Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ирина Митрофанова: “Чрез “Русская газета” се стремим да популяризираме руската култура в България!”
Десислава Бакърджиева - 10 Февруари 2005

     Ирина Александровна Митрофанова е главен редактор на вестник “Русская газета”. Родена е в град Уруша, Амурска област, през 1973 г. Завършва Хабаровския държавен институт, специалност “физика”, преподава 1 година в средно училище. Ирина продължава своето професионално развитие като специалист по рекламата. През 1995 г. започва да се занимава с издателска дейност. Редактор е на списание “Вашето здраве” в град Томск, Сибирска Русия.
     През лятото на 2002 г. пристига в България заедно със своя съпруг Сергей Валериевич и с тригодишния си, по това време, син. Първоначално семейството живее във Варна, където започва ресторантьорски бизнес. По-късно се ражда идеята да се създаде вестник на руски език в България. Стартовият брой на “Русская газета” се появява на 6 февруари 2003 г. През първата година вестникът излиза веднъж на две седмици, а от януари 2004 г. е ежеседмичник с 24 цветни страници.


Ирина Митрофанова: “В “Русская газета” работим в посока укрепване на българо-руските отношения!”
     - Как се роди “Русская газета”?

     - Преди две години, когато пристигнах в България със съпруга си и сина ми, пожелахме да получим някаква информация от руски вестници. Предложиха ни различни източници, но не и местни издания на руски език. Тъй като в Русия сме се занимавали с издателски бизнес, решихме да опитаме да създадем собствена медия - така на бял свят се появи вестник “Руская газета”.
     Първият брой на “Русская газета” излезе на 6 февруари 2003 г. в черноморската столица Варна. Името “Русская газета” не е ново за българския печат. Нашият вестник е достоен приемник на периодичното издание със същото име, издавано от 1920 г. насам.

     - Каква е главната задача на вестника?

     - “Русская газета” продължава стила на своя предшественик. Главната цел на изданието е да помага на руските граждани в адаптирането им към новите условия. “Русская газета” се стреми да популяризира руската култура в България и съответно да запознае рускоговорящите в страната и по света с българската култура и традиции.
     “Русская газета” работи в посока укрепване на българо-руските отношения. Вестникът обединява всички руски граждани зад пределите на Русия в общност, близка по дух, манталитет и националност, запознава ги с културния и делови живот на страната, както и с особеностите при търсене на работа.

     - Защо работите в насока подобряване на българо-руските отношения?

     - Когато издадохме първите два броя, изненада ни фактът, че най-напред положително откликнаха не руснаци, грузинци или арменци, а българи. Повечето българи знаят руски език и явно са имали нужда от подобно издание. Това ни окуражи да продължим издаването на вестника. По този начин започнахме да работим в посока укрепване на българо-руските отношения.

     - По-лесно ли е, когато нямаш конкуренция?

     - Напротив много трудно и сложно е. Когато работиш в конкурентна среда, имаш възможността да се ориентираш по останалите медии дали работиш правилно. Наясно си какъв трябва да бъде начинът, по който да поднасяш информацията. Без конкуренция не е никак лесно да се справяш с конкретните ситуации.


На 6 февруари 2005 г. "Русская газета" навърши две години!
     - Защо дойде да живееш в България? Какви бяха първите ти впечатления за страната ни?

     - Аз харесвам собствената си страна, но пристигнах заедно със семейството си заради бизнеса на съпруга ми, а също и заради хубавия климат, морето, горите. Не обичам въобще студа, а живеех в Томск, Сибирска Русия. Когато пристигнахме в България, много ни хареса и решихме да останем. Не мисля, че трябва да умреш там, където си се родил. А и може би това не е последната ни спирка, София не е последния град, в който може би ще живея. Когато пристигнахме тук беше лято, много ми хареса. Хората бяха много общителни, добри, въобще доброжелателно настроени. И, разбира се, страната ме привлече.

     - Какво харесваш от българската култура и традиции?

