Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Група KOROZY: “Правим музика, с която да представим българската метъл сцена пред света!”
Десислава Бакърджиева - 19 Юли 2004

     Поели житейския си път в края на 1993 г. в Бургас по инициатива на вокалиста G. McManus и барабаниста Trolon, Korozy успяват бавно, но категорично да се наложат като най-известната и качествена българска блек метъл група, при това не само в пределите на страната ни, но и в чужбина.

     Вдъхновени главно от норвежки образци в жанра като Arcturus, Emperor и Dimmu Borgir, момчетата около фронтмена и единствен постоянен член в състава G. McManus започват кариерата си като едни от пионерите в тепърва зараждащия се и в родината ни блек метъл. Още се дебютния си албум "Inscription" (1997) Korozy впечатляват почитателите на стила най-вече с неизчерпаемата си агресия и първичната си бруталност.



Група KOROZY: “Поляците от Vader очакваха някой да ги покани и това се оказахме точно ние!”
     - Какво определяте като “екстремна” музика?

     - Всяка една музика, която съдържа и частица агресия, кара те да излееш от себе си мощен отрицателен заряд, вдига адреналина ти под действието на емоцията, която изпитваш, може да се определи като екстремна!

     - Доколко популярен според вас е блек метъла в България?

     - Като че ли този стил търпи временно затишие у нас. Пламъкът обаче все още тлее там, дълбоко в сърцата ни, и рано или късно вулканът отново ще изригне, но този път от другаде. От древна и велика БЪЛГАРИЯ. И тогава спасение няма да има, просто защото това няма да бъде някаква мода или машина за пари! А може би това няма да е блек метъл, а нещо друго, нещо като “протобългариян дарк метъл”. И ще носи още по-големи емоции и нактроения!

     - Вярвахте ли, че ще спечелите голямата награда на фестивала Summer Chaos през 1997 г., особено в конкуренцията на още 11 екстремни банди?

     - Това се случи доста отдавна, когато black/death метъла беше в разгара си. Смятаме, че повечето банди заслужаваха да бъдат оценени по същия начин. И все пак това бе голяма чест за нас!

     - Какво е посланието на вашата музика?

     - Би трябвало всеки фен на KOROZY да знае!


“Успехът на KOROZY се дължи на три албума зад гърба на бандата!”
     - Кое смятате за най-голям успех в досегашната история на група KOROZY?

     - Може би до този момент успехът на KOROZY се дължи на три албума зад гърба на бандата, което не е много наистина, но не е и малко. Така също мнoгoбройни концерти пред чудесна публика, както и съвместното ни шоу с ANCIENT миналата година! И още нещо - добрата дистрибуция в чужбина, благодарение на О.Ч.З. Сега KOROZY не е непознато име в световния ъндърграунд.

     - Как дойде идеята за концерта на полските дет метъл легенди Vader в София?

     - Първоначалната идея бе да се организира метъл фестивал в Бургас, на който да участват банди от ранга на Vader, но липсата на средства си каза думата. За такова събитие все още трудно се намират и спонсори.

     И така слязохме на земята и насочихме усилията си в София. Поляците от Vader очакваха някой да ги покани и това се оказахме точно ние. Заедно с О.Ч.З., с които работим от дълго време, решихме че ще е добре да организираме този мини фестивал, в които ще вземат участие и български групи плюс още една чужда банда - TESSTIMONY.

     - За какво се пее в песните на KOROZY?

     - Тематиките са различни. От представяне на велики моменти от историята на българската държава до текстове, вдъхновени от мрачни чувства и настроения.

     - Как мислите ще звучи блек метъла на български език?

     - Перфектно! Така феновете ще го приемат по-лично. Ние сме българи и като такива трябва да творим на български. Но от професионална гледна точка нещата не стоят така, поради простата причина, че всеки търси реализация в живота. Нашата професионална реализация е да сме музиканти и да правим музика, с която да представим българската метъл сцена пред света, но не поп, рок или нещо друго, а силно агресивна и мрачна музика.


“Надяваме се скоро да запишем дългосвирещ албум, който ще представи KOROZY в нова светлина!”
     - Коя е най-щурата ви постъпка?

     - Ха, ха, много са! Няма да можем да ги опишем всичките. Когато сме по концерти и пътуваме, цялата група започваме да спорим за глупости с часове наред. Спорът прераства в огромен скандал, които преминава в кратък бой! :) Но в крайна сметка всичко е наред и на сцената оставаме единни!

     - Вашите впечатления около гостуването ви на фестивалите в Сърбия? Как ви прие публиката, на ниво ли беше организацията?

     - Разбира се! Феновете ни познаваха, пееха някои от парчетата. Те са страхотна публика. Концертите в Сърбия са истински, защото и тълпата е истинска. На фестивала “ХЕЛЛХАМЕР” свирихме с много известни имена от европейската метъл сцена. Беше страхотно.

     - Какво предстои на групата и, разбира се, кога да очакваме нов албум в дискографията ви?

     - В момента с KOROZY записахме 4 песни като промо материал с италианския продуцент Алесандро Аззали, който е менажер на ANCIENT. В неговото собствено студио се извършва смесване и мастеринг на записите. Веднага след това започваме преговори с някои фирми, проявили интерес за подписване на договор. Надяваме се скоро да запишем дългосвирещ албум, който ще представи KOROZY в нова светлина. Така че чакането ще си струва!

     - Пожелайте нещо на KOROZY.

     - Успех и само напред!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ivo vampira
30 Jun, 2006 | 15:27

OBLEKLOTO NE E VAJNO KATO SLU6A6 METAL,MAKAR4E AS SI HODQ V KOJI I VERIGI,VAJNOTO E DU6ITE VI KAKVO JELAQT.OTNOVO KAZVAM KOROZY SA SUPER QKI.

ivo vampira
30 Jun, 2006 | 15:04

Poklanqm se pret tvorbite na bandi kato KOROZY BIOPHOBIA ako nqkoi iska da se zapoznae s men gsm-0896381428 Fen e tozi koito e gotov da si dade du6ata za dadena banda.

ivo /vampira
10 Apr, 2006 | 00:30

vie ste nomer 1 korozy /biophobia/

jsh
31 Mar, 2006 | 12:43

Grupata e velika!!!!BULGARIA NAD VSI4KO!!!

Bubeto
04 Dec, 2005 | 01:17

Fenovete na tazi grupa vinagi 6te podurjat svoeto mnenie,4e Korozy 6te ostanat edna ot nai-preuspqva6tite grupi v Bulgariq.Tova e ot men:)
Pojelavam im da produljavat v su6tiq duh;)!!

Petar Minkov
12 Aug, 2005 | 00:02

Nesamneno nai silnata black banda v BG v momenta. Haresva mi mnogo silnoto preplitane na agresiq i melodiq vav vsqko edno tqhno par4e.Ima mqkakva vatreshna sila,zarqd v grupata.Evala 4e v 4ast ot par4etata si peqt i na rodniq ni ezik,gordeq se s tqh.Po absolutno ni6to ne otstapvat na vodeshtite bandi v toq stil kato Emperor,Satyricon,Ancient,daje v redica slu4ai kompoziciite im mi se vijdat po stoinostni - li4no moe mnenie.Uspeh pi4ove.

DEADMAN
25 Feb, 2005 | 18:12

mnogo miharesvat va6ite pesni

Buba
15 Feb, 2005 | 18:35

za men KOROZY sa nai-dobrata bg black banda v Bulgariq i sa go dokazali.
i sa ot malkoto grupi koito svirqt s qki bandi kato Abncient,Vader,Ancient Ceremony i drugi...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.