Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
"В момента опозицията трескаво се мъчи да свали от себе си отговорността за провалената сделка."
Веселина Божилова - 2 Февруари 2005

Интервю с Владимир Дончев, народен представител от НДСВ

      В словото си пред Парламента Министър- председателят Симеон Сакскобурготски каза: "Хората се умориха да оцеляват, те искат да успяват". Как бихте коментирали тези думи в светлината на сложната политическа ситуация?

      Тези думи не подлежат на коментар, който е слушал внимателно или е прочел думите на премиера, ще разбере, че България е постигнала един от големите си приоритети - членството в НАТО и е пред прага да постигне втория си голям национален приоритет - приемането в Европейския съюз. Икономическите и социалните постижения на това правителство в последните години и месеци показаха, че не политическите битки и противопоставяне, а именно упоритият, спокоен, понякога невидим за хорските очи труд е по- ефективен и води до по- добри резултати. Именно затова министър-председателят призова депутатите да изоставят драматичния тон, защото страната ни е поставена пред изключително голямо предизвикателство- членството в ЕС и на фона на този огромен национален залог нашите дребни политически битки изглеждат наистина съвсем чужди на обикновения човек.

      В съобщението си за отказ от сделката Бритиш-Американ Тобако се позова на влошената политическа обстановка у нас, която се усложнява. Така ли е наистина?

      Това е едно от обясненията, цитирани от БАТ. Явно, че дружните усилия на обединената опозиция дадоха резултат и успяха да затруднят един голям и сериозен инвеститор. В моята чанта има две предложения от миналата седмица от лявата и от дясната опозиция - от БСП и ОДС за прекратяване на процедурите по сделката. Жалкото е, действително това беше последният шанс на България да приключи достойно и с изгода за страната и за производителите на тютюн приватизацията на Булгартабак. Опасявам се, че това вече никога няма да бъде възможно.

      Каква е перспективата на Булгартабак след това, което се случи?

      Вероятната съдба на Булгартабак е нерадостна- постепенна декапитализация, загуба на пазари и липса на каквато и да е конкурентноспособност след 2007 година. Ако при успешна приватизация Булгартабак беше преструктурирана, част от работниците щяха да загубят своята работа, но щяха да получат добра компенсация. Сега опасността е огромна част от хората да загубят работата си без каквато и да е компенсация.

      Юнал Лютви говори тази сутрин за желани частични промени в кабинета, оставката на вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева в този момент би ли променила обстановката?

      Успокояването на обстановката няма нищо общо със съдбата на Булгартабак и никоя оставка няма да успее да върне загубения стратегически инвеститор.Прекалено много опозицията говори сега за провала на тази сделка, който е лош сигнал изобщо за инвеститорите. Имам чувството, че опозицията в момента трескаво се мъчи да свали от себе си отговорността за провалената сделка, но това трудно може да стане, след като БСП вече поиска спиране на целия приватизационен процес.

      С предложенията за промяна в Закона за изборите се конфронтирахте с ДПС, обвиниха НДСВ в атака срещу коалиционния партньор, така ли е наистина?

      В никакъв случай това не е атака срещу нашия коалиционен партньор. По принцип разбирам притесненията на ДПС относно бъдещето на неговия електорат, това беше изразено и с оглед на сделката с Булгартабак. Проектозаконът беше внесен точно сега, защото това е максимално най- късният срок, за да бъде приложен той на следващите избори, а не за да бъде притискано ДПС. Смятаме да проведем едни справедливи избори, последни преди влизането ни в Европейския съюз и затова трябва да модернизираме системата. Предложенията ни са смели и рационални - те включват не само бялата бюлетина, но и идеята студенти, ученици и българи в чужбина да могат да гласуват ефективно, слагането на бариера пред малките " офшорни" партии и като цяло избягването на всякаква възможност за фалшифициране на изборите. Смятаме, че предложенията ни са модерни и справедливи и ще бъдат подкрепени. С тази цел инициираме контакти с други парламентарни групи за обсъждане на предложенията и гласуването им в зала. Естествено ние, като политическа сила, ще организираме обществени дебати, предстои дебат с участието на представители от всички младежки организации в Пловдив.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

глогуоман
03 Feb, 2005 | 17:07

хахаха. логмен, ти да не си ******... :-D

логмен
02 Feb, 2005 | 19:34

Е поне един полотик да казва нещата, каквито са си


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.