Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Поредица
Румяна Георгиева: “Политиката на “Новото време” е политика на протегнатата ръка, а не на конфронтацията!”
Десислава Бакърджиева - 14 Юни 2004

     Румяна Георгиева е зам.-председател на парламентарната група на “Новото време”, член е на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и Комисията по бюджет и финанси. Родена е в Пловдив, завършила е международни икономически отношения, работи в областта на банковото и финансовото дело.


Румяна Георгиева: “Провокира ме фактът, че много млади хора искаха нещо ново да се случи в България!”
     - Разкажете ми за себе си.

     - Родена съм в Пловдив, завършила съм УНСС, специалност “управление и планиране”. След това завърших международни икономически отношения. Имам специализация в областта на банковото дело, организацията на труда и управлението. В началото работих като началник отдел “труд и работна заплата” към Общинския съвет в гр. Пловдив. След това преминах към Министерски съвет.
     Бях изпълнителен редактор в Тексим банк, оттам отидох на работа като директор специален надзор в Централна банка, където се занимавах с проблемите за борба срещу изпирането на пари, финансови злоупотреби, корупция. И затова бях поканена при г-н Пламен Панайотов да работя по антикорупционна програма. На база финансовите ми познания и заниманията ми в борбата срещу изпирането на пари и финансови измами, бях поканена като народен представител.

     - Трудно ли взехте решението да станете народен представител?

     - Трудно беше наистина. Провокира ме фактът, че много млади хора искаха нещо ново да се случи в България. Започна обаче една политика на избягване на контакти с хората. Това наложи аз да изляза като независим депутат през миналата година. В момента съм член на парламентарната група “Новото време”.

     - Защо отидохте в “Новото време”?

     - Програмата на “Новото време” предвижда нещо ново наистина да се случи. Старите партии показаха какво не се случва. В “Новото време” има много млади и амбициозни хора със съвременни идеи и виждания. Другите политически сили на своите конференции и съвещания непрекъснато прокламират и изтъкват лидерското начало. Там повече се чуват възгласи като Сергей, Иван или Надежда! Ние искаме да се чува България, защото искаме да работим за България.
     Политиката на “Новото време” е политика на протегнатата ръка, не на конфронтацията. Искаме младото поколение да се обърне към възрастните хора, да обясни защо е необходимо да се провежда тази нова икономическа политика, зад която “Новото време” скоро ще излезе с една програма. Необходимо е да се развиват икономическите процеси по-бързо в страната, за да имаме по-високи пенсии и по-добри осигуровки.


“Съвременният политик не трьябва да бъде самовлюбен, самозабравил се човек, който се бори за лидерски места!”
     - Кое е най-голямото предизвикателство за един народен представител?

     - Най-голямото предизвикателство е той да се обърне към проблемите на хората. Да седнеш с тези хора, да ги разбереш и да се опиташ да работиш с тях по всеки конкретен проблем. Трябва да намериш общия език с избирателите, да ги убедиш в правотата на своята политика и в същото време да бъдеш много самокритичен. Критиката е градивното начало при вземането на едно правилно политическо решение!

     - Какъв трябва да бъде съвременният политик?

     - Преди всичко той трябва да бъде открит към хората, да бъде човек, който не само да парадира, че защитава дадена позиция, а наистина да изпълнява това, което е обещал. Съвременният политик не трьябва да бъде самовлюбен, самозабравил се човек, който се бори за лидерски места. Много е важно именно хората да го издигнат и да кажат, че му вярват, че стоят зад него и работят. Сам да се провъзгласиш за лидер е най-голямата политическа грешка!

     - Каква е Румяна Георгиева извън Народното събрание?

     - Съвсем обикновен човек. Живея в квартал “Младост” на 11-тия етаж. Имам едно прекрасно семейство, с две сравнително големи деца.


“Ние искаме да се чува България, защото искаме да работим за България!”
     - Какво правите в свободното си време?

     - Свободно време почти нямам. Често се налага, за да могат хората да поставят проблемите си, да заемат много голяма част от времето ми. По-рано много обичах да ходя на театър, но сега поради липса на време вече не го правя. Много ми липсва театърът, той обогатява духовно. Не ми стига време и за художествена литература, вместо нея чета законопроекти.

     - Какво най-много Ви е пречило и помагало в работата?

     - Най-много ми е помагало семейството ми, то винаги е заставало зад моите решения. Пречил ми е професионалният хъс, който винаги съм имала. Винаги започвам да гледам при дадено предложение или законопроект от страната на това, какво би се случило при дадена злоупотреба в някаква корупционна среда. Пречила ми е и голямата самокритичност, не винаги се смятам за достатъчно подготвена по даден въпрос.

     - Какво ще е развитието за българските медици в Либия?

     - Много сложен въпрос. Ние подкрепяме мерките, които се предприемат от страна на правителството. Но в същото време парламентарната група “Новото време” излезе с декларация по линия на изпълнителната власт да бъдат осведомени всички български граждани в Либия, че са възможни отрицателни отношения към тях. Надявам се на един здрав човешки разум, защото смятам, че където и да сме по света все пак сме хора и трябва да погледнем човешки на нещата.
     Това, което се случи, е една голяма трагедия. Заставаме зад това, че нашите медици все пак са полагали клетва, която никога не биха престъпили! Не вярвам в тяхното провинение и смятам, че в крайна сметка ще победи здравият разум.

     - Имате ли любима мисъл?

     - Любимата ми мисъл е на Ганди: “Човек, когато иска да промени света, първо трябва да промени себе си!”


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.