Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Валентин Милтенов: “Един народен представител не трябва да къса връзките си с избирателния район!”
Десислава Бакърджиева - 8 Юли 2004

     Валентин Милтенов е народен представител от ПГ на НДСВ, работи в областта на правото, охраната на обществения ред и борбата с престъпността. Член е на Комисията по правните въпроси и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.


Валентин Милтенов: “С всеки изминал ден в политиката виждам, че човек наистина може да промени някои неща!”
     - Г-н Милтенов, разкажете повече за себе си.

     - Адвокат съм към Софийска градска колегия. Работил съм в престижна адвокатска кантора в град София по най-различни казуси и теми. Семеен съм, с две деца. Съпругата ми е завършила английска филология. Роден съм в едно селце в Пазарджик. Казва се Миряново, там съм завършил основното си образование. В Пазарджик завърших гимназия, след което завърших и сегашната Полицейска академия с гражданска специалност “право”. Не започнах работа в системата на МВР обаче, а станах адвокат.

     - Какъв е Валентин Милтенов извън Народното събрание?

     - Като всички други хора. Искам да имам повече време за децата, защото те имат нужда от грижи и внимание. Виждам колко е голяма драмата на всеки народен представител, тъй като работата, с която сме ангажирани в Парламента, почти не ни оставя време да разполагаме със себе си.

     Опитвам се да намеря баланса в тази ситуация. По принцип обичам спортовете, най-вече плуването. От няколко години карам ски на Витоша. Правя го заедно с децата, те също обичат спорта.

     - Трудно ли е да бъдеш политик?

     - Много е важно един човек, за да бъде политик, да има сериозна професионална биография зад гърба си. Много добри професионалисти в дадена сфера, всъщност не са добри политици. Рядко се случва това съчетание!

     - Какво искахте да промените, когато станахте народен представител?

     - С всеки изминал ден в политиката виждам, че човек наистина може да промени някои неща. Аз съм представител на законодателната власт и за мен е важно законите да бъдат променени по такъв начин, че впоследствие наистина да служат на хората.

     - Какви качества трябва да притежава един народен представител?

     - По отношение на работата на един народен представител, той трябва да притежава няколко обективни качества. Най-важното е да има добро образование, което да му помага в работата. На второ място той трябва да знае чужди езици и да работи перфектно с компютър. Доста сме изостанали в тази насока, в сравнение с европейските политици.

     Не на последно място, един народен представител не трябва да къса връзките си с избирателния район, защото хората в последно време са много ревниви. Всеки човек има свой проблем. В повечето случаи нещата са еднотипни, става въпрос за правни казуси. Има и въпроси, които не могат да бъдат решени по този начин. През изминалите три години смятам, че най-добрият начин да се справи човек е да обсъжда проблемите глобално. Така например, организира се среща със съответния общински съвет, поставят се въпроси, които са глобални проблеми за дадена община, мисли се как могат да се разрешат. Нужно е да се постави програма, която да се инициира от общински съвет или кмета и ние като народни представители да лобираме за тях, за да бъдат те одобрени. В това виждам смисъл. Да се промени средата в една община.


“Ако човек няма чувство за хумор, много трудно ще успее да се справи с тежките ситуации!”
     - Възхищавате ли се на някой политик?

     - Възхищавам се на хора, които се стремят да се усъвършенстват постоянно. Виждам, че някои от колегите ми го правят. В европейски и световен мащаб, много силно впечатление ми правят Пат Кокс, председател на Европейския парламент, както и Греъм Уотсън, шеф на групата на европейските либералдемократи. Това са хора, които правят впечатление не само със своите речи, но и със своята външност. Те дават пример, от който трябва да се учим!

     - Хуморът заема ли някакво място в политиката?

     - Безспорно. Ако човек няма чувство за хумор, много трудно ще успее да се справи с тежките ситуации. Изпитвал съм го на гърба си. Понякога трябва да се пошегуваш, да внесеш малко жизнерадостност в атмосферата. Но човек трябва да умее и да преценява с кого и доколко трябва да се шегува. Хората, които нямат чувство за хумор, са много скучни.

     - Какво може да покачи адреналина Ви?

     - Живея в полите на Витоша, наблизо има клуб по делтапланеризъм и парашутизъм и като се стопли времето виждам как скачат. Винаги съм мислил, че е страхотно човек да скочи с парашут. Аз бих опитал, но трябва да намеря време да се подготвя. Във всички случаи едно такова скачане би покачило адреналина ми.

     - Каква мислите, че ще е развръзката за българските медици в Либия?

     - Аз съм много съпричастен по проблемите на нашите медици. Ако този въпрос започваше сега, може би нещо можеше да бъде направено. Още при предишното правителство нещата не тръгнаха по най-добрия начин.

     Процесът за мен отдавна прехвърли рамките на съдебната зала. За нас до настоящия момент резултатът е много неблагоприятен и аз като юрист единствено мога да разсъждавам в рамките на законодателството, което съществува там. Не можем да излезем извън него. Аз съм привърженик на тихата дипломация, която е много активна, но някак си не се експонира. За нас най-важно е медиците да се върнат в България живи и здрави!

     - Обичате ли Интернет?

     - Интернет дава неограничени възможности на много хора. Стотици хора работят само по Интернет, без дори да се познават. Времената вече са на дигитални технологии и на интернет мрежи, на цялата тази глобализация, с която съвременният човек просто трябва да бъде в час.

     - Любимата Ви мисъл?

     - В последно време много ми харесва една: “Да не забравяме, но и да не отмъщаваме!”


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.