Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Група “Гранулом”: “Все още няма истински твърди групи с женски вокали!”
Десислава Бакърджиева - 26 Януари 2005

     Група “Гранулом” е създадена през 1994 г. в София. През годините сменя стила си - започва с хеви, преминава през спийд и траш. В момента определят “Гранулом” като траш с елементи на... БГ фолклор! Може би това е една от причините през 2000-та година бандата да бъде селекционирани за участие на фестивала “Златния Орфей”. През годините “Гранулом” печелят много награди - “Златен ключ”, “Най-добра дебютираща група за 1999 г.”, награда на името на Леа Иванова “За принос в българския хеви метъл”.
     В групата влизат Йордан Йосифов (китара), Кирил Петров (китара), Елтимир Денев (барабани), Надя Валентинова (вокал) и Русен Станчев (бас). “Гранулом” са твърда група с женски вокали. Вокалистката Надя Валентинова наскоро представи новия хит на групата “Две тела” в “Шоуто на Слави”.


Група “Гранулом” “Пожелаваме на феновете си да си разбират музиката така, както те самите го желаят!”
     - Каква е историята на групата?

     Данчо: Преди 10 години се бяхме запалили по западните групи и решихме да нпаравим и своя рок банда. Събрахме се заедно още в училище. Беше модерно да се свири на китара и с един съученик започнахме да събираме музиканти. Първоначално не намерихме вокал и аз станах такъв. След това се срещнах с Надя, бяхме в една компания. Аз я “измамих”, че ще ни бъде басистка, уж само за първия концерт.
     Надя: Свирех на бас две години преди да се съберем, “Гранулом” имаха нужда от басист. Отидох за малко време в групата, а то взеха че станаха десет години. Първоначално влязох като басистка в бандата, а след това започнах да се занимавам само с пеене. В момента уча “поп пеене” в Нов български университет.

     - Какво ново около групата?

     Данчо: “Гранулом” претърпя много катаклизми за десет години, много членове минаха през бандата. Нещата станаха вече доста сериозни, направихме 10 години на сцена, по този повод и организирахме юбилеен 10-годишен концерт в НБУ.
     В момента започваме работа по видеоклипа към актуалния ни хит “Две тела”. Имаме записани още две нови парчета, ще видим как ще ги приеме публиката, надявам се отзвукът да е добър. “Две тела” си е чист хеви метъл и разказва за “Нещастникът” като концепция, като изграждане. Вместени са много стилове - има спийд, хеви, леки примеси на рок енд рол. Въобще интересно!

     - Защо избрахте стоматологичен термин за име на групата?

     Данчо: “Гранулом” се води неспецифично заболяване на зъба. При гранулома отвън зъбът е лъскав и хубав, а отвътре е изгнил и се разпада. Както е навсякъде около нас, не само в България, а и по целия свят. Смятам, че “Гранулом” е добро име, след като пеем на социална тематика ни подхожда, въпреки че звучи малко болезнено. Който ни чуе как се казваме, веднага се хваща за зъбите! :)

     - Какво предстои за “Гранулом”?

     Данчо: Имаме амбиции да свирим в Германия, от тяхна страна бе проявен жив интерес. Имаме оферта и от Би Би Си, които искат да продуцират групи и ни поканиха да участваме в тяхната селекция.
     Може би ще вземем участие и в конкурса “Евровизия”, там целта ни е вече да получим световна популярност, защото песните, които сме записали, имат и английска версия и звучат доста прилично на английски език. Действаме на много фронтове, за да да постигнем повече успехи.


“Текстовете ни имат за цел да направят хората по-големи оптимисти, не да ги депресират, а да ги накарат да се борят!”
     - Най-ценната награда за групата?

     Надя: Много награди имаме и всички са ценни за нас. Някой по някакъв начин ни е оценил и това е, което ни прави наистина щастливи. С групата имаме награда “Златен ключ”, награда на името на Леа Иванова “За принос в българския хеви метъл”. Също така и отличието за най-добра дебютираща група на 1999 г. на Арт Рок Център. Аз самата имам награда второ място на “Златен орфей” за млад изпълнител.

     - Надя, как те възприемат като жена-вокал на метъл група?

     Надя: Това е едно от червейчетата на въдицата, защото така е много по-интересно. “Гранулом” бе първата българска група със женски вокал в този стил, в твърдата музика въобще. След това започнаха да се пояяват и други такива банди, но така или иначе все още няма истински твърди групи с женски вокали. Прави се някакъв твърд саунд и отпред певицата пее като хор. Няма я спойката - твърд саунд с твърдо пеене!

     - Какво е посланието на вашата музика?

