Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Илия Ангелов: “С годините много мечти се постигат и на тяхно място идват нови!”
Десислава Бакърджиева - 3 Февруари 2005

     Кариерата на Илия Ангелов започна с “Диана Експрес” и албума “Молитва за дъжд” (1982 г.). Именно гласът на Илия звучи в незабравимите “Северина” и “Молитва за дъжд”.
     През 1995 г. Илия Ангелов печели голямата награда за музика на “Златния Орфей” с песента “Ключ за чужда стая” и издава първия си самостоятелен албум, носещ името на песента. През 1997 г. се появява и неговият втори самостоятелен албум - ”Не плачи за мен, България”. В края на месец декември 2004 г. музикална компания Stars Records застана зад третия албум на Илия Ангелов “Откровение”.


Илия Ангелов: “Албумът “Откровение” - това е един Илия Ангелов в нова светлина!”
     - Разкажи на нашите читатели повече за новия си албум “Откровение”.

     - Работата по този проект започна през 2000 г., когато създадох композицията “Свят на въображение”. Тогава усетих необходимостта малко да променя звука на своите песни. Обърнах се за помощ към Момчил Колев, който всъщност направи аранжимента на “Свят на въображение”. По-късно презаписах и първата си песен в малко по-модерен стил - песента “Вярвам”, която през 2001 г. спечели първо място на пролетния конкурс на радио “Хоризонт”.
     “Свят на въображение” е по стихове на Йоана Радева, а “Вярвам” по стихове на Борислав Мирчев, с когото работим усилено през последните години. Той всъщност присъства в “Откровение” с три текста. Албумът съдържа общо 12 парчета, той отново е изцяло авторски, с изключение на две песни. Едната е кавър на българската фолклорна песен “Вечеряй, Радо” и в нея участва Пазарджишкият фолклорен ансамбъл. Другата е стара градска песен, някои може би я познават в изпълнение на Аспарух Лешников - това е големият му хит “Танцувай, циганко”. Аранжиментът е на Пламен Велинов, в песента се включи и цигуларят Венцислав Такев.
     С два текста участва и Любо от група “Те”, като едната е аранжирана от Графа. Тя се казва “Ела” и се доближава до фънк рока. Целта ми бе в “Откровение” да има наистина разнообразни текстове и затова поканих да участват най-различни автори - Михаил Белчев, Александър Петров, Надежда Захариева. В повечето песни свиря аз на китарата, а в две от тях се включва и Миро от група “Сафо”.

     - Защо реши албумът ти да се казва “Откровение”?

     - Текстът, който ми даде Мишо Белчев, нямаше име и аз много време се чудех как да се казва тази песен. И изведнъж ми хрумна, че в желанието си албумът да стане разнообразен във всяко едно отношение, аз съм казал почти всичко, което усещам в този момент от развитието си по отношение на музиката. Ето защо прецених, че името “Откровение” ще пасва много на такъв цялостен албум, в който аз откровено във всички песни съм вложил себе си. Смятам че “Откровение” - това е един Илия Ангелов в нова светлина!


“Годините с “Диана експрес” бяха един прекрасен период в живота ми!”
     - Направи и видеоклип към песента “Откровение”. Каква е идеята на клипа?

     - Доверих се на един млад режисьор, който работи към “Глобал филмс” - Асен Соколов. Основната идея на видеото е, че правя всичко за човека до мен, а той все има някакви претенции. За това аз в клипа съм първо на пианото, след това на китарата, след това съм и текстописец. В един момент се появявам като четирима музиканти едновременно. В смисъл, че наистина правя всичко. В клипа участват момче и момиче, за да има и едно откровение между мъж и жена в техните взаимоотношения.

     - Кои са най-щастливите ти години с “Диана експрес”?

     - Занимавал съм се цял живот с музика, а когато професията на човек е това, което той наистина обича, няма по-голямо щастие за него. Годините с “Диана експрес” бяха един прекрасен период в живота ми. Преди това имах собствена група, с която работех, не бих оставил и тези години на заден план, защото тогава също живеехме безгрижно и много весело. С “Диана експрес” скитахме не само из България, но и в чужбина. Имам абсолютно незабравими спомени от тези времена!

     - Какво не трябва да забравя един изпълнител?

     - Нищо не трябва да забравя, защото опитът се трупа с годините. Започнах да свиря на акордеон на 6-годишна възраст и си спомням, че тогава ме срещаха хора по улиците и ми казваха: “Момче, много ти е голям акордеона!”, а аз едва го носех. Просто нищо не трябва да се забравя. Много ми е смешно сега как някои стават звезди за една седмица или месец. Бяха ми задали един въпрос преди години: “Какво трябва да притежава един музикант или певец, за да бъде поканен в група като “Диана експрес”?”. Отговорът ми бе, че просто трябва да може да свири и пее.


“С годините много мечти са постигнати и се появяват нови!”
     - Имаш ли други влечения освен музиката?

     - Навремето обичах много да рисувам, но сега все не ми остава време. Обичам спорта, даже като по-млад бях сериозен спортист, бягах на 1000 метра. Той също много ми липсва, защото не обичам да спортувам сам, трябва да съм със съмишленик или приятел, а хората са много заети. Много трудно човек намира някого, с когото да отиде да поспортува. Обичам и да скитам по планините.

     - Мечтаеш ли за нещо?

     - С годините много мечти са постигнати и се появяват нови. Джон Ленън на въпроса: “Как е на върха?” отвърнал: “Интересното беше, докато се изкачвахме!”. Интересните неща се появяват, когато срещаш трудности и ги преодоляваш. Може би ще прозвучи банално, но мечтая за съвсем обикновени неща. Например, да си купя някаква хубава китара! :)

     - Имаш ли любима мисъл?

     - Харесвам много мисли на Джон Ленън, които напълно съвпадат с моите виждания. Много ми харесва мисълта: “Любовта е желание да бъдеш обичан!”


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

марина
19 Dec, 2006 | 19:11

ако някои може да ми помогне ще съм му много благодарна
от доста време се опитвам да намеря албума "ключ от чужда стая" - имах го но ми го откраднаха.Помогнете ми .


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.