Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Група PANTOMMIND: ”Музикалната индустрия в България трябва да изпълзи от ъндърграунда час по скоро!”
Десислава Бакърджиева - 14 Февруари 2005

     Прогресив метъл секстетът Pantommind от Габрово ще подгрява Fates Warning на концерта в столичната зала “Христо Ботев” на 17 февруари.
     Дебютния албум на бандата"Shades of Fate" ще излезе през февруари, издаден от "Lucretia Records". Pantommind съществуват вече 10 години, творчеството им е вдъхновено от музиката на легенди като Dream Theater, Queensryche и, разбира се, Fates Warning.


Група PANTOMMIND:” Посланието на музиката ни е преминаването от едно към друго настроение!”
     - Как дойде предложението от СМЕ група PANTOMMIND да подгрява Fates Warning на концерта на 17 февруари?

     - От СМЕ ни се обадиха по телефона и ни попитаха дали сме съгласни за съпорта…и ние естествено потвърдихме.

     - Как смятате, че тази изява ще повлияе на бъдещето на групата?

     - Със сигурност положително. Все пак на малко групи се отдава възможност като тази - да делят (хехехе, силно казано)…хххм, да подгряват една от бандите, която ги е вдъхновила да правят музика….невероятно е! Самата среща с тези велики музиканти носи в себе си огромен заряд и енергия, която, надяваме се, ще повлияе положително и върху творческите търсения на всеки един от нас в бъдеще.

     - Какво предстои за PANTOMMIND и какво си пожелахте през тази година?

     - На първо място да сме здрави, да сме заедно като група, а и музата да е все още някъде наблизо! :)
     Албумът ни “Shade Of Fate” трябва да излезе в целия свят до броени дни, което добавя допълнителна тръпка към предконцертната треска…Всъщност, без да губим много време, още през декември миналата година започнахме работа по съвсем нов материал. Няколко демота вече са почти готови, като силно се надявам до края на 2005 г. да се поздравим с един нов, по-твърд и стилен прог-метъл албум.


“Вече толкова години все нещо не достига, за да излезе някоя група с голям бум навън!”
     - А как измислихте името на групата, какво точно означава?

     - То е събирателно от “pantomime” и “mind”…уникално-емблематично е като име. Когато пуснеш "PANTOMMIND” в Интернет търсачката, виждаш резултатите, които са свързани само и единствено с него. Пробвай например да потърсиш нещо за групата Hammerfall - излизат над 513 000 резултата, а едва ли повече от хиляда са свързани с групата. В началото на 90-те се казвахме “Lavender Haze”, но решихме да сменим името и всеки започна да дава предложения…така и не помня от кого точно се пръкна това име, но и до днес много си го харесваме.

     - Имате два издадени албума в своята кариера - FAREWELL (1999) и SHADE OF FATE (2005). Какво се промени в музиката ви за този период от 6 години между двата албума?

     - Израснахме и на години, и като музиканти. Или поне така смятаме! :) Всъщност “Farewell” е един страхотен демо албум, който записахме с много надежди и любов, но лошият саунд и малко претрупаните композиции решиха съдбата му. В “Shade Of Fate” заложихме на по-кратки и изчистени композиции, запомнящи се припеви и много мелодия. Това в никакъв случай не означава, че албумът е “комерсиален”, просто той стана малко по-достъпен за по-широка аудитория.
     Изключително сме горди от ласкавите отзиви от специализираните издания по целия свят, не мога да не спомена и едно изказване на г-н Клаус Йенсен, директор на водещата европейска мениджърска агенция “INTROMENTAL MANAGEMENT”, че “Shade Of Fate” е един от топ-прогресив метъл албумите за 2005 година(!) в световен мащаб.

     - Какво е посланието на вашата музика?

     - Със сигурност музиката носи някакво послание, ако не директно, то поне като усещане и смяна на “цветовете”. При нас това е може би преминаването от едно към друго настроение - от гневно ударното начало през мрачното и меланхоличното до самия край на албума, където у слушателя остава едно дори оптимистично чувство.


“В “Shade Of Fate” заложихме на по-кратки и изчистени композиции, запомнящи се припеви и много мелодия!”
     - Виждате ли българска група на световната прогресив и метъл сцена?

     - Разбира се, защо не?! В България е пълно с кадърни музиканти, но вече толкова години все нещо не достига, за да излезе някоя група с голям бум навън. Може би музикалната индустрия тук (ако въобще има такава в метъла) трябва да изпълзи от ъндърграунда час по скоро и да подкрепи по достоен начин тези, които смятат, че не е по-добре да си “пръв на село, отколкото последен в града”.

     - От самото си съществуване досега PANTOMMIND минават през много промени в състава. Кога смятате, че групата откри истинското си “аз”

     - Промените всъщност не са много като нови попълнения, едни и същи хора са напускали, след което са се връщали в групата. Но бих казал, че след неуспеха на демото “Farewell” бяхме страхотно мотивирани да продължим напред въпреки трудностите и да достигнем до това - албум на българска група да се продава в целия свят.

     - Има ли други български прогресив групи, бихте ли изброили някои?

     - Да, има няколко прог-групи в България, като рискувам да пропусна имена, ще спомена Mystica, Solaris, Aphasia и невероятните Music Station.

     - Как успяхте да издадете “Shade Of Fate” чрез западна компания? Много български групи нямат този шанс.

     - Шанс? Може би да, но не само…Когато бяхме готови с демо с 4 песни от проекта “Shade Of Fate”, ние започнахме да пращаме дискове по разни лейбъли в чужбина (по простата причина, че в България нямаше НИКАКЪВ интерес към нас). След няколко месеца неизвестност ни се обадиха от LUCRETIA RECORDS INTERNATIONAL, че демото им е харесало, последваха кратки финансови преговори и подписване на договор за албум.
     Интересно е и това, че след подписването получихме още няколко оферти от няколко американски звукозаписни лейбъла!

     - В групата сте шестима, имате ли си лидер? :)

     - Така е, множко сме и все някой трябва да води.. При нас (почти като взводен командир!) това е китаристът и основен композитор Pete Christ. Той е и един от основателите на групата.

     - Какво ще обещаете на почитателите си за предстоящия концерт с Fates Warning?

     - Няма да ви разочароваме!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Fan
21 Feb, 2005 | 11:57

Bravo mom4eta!!!!!! Napravo razbihte predstavata mi za grupa na jivo...Zvu4ite ubiistveno,prodaljavaite vse taka! Uspeh!!!!

Гошо
21 Feb, 2005 | 10:48

pantommind са супер. парчето "shade of fate" e убийствено, а на живо се представиха повече от добре.
китариста им има уникална постановка :) левичар е, а свири с нормално настроена китара, обърната надясно. не знам дали ме разбрахте, но за пръв път виждам такова нещо... супер :)

гошо
21 Feb, 2005 | 10:33

а бе вал, не се излагай ;)
СМЕ (Sofia Music Enterprises)
съпорт - ами щото така е прието.
секстет - хора дето прават много секс :D


Val
17 Feb, 2005 | 05:37

Какво е СМЕ?
Защо съпорт а не подкрепа?
Каквое секстетът?

Summoning
14 Feb, 2005 | 17:12

Hiliadi pozdravlenia za Pantommind!

Idvam na koncerta zaradi vas!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.