Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Dani Filth, вокалист на Cradle of Filth: “Нямам търпение да започнем да свирим "Nymphetamine" на живо!”
10 Август 2004

     Cradle of Filth е име, което не се нуждае от представяне: харесвани или мразени, те безспорно са една от институциите в метъла, които Великобритания е дала на света.
     
Точно 10 години след излизането на дебютния албум "The Principle of Evil Made Flesh", шестото дългосвирещо творение "Nymphetamine" бавно, но неотстъпно напредва към стартовата линия. Комбинацията от "нимфи" и "амфетамин" ще ни представи самият Dani Filth – основател, вокалист и командир на най-успялата блек метъл група в света.

     Интервюто взе за ТОККАТА Дени Петрунова


Dani Filth: “Не сме изневерили на звука си!”
     - "Nymphetamine" – началото

     - Вдъхновението дойде най-вече от това, че през 2003 г. свирихме с много и най-различни групи и посетихме безброй нови места. Имахме общо 109 концерта, в това число в Русия, европейско турне, 10 седмици с OzzFest през Щатите и още едно американско турне с Type O Negative и Moonspell в края на годината. Въпреки че бяхме постоянно заети, получи се така, че съзидателните ни сокове просто преливаха...
     Другото е, че не бяхме задължени да пишем нов материал и по някакъв странен начин това улесни нещата. Последният ни албум бе съпроводен от постоянно гонене на графици, освен това пак беше концептуален - по моя вина, естествено - и спазването на темата и идеята допълнително ограничаваше нещата. Този път нямаше нищо подобно - просто си пишехме песните, някои отхвърляхме, други поправяхме, но не бяхме обвързани с нищо и беше много по-лесно.

     - "Nymphetamine" – създаването

     - Записите продължиха значително по-дълго, отколкото първоначално си представяхме. Имахме всевъзможни спънки, като се започне от взривяващи се без видима причина усилватели и се стигне до прекъсването, наложено заради турнето на продуцента ни Rob Caggiano, който свири в Anthrax, но иначе беше забавно. Миналия път, когато бяхме в студио, постоянно се стреляхме с пистолети с халосни патрони - мнооого беше опасно, ха-ха, затова този път бяха тържествено забранени. По този повод сега се гонехме с пожарогасители...
     O, и ни нападнаха майски бръмбари - тези огромни кървави чудовища! Спяхме в бунгала на открито и който направеше грешката да остави отворен прозорец, както впрочем и аз, се събуждаше с гадините из цялото легло и напълзели в косата му! Накрая нарочно оставихме отворено и светнато в стаята на продуцента и целият рояк влезе при него, докато той спеше - когато се събуди на сутринта, ръцете му бяха плътно покрити с бръмбари. Голяма веселба, ха-ха! А, и намерихме една свинска глава, пъхнахме я в леглото му, сложихме й цигара в устата и я маскирахме, все едно чете книга - той си легна при нея преди да забележи какво е всъщност...


Cradle of Filth е име, което не се нуждае от представяне!
     - "Nymphetamine" – резултатът

     - Мисля, че никой няма да бъде разочарован от албума. Чух различни мнения: някои казват, че прилича малко на “Midian” (2000), други - че звучи като освежена версия на “The Principle of Evil Made Flesh” (1994), но и двете ме радват, защото това са все творения на Cradle of Filth - значи не сме изневерили на звука си! В средата на юли изпробвахме за първи път някои от песните на живо на фестивали в Швеция и Финландия и определено се приеха страхотно. Една от тях, "Gilded Cunt", вече е пусната за сваляне от Интернет. Продукцията е великолепна, оформлението на диска е брилянтно и се надявам хората да кажат, че и текстовете ми са велики, ха-ха! Естествено, всеки сам решава дали му харесва или не, аз мога само да благодаря на всички, които ни подкрепят.

     - Резултатът в ноти

     - Любимото ми парче е “Nemesis”, с пасажи класическа музика от типа, който имахме в “Damnation and a Day” (2003) - абсолютно злокобно, изпълнено от истински оркестър. Мисля, че е най-добрата песен, написана от мен, а е и с най-добрите вокали, които съм правил от векове! Има мелодични моменти, много тежък припев, чудовищна част за пого и дори включване на деца в края на партията на хора. В крайна сметка всичко се върти само около един риф, но на мен страшно ми харесва. Прогнозата ми за хит обаче е заглавната песен, която изпълнявам заедно с Liv Kristinе (Leave's Eyes, екс-Theatre of Tragedy). Тя е малко по-различна, но според мен повечето хора направо ще се влюбят в нея. Като цяло, има най-различни парчета в албума.

     - 10 години след дебюта...

     - Десет ли станаха!? Ужас, остарявам, ха-ха-ха! Юбилейно издание като “10 Years of...” или нещо подобно не е предвидено - все пак наскоро издадохме сборния “Lovecraft and Witchhearts” с песни от целия ни каталог за Music for Nations - но със сигурност ще си направим купон по повода. Тези 10 години не са били само веселба, защото и работата е много, но на моменти наистина е едно несекващо парти, понякога чак до поболяване, ха-ха!
     За всеки един албум имам много хубави спомени от щури купони и особената атмасфера, която го е придружавала, а това, че можем да правим музиката си по начина, по който ние самите искаме, е най-хубавото. Когато един албум е завършен и феновете ти казват, че им харесва, или че тази и тази са любимите им песни и какво точно им допада в тях... Наистина е страшно хубаво усещане да знаеш, че достигаш до хората. Склонен съм да вярвям, че музиката ни е разнообразна и различна от тази на много други групи и е страхотно да видиш, че някой оценява изкуството ти. И свиренето на живо, това винаги е било велико!


“Нямам търпение да започнем да свирим "Nymphetamine" на живо!
     - 10 седмици преди премиерата на "Nymphetamine"...

     - Още не сме напълно готови - преди броени дни смесвахме наново една от песните, а и целият мастеринг започна отначало, защото го бяхме оставили в ръцете на американци и... хм, да, бяха го направили по техния си начин. Не че беше толкова зле, но необработените записи от студиото звучаха по-добре... В момента постоянно вися на телефона - някъде между интервютата днес говорих със звукозаписната компания, с мениджъра ни, с Colin Richardson, който направи смесването, с не знам още кого...

     - 10 дни след премиерата на "Nymphetamine"...

     - Веднага след излизането на албума (27 септември) започват турнетата - първо в Южна Америка, после в Щатите със спонсорството на MTV2 и в края на годината в Европа. По информацията, която имам до момента - все още не е окончателно потвърдена - ще бъдем с Type O Negative в Северна Европа, а за южната част ще сме с друга подгряваща група - In Flames или Moonspell, доколкото разбрах. Честно казано, нямам търпение да започнем да свирим "Nymphetamine" на живо!

     Пълния текст на интервюто може да прочетете в музикално-информационния сайт ТОККАТА!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.