Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Група Vrani Volosa: “Искаме нашата музика да кара хората да слушат и да се самовглъбяват!”
Десислава Бакърджиева - 25 Август 2004

     VRANI VOLOSA (словосъчетанието е старославянско и означава “черни коси”) е млада формация от Бургас, започнала съществуването си през пролетта на 2003 г. като едноличен проект на Христо Красимиров. Първата песен, излязла изпод перото на музиканта, е “Тъга” (по онова време заглавието й е “Sorrow”), а стилът й, най-общо казано, би могъл да се опише като епичен езически (блек) метъл - насоката, в която групата твори и днес.

     Постепенно мълвата за раждането на новото формирование се разнася из целия регион, вследствие на което към Vrani Volosa се присъединява вокалистът Атанас, по-известен като Belfegor от Reunion и Dark Inversion. С негова помощ е увековечена композицията “Крушение”.

     Непосредствено след това, с привличането на басиста Александър (Act of Grotesque, екс-Key to Insanity) проектът се превръща в трио и създава дебютния си мини-албум, озаглавен “Vedi” и изграден от 3 епоса - "Тъга", "Крушение" и "Вспомняй", последният от които се отличава с гост-вокалите на Agarvaen (Hieronimus Bosch, екс-Diabolism).



Христо Красимиров: “Всичко започна от няколко акорда!”
     - Разкажи повече за групата. Как се създаде всъщност Vrani Volosa?

     - Всичко започна от няколко акорда! Никога не съм предполагал, че ще стане нещо такова като група например. Беше някъде през май миналата година, когато навързах няколко китарни теми и песента беше почти готова! Мислех си, че трябва да се пробвам да я запиша и няколко месеца по-късно отидох в Set Nitro Studio, за да покажа на Астарот (собственикът на студиото), какво съм измислил. Оттам нататък всичко тръгна от само себе си: започнахме да градим звуковата концепция на проекта, след това през зимата стартираха и същинските записи. В един момент обаче разбрах, че ще ми бъде много трудно да работя сам и поканих сегашния ни вокалист Атанас (по това време той записваше за Reunoin), а малко по-късно се появи и Александър. Много трудна задача беше избирането на името. Исках да е интересно, но каквото и да напишех, все ми се струваше клише. В крайна сметка се спрях на заглавието на текст, върху който работех, но така и не използвах по-късно.


Дебютният мини-албум “Vedi” е изграден от 3 епоса - "Тъга", "Крушение" и "Вспомняй".
     - Свирите “езически блек метъл”. Защо избрахте точно този стил, какво представлява той и с какво ви привлече?

     - Това понятие се свързва предимно с посланията в текстовете на песните на такива групи - почит към природата, обичаи и традиции на даден народ, митология и др. Но след появата на групи като Enslaved, Burzum, Ulver, Borknagar, които са емблематични за стила, се говори вече и за отделен музикален стил със свои характерни особености. Аз лично не съм избирал да свиря такава музика, никога това не е било самоцел за Vrani Volosa. Както казах, всичко тръгна съвсем случайно и аз просто оставих извора да тече свободно. Това, което искам от нашата музика, е да кара хората да слушат, да се самовглъбяват, да медитират. Повтарящите се музикални теми водят именно до това, поне при мен е така, а и много хора ми пишат, че се чувстват по същия начин, когато слушат нашата музика.

     - Как се приема дебютното ви EP, какви отзиви чувате от колеги и фенове?

     - Отзивите ги очакваме все още, тъй като изпратихме много промо копия насам и натам, но ако съдим по продажбите, мисля, че хората се интересуват от Vrani Volosa. В момента не разполагам с копия от диска, защото всичко е продадено! Тук е мястото да благодаря на хората, които ни подкрепиха, купувайки си дискове и фланелки, и по този начин демонстрираха уважение към нашия труд! Salut!


Вокалистът Атанас, по-известен като Belfegor от Reunion и Dark Inversion.
     - Песента “Крушение” е осезаемо по-различна от останалите. Каква е историята на тази песен?

     - Докато се подготвяхме с Астарот за записите на “Тъга”, композирах едно по-кратко парче, което се получи доста мелодично, а и в главата ми се въртяха идеи за чисти вокали, така че изненадващо и за мен самия започнахме да записваме тази кратка песен. Дни преди да напиша текста сънувах много реалистичен сън, някаква ужасна буря насред морето и нямаше никакъв шанс за оцеляване. Много ми хареса идеята за един трагичен текст с привкус на стара легенда и така се роди заглавието, както и цялата песен, която е много мрачна, а самата история има ужасен край. По-късно пуснахме песента в интернет и оттам се завъртя колелото за Vrani Volosa. Като се замисля, това е най-важното парче за нас, нашата врата към сърцата на феновете.

