…” Ние винаги отвръщахме, че ни предстои нов албум, след което още един и още. Докато се усетим и ги направихме цели седем! :) Тогава вече си казахме, че след седем албума и след 10 години на сцена задължително е да направим и своя “Best of…”


“Може би сме хванали “златната рибка”, а не го осъзнаваме!”
     - На промоцията представихте две нови песни. Разкажи ни повече за тях.

     - Песните са готови от лятото на 2004 г. Тогава имахме невероятния шанс да свирим с такова голямо име като Джон Уотън от “Юрая Хип”, с когото заснехме видеоклип към песента “Кръговрат”. Освен това изкарахме почти 20 дни на Каварна и там се роди “Морска песен”. Киро написа това наистина страхотно парче, което посветихме на Каварна. А “Хиляди луни” е една песен, която в интерес на истината написах за друг изпълнител. На една репетиция обаче Наско чу песента и каза, че трябва на всяка цена да я направим.

     - Успяхте ли най-накрая да хванете “златната рибка”?

     - Смятам че сме големи късметлии, което може би означава, че сме я хванали, а самите ние не го осъзнаваме!

     - Кой смяташ, че е най-големият успех на група Б.Т.Р. ?

     - Безспорно това, че сме заедно вече дванайсет години. Също така, че сме направили хубави песни. Че успяхме да направим нещата така, че професионалната основа и приятелството да вървят ръка за ръка.

     - Къде се подвизавате в момента?

     - В София свирим предимно в “Маската”, обикновено в петъците. На 26 февруари ще направим “unplugged” в клуб “Джаза”. Във Варна често ходим да свирим в клуб “Алиби”, в Пловдив може да ни чуете в клуб “Мармалад”.

     - На голяма сцена или в клуб предпочитате да свирите?

     - Аз лично предпочитам клубовете, там ми е много приятно да свиря. Харесва ми повече заради по-близкия контакт. При самостоятелните ни концерти обаче нещата стоят по-сложно. Освен че свирим, ние подготвяме и много добро светлинно шоу, а и самият концерт трябва да е перфектно режисиран. Има голяма разлика между това да свириш в клуб и на голяма сцена, но ние винаги свирим навсякъде с голямо удоволствие.


“Никога не успяхме да направим записи в студио, които да звучат по-добре от изпълненията ни на живо!”
     - Гостувахте във Виетнам и Китай. Как приеха група Б. Т. Р. там?

     - Изключително добре, в средата на месец май 2005 г. отново имаме планове да пътуваме на Изток. Публиката там се характеризира с това, че е невероятно многобройна. От последното ни турне най-слабо посетените концерти, ако мога така да се изразя, бяха пред 15 000 души. Във Виетнам концертът ни се състоя в зала, в която имаше 6 000 души, но го гледаха още 52 млн. души, защото той се излъчваше директно по телевизията.

     - Кои световни групи са повлияли на вашата музика?

     - Разбира се, че всеки от нас има своите кумири. Всички харесваме страшно много “Аеросмит”, “Тото”, “Кис”, “Уайтснейк”. Но и всеки от нас си има своите предпочитания към дадена банда. Киро е невероятен фен на Ози Озбърн. Ванката на “Айрън Мейдън”, аз съм голям почитател на “Кис” и “Дрийм Тийтър”, харесвам обаче и денс музика. Илиян обича етно, Наско е луд фен на “Тото” и “Уайтснейк”. Всеки от нас има свои вкусове, които пренасяме в музиката си.

     - Какво планирате в бъдеще? Какво не успяхте да направите?

     - Предстои излизането на втората част на “черния” ни албум, която също ще бъде изключително интересна. В нея ще има две песни, записани с Глен Хюс от “Дийп Пърпъл”. Това ще бъде почти изцяло концертен албум, все неща, които сме правили на живо. Три от песните ще бъдат с Джон Уотън от “Юрая Хип”, а през миналото лято Наско имаше щастието да пее и с Фиш от “Мерилиън”. Двамата изпълниха култовата песен “We Will Rock You” на “Куин”. Сега нашите издатели “Старс Рекърдс” са в преговори за откупуването на авторските права. В новия албум ще включим и някои песни, направени съвместно със симфоничен оркестър.
     А що се отнася до това какво не сме успели да направим - никога не успяхме да направим записи в студио, които да звучат по-добре от изпълненията ни на живо! :)

     - Опиши Б. Т. Р. с три думи?

     - За хората в групата - весели, оптимисти, но в същото време и песимисти. А за групата - МАШИНА ЗА РОК!

     - Какво ще пожелаеш на вашите почитатели?

     - Да бъдат винаги с нас и да знаят, че ние винаги сме били искрени с тях!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Илияна
10 Nov, 2006 | 20:05

Страшно доър. Незаменим


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.