Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
MORTIIS: “Не съм зъл демон, макар че доста хора имат друго мнение по въпроса!”
13 Септември 2004

     Норвежкият музикант Haavard Ellefsen, започнал кариерата си в началото на 90-те години като част от състава на блек метъл легендите Emperor, впоследствие се отдава на солова кариера под псевдонима Vond и добива слава години по-късно, скрит зад прозвището Mortiis. Днес, наред с формации като Gothminister, The Kovenant и Apoptygma Berzerk, пеещият клавирист е сред лидерите в набиращата все по-заплашителна мощ нова скандинавска електро/готик/индъстриъл генерация.
     Mortiis показва среден пръст на всички интриганти, излива злобата си и се потапя в това, което умее най-добре - създаването на музика. И в студио, и на живо. В последното ще се убедим на 22 октомври, когато в София ще връхлети The Unlimited Grudge Tour, предвождано от метъл зверовете Susperia и главния ни герой - самият Mortiis...


     Интервюто взе за ТОККАТА Ники Василев


“Не съм зъл демон, макар че доста хора имат друго мнение по въпроса!
     - Mortiis, септември 2004 г...
     - Минаха почти три години, откакто издадох предишния си диск, и съм адски доволен от факта, че най-сетне успях да завърша работата по “The Grudge”. Може и да прозвучи странно, но отдавна знаех, че ще направя този албум. Костваше ми доста - и като работа, и като време, и като... Изобщо, трябваше да науча много неща, преди да се захвана със записите - тънкости около програминга, пеенето и пр. Чудесно е, че най-сетне имам възможност да се отпусна и просто да чакам появата на музиката си на пазара.

     - "The Grudge" - работата...
     - Като че ли най-приятно се почувствах към края на престоя в студиото, когато се захванах да записвам вокалите си. Именно тогава една песен оживява и започва да говори, ако мога така да се изразя. Винаги се кефя зверски, когато чуя пеенето си на фона на вече готовата музика и осъзнавам, че усилията ми са имали някакъв смисъл.


Норвежкият музикант Haavard Ellefsen започва кариерата си като част от състава на блек метъл легендите Emperor.
     - "The Grudge" - съставът...
     - Отново написах цялата музика сам, но ми трябваха китаристи, басист и барабанист с единствената цел да свиря на живо, да почувствам прословутата рокендрол магия... И така, след като вече бях програмирал всички песни и се стигна до същинските записи, реших да сформирам истинска група. За ударните привиках Leo Troy, а китарите бяха връчени на Levi Troite и Asmund Sveinunggard. Имахме си и студиен басист, едно от момчетата от Apoptygma Berzerk ми помогна с бекинг-вокалите за няколко песни...

     - "The Grudge" - визията...
     - През 2001 г. направихме фотосесията чак в Щатите, сред пясъците на прословутата Долина на смъртта. Този път не стигнахме толкова далеч. Исках да имам мръсен и долен имидж, така че просто се забихме в първото достатъчно гадно мазе - имаше тонове боклуци, а сред тях се въргаляха наркомани, игли, хероин... Човече, беше отвратително... но пък пасваше на цялостната концепция и настроението, което исках да придам на албума, така че набързо направихме няколко десетки снимки в това катранено черно, зловещо, мръсно, прогнило мазе... Резултатът, смея да твърдя, е перфектен!


“Очаквайте залп от енергия, агресия и омраза!”
     - Mortiis - истината...
     - Почти всичко, с което се занимавам, е повече или по-малко свързано с Mortiis, музиката, имиджа... Репетирам, композирам мелодии и ги записвам у дома, давам интервюта, говоря с мениджърите си, все неща от този род. В малкото свободно време, което ми остава, се разхождам из града или се мотая с приятелката си - обичайното ежедневие. Не съм зъл демон, хе-хе, макар че доста хора имат друго мнение по въпроса...

     - Mortiis vs. Susperia...
     - На пръв поглед сме крайно различни, но същевременно си приличаме по отношение на енергията в песните ни, а тя е ужасно много. Разбираме се прекрасно с момчетата от Susperia, работим с един и същи мениджмънт (британската компания Total Concept Management), а и вече сме били заедно на петдневно турне в Англия миналата година и всичко мина повече от добре, така че най-логичното нещо бе да продължим в пакет. От музикална гледна точка комбинацията също е удачна, тъй като Susperia привличат метъл тълпите, а ние примамваме... всички останали, хе-хе - готик фенове, индъстриъл маниаци и т.н.

     - Mortiis live...
     - Очаквайте залп от енергия, агресия и омраза. Всичките ми концерти от предстоящото турне, включително и този в София, ще бъдат ужасно тежки, динамични и... живи. Мисля, че хората ще останат приятно изненадани. Напреднахме с материала, продължаваме да се развиваме непрекъснато и... Просто елате и се уверете сами!

     Пълния текст на интервюто може да прочетете в музикално-информационния сайт ТОККАТА!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.