     Данчо: Хората да си направят сметката как точно да живеят. По принцип показваме недостатъците на обществото, какво е животът, какви са механизмите му. Пеем чисто човешки теми, пречупени през нашата призма. Всеки може да открие нещо за себе си в нашата музика. Текстовете ни имат за цел да направят хората по-големи оптимисти, не да ги депресират, а да ги накарат да се борят.

     - Как ще опишете “Гранулом” с няколко думи?

     - Много сме бесни, работливи и сериозни. Инати също.

     - Надя, разкажи за участието си в “Шоуто на Слави”.

     Надя: Аз представих най-новото парче на групата, което се казва “Две тела”. Това се случи в “Шоуто на Слави”, в конкурса, организиран за млади певци. После хора, които въобще не слушатг такава музика, казаха че е било супер готино.
     Когато музиката е хеви метъл, това не означава непременно, че трябва да е гадна. Ето какво искаме да разберат хората. Метъл не е мръсна дума, но повечето така я възприемат, мнение от едно време, изградено още в предишната система. Новото парче на Малина например си е много яка жица. На Анелия баладите са си чист рок.

     - Вашето пожелание към група “Гранулом”?

     Данчо: Пожелаваме си да заминем за Германия и да свирим с Аксел Руди Пел. Да пожънем много успехи и да станем супер известни! Да се оценява музиката ни и да изкарваме пари от нея. Да нападаме чужди фронтове.

     - А на феновете си какво ще пожелаете?

     Надя: Да се кефят на парчетата, да са живи и здрави и да си разбират музиката, както те си искат. Не както някой им налага!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Light_of_the_dead
08 Oct, 2007 | 19:52

te za 1 nai- dobrite bg grypi !!!!!!!!!!!!!
koi kakvoto iska da kazva az nem si promenq mnenieto!!!!!!!!!!!
m/

Lady_Ash
20 May, 2005 | 22:18

V dneshno vreme si e napravo pohvalno che ste reshili da se zanimavate s muzika/nerazbiraneto e na lice/....pojelavam vi mnogo yspeh i kusmet...i dokato vi ima vas shte ni ima i nas - fenovete;)
Evala!!!

AC/DC
12 Mar, 2005 | 10:32

Ейй, много хора вече пишат. Абе ще станете известни, време трябва.

kashata
07 Mar, 2005 | 12:51

как е тубата момчета?

Кашата
07 Mar, 2005 | 12:48

Не ги познавам.
Кои са тия?


ПИТКО - Питанката
05 Mar, 2005 | 03:03

Малинче - защо така!
Кое е тъпотия - ти или те?

Malina
04 Mar, 2005 | 20:18

Tapotiq.

TAZ
04 Mar, 2005 | 19:56

Добре свирите момчета

Pensionera
04 Mar, 2005 | 10:35

Svirite chudesno mom4eta, samo ako moje po-tihichko.

BRONKO
02 Mar, 2005 | 11:28

Ako triabva da sam 4esten, vsi4ki koito poznavam ne sa 4uvali za grupa Granulom. Samo ima6e edin narkoman koito im se kefi.

Плешивия
02 Mar, 2005 | 11:23

Данчо ти си най-добрия китарис, но сега ще черпиш.

Blondinkata
02 Mar, 2005 | 11:22

Men me kefi na Djudji brat mu. A kolkoto do vas ne znaeh, 4e ste muzikanti.

Квазимодо
02 Mar, 2005 | 11:19

Браво момчета, не спирайте да свирите. Ще си купя ваш диск.

froggy
01 Mar, 2005 | 17:01

6tom gi kefi horata neka svirat

BRONKO
01 Mar, 2005 | 16:18

E verno az si niamam stranica v neta, no za kakvo mi e kato 6te ia pose6tavat samo rodnini. Xe Xe

BRONKO
01 Mar, 2005 | 16:16

Abe i az im pojelavam uspeh, no 6te im triabva mnogo. Gorkite hora ne triabva6e da se zahva6tat s tozi vid muzika. Az poznavam i 2 im fena. Oba4e te niamam internet da vi pi6at.

BRONKO
01 Mar, 2005 | 16:06

Zasvirete JAZZ be hora, kvi sa tia Djangari? Metala otdavna propadna kato muzika. Tia e samo za otpadacite.

Bo Ko De
01 Mar, 2005 | 13:17

Вуйчата е много прав. И аз съм на същото мнение!
Пожелавам им на ГРАНУЛОМЦИ по-големи успехи.
Чакам техен диск.

Вуйчата
01 Mar, 2005 | 09:13

Групата е трепач, здрави жици и як вокал, много са переспективни и им пожелавам успех!

Готин
22 Feb, 2005 | 02:39

Вокалистката ме кефи !

гъзи
28 Jan, 2005 | 21:14

Екстра!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.