Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Робърт Кианезе: “Историческото и културно наследство на България може да помогне на съвременните хора да се променят!”
Цветан Бакърджиев - 27 Август 2004

     Проф. Робърт Кианезе е преподавател по американска литература и история в университета в Калифорния. В продължение на един семестър преподава на български студенти от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Надява се да се върне в България през есента на 2005 г., за да продължи работата си.


Робърт Кианезе: “Ключов момент според мен е, че българите трябва да са оптимистично настроени за бъдещето си!”
     - Какво харесвате в българските студенти? Умни ли са те?

     - Да, много умни. Всъщност те са по-добре подготвени от много от нашите студенти в Америка. Образователната система тук е проблем, много трябва да се работи за нея, необходими са доста пари, но някак си студентите получават много добро образование. Студентите, на които преподавам в предметите по американска и английска литература, много добре познават митологията, класическата гръцка и римска литература. Не мога да очаквам, че моите студенти в Калифорния знаят тези неща. Така че въпреки всички проблеми, които България има в образователната система, смятам, че студентите тук са по-добре подготвени.
     Студентите, които имам в класовете си, са сред най-добрите, защото са включени в програма, която изисква да познават английския много добре. Така че те вече са учили езика много години и когато са решили да се подготвят по тази програма са били “селектирани”, т. е. вече са били готови да навлязат в много специфична материя!

     - Познавата ли българската история?

     - Мисля, че сега знам доста повече за нея. Изучавах българската култура и история от книгите, чрез посещения на много градове и като слушах хората да си говорят за нея. Много се заинтересувах от тракийското минало на България, посетих Перперикон, Старосел, Казанлък и написах за траките в България. Не знам много за българската история отпреди 200 години, но знам и обичам да чета за българската история от V-VII век. Изумителен е периодът за мен, през който България става християнска държава.
     Калифорния също има свои древни предци, но това е съвременна история, тя започва от 1750 г. Вашата история започва 6000 г. пр. Христа, така че има много неща да се изучават и е много по-сложно, защото всяка една династия, всяко едно събитие са свързани помежду си. Има много да се учи за българската история.

     - Сега, когато България вече е в НАТО, какви промени очаквате в страната ни?

     - “Очаквате”, това е трудна дума! Страната ви ще се промени. След колко време и доколко ще са големи тези промени, това не знам. Ключов момент, според мен, е, че българите трябва да са оптимистично настроени за бъдещето си. В страната има хора с доста ограничени виждания, те не смятат, че нещата могат да се променят и то успешно. Смятам, че това е голям проблем.
     Не мога да предвидя какви точно промени ще има, но това, което трябва да стане най-напред, е хората да променят отношенията си за бъдещето. Мисля, че те трябва да престанат да се вслушват в отрицателните си мисли и да се опитат да се мотивират за промени. Те трябва наистина да потърсят хора, които са успели в това общество и да последват стъпките им.
     Според мен, историческото културно наследство на България може да помогне на съвременните хора да се променят. Смятам, че погледът върху древната митология и върху древните хора може да помогне за осъзнаването на това, че България има богато, позитивно и силно минало! А това е изключително мотивиращо.

     - Как ще коментирате факта, че Арнолд Шварценегер стана губернатор на Калифорния?

     - Какво значи това - означава, че хората от други страни могат да пристигнат в Америка, да се установят и да се докажат, да ръководят и да бъдат избрани. Знам че е смешно, но беше смешно и когато Роналд Рейгън беше губернатор на Калифорния, а след това стана президент на САЩ. Мисля, че Арнолд Шварценегер бе избран, защото няма прост начин, по който обикновената политика да разреши проблемите на Калифорния.
     Българите си мислят, че всички хора в Америка са богати. Много от тях са. Но трябва да разберете, че в Америка 10 % от хората са бедни. Това означава, че 33 млн. американци са бедни, защото населението на Америка е 330 млн. души. А това е огромно число, т. е. 4 пъти населението на България е бедно в Америка. Проблемите на Калифорния са подобни на проблемите на Америка като цяло. Липса на пари, сериозни проблеми с училищата, безработица. Политическо разрешение просто няма. Така че си мисля, че хората в Калифорния са си казали: “Какво пък, да опитаме с някой друг! Нека да опитаме с някой, който не звучи като всички останали!”
     Аз напуснах Америка малко след като Арнолд бе избран, но повечето, което чувам за него, е положително. Той не върши нещата по традиционния начин. Изглежда е разбрал, че първо трябва да събереш хората заедно, да обсъдите решенията и тогава да ги представите. Това очевидно работи. Обаче големият проблем е, че все още няма пари за всичко това. Мисля, че една от големите грешки на Арнолд е, че той пренебрегва бюджетния проблем. Шварценегер може и да не успее да се справи с това, както Терминаторът успява! Интересно е да убиваш хора на големия екран, но е много трудно да се справиш с бюджета в наши дни. Мисля, че Шварценегер ще има големи проблеми след няколко години.

     - Как изглежда България през вашите очи?

     - Невероятно красива страна. Напомня ми начина, по който си представям Америка от 1940 г. По-голямата част от страната тогава е представлявала ферми, гори, прекрасни хълмове, вода навсякъде. Карифорния е суха, пустинна и огромна. Харесва ми това, че можеш да обикаляш с кола из България и да се придвижваш от едно място на друго за кратко време. Сред градовете, които най- много харесвам, са Пловдив, особено Старият град, Казанлък и Велико Търново. Звучи ненормално, но съм направил около 2000 дигитални снимки, които ще проявя и ще направя голяма изложба в Америка.

     - Коя българска традиция Ви направи нй-голямо впечатление?

     - Харесва ми това, че фолклорът и обичаите са много живи тук. Видяхме доста от тях, особено в места, където са живели царе. Има много дни на светци - Георги, Петър и др. Смятам, че традициите са изключително живи в България. Не знам дали хората осъзнават колко ценен всъщност е фолклорът. В Америка нямаме голям опит, нашата история е на 300 години и имаме разни празници, но не като в България.

     - Интересуват ли се българските студенти от американска история?

     - Да, особено студентите, които обучавам. България е много повлияна от американската история, особено от революцията през 1760 г., която влияе на копнеещите за свобода в България. Знам, че много студенти харесват работите на Бенджамин Франклин, Томас Джеферсън и други такива личности. Също така смятам, че съвременната американска история и литература са за триумфа над подтисничеството, победата над властта, а това представлява доста голяма част и от българската история.
     Някои от нашите писатели-революционери, някои от нашите автори-основоположници, някои от нашите гневни писатели са много привлекателни за българските студенти заради нуждата от това да се помисли как да се преборят хората с подтисничеството - политическо, социално. Мисля, че именно в това се крие връзката между нашите две държави!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Hristo
16 Oct, 2004 | 20:42

Prawilno

мда
13 Sep, 2004 | 09:57

Кой е казал, че всички амриканци са прости селяци? :)

zhivko
10 Sep, 2004 | 20:10

Napalno eprav chovekat prosto sazhalivam che nesme bili informirani kato e posetil trakiiskata grobnica v Kazanlak,sthiahme da go zapoznaem s mnogo drugi nestha za koito dazhe i ne e sanuval


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.