Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мариана Костадинова: “На младите хора трябва да се даде правото сами да решат какво искат!”
Десислава Бакърджиева - 17 Август 2004

     Мариана Костадинова е зам.-председател на ПГ на НДСВ. Член е на Комисията по бюджет и финанси и на Комисията по икономическа политика. Мариана Костадинова е икономист по професия, работи в областта на икономиката на кооперациите.


Мариана Костадинова: “Знам вълненията, притесненията и разбирам хората от моя избирателен район!”
     - Разкажете за себе си, как навлязохте в политиката?

     - Бях поканена за водач на листата във Велико Търново. Признавам си, че това беше много примамливо предложение за мен. Никога не съм считала, че ще мога сериозно да се занимавам с политика. Реших, че след като някой е оценил моите качества и смята, че аз мога мога да оглавя тази листа, то може би ще успея да променя, малко поне, нещата, които ме възмущават като обикновен гражданин.
     Преди да започна да се занимавам с политика, бях директор на застрахователно дружество “Булстрад”. След 1992 г. “Булстрад” направи офиси във всички тогава окръжни градове и аз оглавих офиса във Велико Търново.

     - Какво ще ни разкажете за Велико Търново?

     - Велико Търново е средно голям град в България, но за мен е най-големият по важност в исторически, архитектурен и културен мащаб. Град Велико Търново е старата столица на България. Един изключително високо интелигентен капацитет има този град, населението му е много интересно. Велико Търново е с дълбоки културни традиции, с два университета, в него има много млади хора. Град, по-различен от всички останали!

     - Трудно ли е да бъдеш политик? Коя е най-голямата трудност, съпътстваща работата Ви?

     - Най-трудно ми е това, че моето семейство остана във Велико Търново и живеем разделени. Освен това, аз съм от хората, които когато поемат някаква отговорност се борят за нея. Не твърдя, че си върша работата перфектно, но съм си изпълнявала задълженията, които имат народните представители, доста коректно и съвестно.

     В този смисъл за мен е трудно, защото аз обикалям 10 общини на нашата област, занимавам се с партийните структури, винаги съм във връзка с общинските координатори и с областния координатор. Стремя се да не се отделям от земята и мога да твърдя, че знам вълненията, притесненията и въобще разбирам хората от моя избирателен район.


: “Младите хора са тези, които трябва да променят нашия начин на живот!”
     - Обичате ли хумора?

     - Ако няма хумор, щях да бъда един много нещастен човек. Аз много обичам да се самоиронизирам. Дори много често се шегувам и с моята възраст, защото знаете, че в Парламента има много млади хора. Аз безкрайно много държа на младите хора, защото смятам, че именно те са тези, които трябва да променят нашия начин на живот, нашите взаимоотношения дори.

     - Възможно ли е да успеем да задържим младите хора в България?

     - Аз самата имам две големи дъщери – едната на 19, а другата на 17 години, които от няколко години растат без моето сериозно присъствие, но пък от това има и положителен ефект. Може би младите хора трябва да се оставят да са малко по-самостоятелни и да имаме повече доверие в тях. С моите деца се получи. Това мога да дам като съвет на другите родители, които смятат, че децата трябва да бъдат плътно до тях, докато станат на 30 години и да им се казва какво да правят.
     Дъщерите ми, които сега са самостоятелни, се развиват много по-добре, много по-отговорни са и имат по-високи успехи в училище. Мисълта ми е, че на младите хора трябва да се даде правото сами да решат какво искат. Убедена съм, че децата които се възпитават в здрав български дух, никога не биха решили да останат и да работят в чужбина за дълго.

     - Как обичате да си почивате?

     - В последните години не съм се замисляла как обичам да си почивам, защото аз малко почивам. Приятни са ми тези малки семейни часове, които прекарвам заедно със семейството и децата си. Навремето имах много интереси, но сега единственият интерес е наистина да успеем, заради хората, които ни избраха.

     - Какво може да покачи адреналина Ви?

     - Аз обичам предизвикателствата. Може би това не е толкова необходимо за един политик, но аз не съм само политик, а човек, направил в своята кариера необходимото и утвърдил се като професионалист. Без предизвикателства, животът няма да бъде интересен!

     Определено не смятам, че трябва да има конфронтация, аз съм от хората, които обичат диалога. Убедена съм, че всичко може да бъде решено, стига да седнем и да поговорим за идеите и мислите на всеки.

     - Имат ли бъдеще интернет медиите?

     - Не знам кой би казал, че интернет няма бъдеще! Убедена съм, че фирмите тепърва ще се развиват във високите технологии. Самата аз много обичам интернет, но почти не ми остава време за него. Понякога заедно с децата ми се ровя в Интернет през уикенда и ми е много интересно.

     - Трите най-важни неща в живота Ви?

     - На първо място е семейството ми. Без семейство, без хора, които добре да те познават и да знаят твоите възможности и твоите мечти, едва ли имаш сериозни шансове за успех.
     На второ място е моята независимост, нещо, за което напоследък се улавям, че говоря твърде често. Това е много важно. Аз твърдя, че част от моите успехи дойдоха точно от тази моя независимост, която и до днес браня, но в политиката нещата не са толкова лесни. На трето място е здравето, което въобще е едно от най-важните неща в живота на всеки човек!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Kristiqn Ulchev
25 Apr, 2009 | 03:56

Naistina mnogo seriozna jena , Koqto neprekasnato se starae po edin ili drug nachin da pomaga na mladite hora i na pensionerite !!! EVALA !! takiva hora trqbva da ni opravlqvat a ne hora , koito mislqt kak i kakv da prisvoqt


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.