     - Смятате ли занапред да използвате народни инструменти в музиката си. Кои от тях мислите, че се вписват най-добре в това, което правите?

     - Много ми се иска! Засега няма да стане, защото е скъпо удоволствие, бюджетът ни не позволява да наемем музиканти, инструменти и т.н. Но по-късно ... със сигурност. Бих изпозвал определено гайда, тамбура и кавал. Всичко зависи от настроението на песента, каква аура има тя и оттам ще си дойде идеята за народен инструмент.

     - Казвате, че музиката ви носи тъга и мрак, за да даде на всеки душевен покой. Защо смятате, че именно тъгата носи покой на човек?

     - Самовглъбяването, обръщането към себе си е душевен покой. Както и смъртта. Това са теми, на които смятам да обръщам по-голямо внимание в текстовете си занапред. Тъгата не носи покой, но следващото чувство, което се появява след тъгата би трябвало да е покой. Това е и посланието в песента “Тъга”!


Непосредствено след това, с привличането на басиста Александър (Act of Grotesque, екс-Key to Insanity) проектът се превръща в трио.
     - Без да имате солидни финансови средства зад гърба си, имате ли шанс за успех в България?

     - Успехът не е самоцел, зависи и как тълкуваме успеха. За нас е успех, че можем да записваме музиката, която ни харесва да свирим. Успех би било, ако си изкарваме прехраната с това, което най-обичаме да правим, а именно музика. Истината е, че не се знае откъде ще кацне пиленцето и дали изобщо ще кацне. Истина е, че музикалният бизнес у нас не се интересува изобщо от групи като Vrani Volosa. Предразсъдъците и парите смазват културата като цяло.

     - Притежава ли музикална култура българинът?

     - Българинът се ражда, чувствайки музиката, силно вярвам това. Оттам нататък идва възпитанието. Семейството и медиите формират човешката култура като цяло, а ситуацията тук в това отношение е, меко казано, стресираща! Каква музикална култура, то децата вече не ходят на училище!

     - Какво предстои на групата? Имате ли нови песни, които да запишете?

     - Има известен материал, който трябва да се дообмисли. Записи предстоят някъде през есента. Силно се надявам да намерим издател, който стабилно да бъде зад нас и да правим повече интересна музика!

     - Коя е движещата сила за Vrani Volosa?

     - Може би желанието да композираме собствени неща!

     - Коя е най-голямата трудност, с която се е сблъсквала групата от съществуването си?

     - Трудностите са много, едва ли е редно да се оплакваме. Проблемите са сходни при редовата българска ъндърграунд група: липсата на апаратура, липса на поле за изява - това са най-важните. Но най-големият е пълното безразличие на промоутърите към тежката музика, която е индустрия на запад от България.

     - Какво искате да кажете и пожелавате на българските метъл фенове?

     - Ами, да бъдат истински и да подкрепят всички банди в нашето положение, само така ще направим истинска сцена, с която да се гордеем.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

domina
04 Jul, 2008 | 08:35

Vrani Volosa ще свирят на 03.08.08 във рок бар FANS с руската
pagan black група Arkona

langor
16 May, 2008 | 14:02

вие сте просто ебаси пичовете!!слушам ви всеки ден и много ме кефите хора!!аз и приятелите ми искаме концерт!кога ще правите?

Reni
29 Sep, 2007 | 22:32

abe mn ste qki be pi4ooveeeee. ackata grupa ste. mnogo ma kefite. samo taka. aide 4akam ne6to novo ot vas.novo par4e.

flower
12 Jul, 2006 | 19:55

4ela sam statii za grupata.... te sformiraha u men mn dobro mnenie za Vrani Volosa... oba4e ne moga da nameria tiahna muzika HElP ME PlEASE

ereti4ka
23 Apr, 2006 | 09:19

ne mislq 4e imeto e tupo,a grupata e ubiistveno qka.imat dosta interesni idei horicata!!!

hristo
03 Feb, 2006 | 18:18

Vrani volosa sa mn qki i takiva gluposti za restoranti sa prosto TUPI. nqmam kvo pove4e da kaja. koito iska - da slu6a i 6te razbere za kvo govorq.

p.s vrani volosa v prevod ot staroslavqnski e '4erni kosi"

Putsi
18 Sep, 2004 | 09:01

Bahti tapoto ime.

Muri
18 Sep, 2004 | 08:59

Za purvi put 4uvam za taja grupa. V koj restorant svirjat ??? hihihihihihihi

Hristo
25 Aug, 2004 | 21:15

Desi, blagosarq za intervyuto! Polu4i se otli4no!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.