     - Много ми харесва това, че през всичките тези години сте съхранили манастирите, църквите и въобще културата си. Което не е характерно за всички народи. В град Томск са разрушени почти всички църкви, в момента са останали едва пет.
     Много харесвам народната ви певица Валя Балканска, тя е човек с невероятен глас. Обожавам българските народни танци, обичам да ги играя, особено дунавското хоро. Народните костюми са много интересни, изключително красиви. Много ми харесва също, че в България хората говорят по няколко езика, докато в Русия не е така. Там те учат да си патриот, което означава че не е нужно да учиш чужд език

     - Разкажи за някоя ваша любопитна дейност?

     - През миналата година по покана на “Русская газета” пристигна журналист от НТВ-Мир в България и заяви, че за техния канал съществуват две напълно неизвестни държави - България и Монголия. Той се срещна със свещеник на Руската църква в София, за да му разкаже как живеят руските емигранти в България и въобще какъв е живота на българите. Той направи няколко филма, които се излъчиха по НТВ-Мир. “Русская газета” спомогна за тяхното създаване, а филмите имаха за цел да популяризират България по света. Централният офис на НТВ-Мир е в Израел, но каналът има представителства в Москва и Америка, т. е. гледа се по целия свят.
     В Русия вече познават и DEEP ZONE PROJECT благодарение на нас. Даже имаше идея групата да замине и да направи много концерти, която за съжаление не успя да се реализира, но никога не е късно.

     - Какви са бъдещите планове на изданието?

     - Надяваме се да увеличим броя на страниците и рубриките. И, разбира се, “Русская газета” да успее да привлече руски актьори, музиканти и артисти, които да посетят България.
     През тази година се навършват 60 години от победата в Отечествената война и ние ще отразяваме по наи-различни и интересни начини годишнината. Заедно с Руския център и Руското посолство ще участваме в цялата организация за отбелязването на юбилея.

     - Имаш ли любима мисъл?

     - Моя любима мисъл е: “Ако искаш да расмееш Бог, разкажи му за своите планове”, харесвам и на Конфуций: “Бъдещето е там, където е чисто!”.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Русская
15 Feb, 2010 | 22:40

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=515898
Оба Митрофановы занимались порнобизнесом и вероятно наркотиками., потому что проституция и наркотики ходят друг за другом, а за ними вслед кровь..Русская газета стирает порно и нарко деньги..Сергей занимается бумагомарательством, тешит себя.."Ирина" похожа на травестита-килера, а не на женщину..Отвратительно, что дерьмократия грязной волной принесла в Болгарию таких вот псевдорусских..

Михол
26 Jul, 2008 | 22:50

********

русская из Варны
11 Apr, 2008 | 12:12

Раз приехали Митрофановы после "демократии" , значит, с ворованными деньгами и скрылись от подельников. Газету не покупаю и не читаю, купила оден раз и случайно попала в онлайн...неинтересна для обыкновенных людей эта газета..Это просто перепечатка , перевод болгарских новостей на русском.Мы, русские ,живущие долго здесь знаем перфектно болгарский и перевод нам не нужен.А то ,что пишут про Россию пропрезидентское и проправительственное, а о народе ничего нет.
Мнение же отца Базилио, русофобское и фашисткое. Хочу ему задать вопрос: А что делают миллионы болгар за границей??Может им предложите вернуться?!Хотя впрочем в Болгарии и без этого огромная безработица и преступность..и проституция, при чем антисанитарная.

Metzo
12 Feb, 2005 | 14:54


Niama ni6to lo6o v tova 4ovek da ima vazmojnostta da nau4ava pove4e za kulturata na drugite narodi! Razbira se, 4e imame sobstvena kultura i bogata istoriaq s koiato da se gordeem, no tova ne ozna4ava, 4e triabva saznatelno da ograni4avame kragozora si! Vse pak podobni izdania sa za tezi, koito jelaiat da uznaiat pove4e, ne sa zadaljitelni! :)

Otez Paisii
12 Feb, 2005 | 13:26

"Russkata kultura" da si sedi v Russia. Nikoi ne ja e kalesval da idva v Bulgaria. Bulgaria si ima sobstvena kultura!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.