Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Жени Живкова: “Модата е хобито, което се превърна в моя професия!”
Десислава Бакърджиева - 8 Юни 2004

     Известната наша дизайнерка и народна представителка Евгения Живкова (модна къща “Жени стил”) е известна с това, че търси перфектното качество в българската мода и работи в областта на образованието.


Жени Живкова: “Когато човек иска да бъде добър в областта, в която работи, трябва да се концентрира единствено върху нея!”
     - Какво ви вдъхновява при създаването на моделите Ви?

     - Понякога природата, друг път самите платове, които съм харесала за дадени модели. Различни мотиви, елементи от облеклата на други етноси. Разбира се и на българските облекла, имала съм колекция с българска бродерия. При създаването на моделите всеки път е много по-различен от останалите. Има случаи, когато някаква идея просто се ражда в главата ми и създаването на дадена колекция става съвсем естествено нейно продължение.

     - Освен като моден дизайнер сте известна и като политик, и като историк. По какъв начин успявате да съчетаете тези толкова различни неша?

     - Историята съм я изоставила отдавна. Модата и политиката се старая да ги съчетавам по някакъв начин. Трудно е, защото когато човек иска да бъде добър в областта, в която работи, трябва да се концентрира единствено върху нея. Все пак модата е това, на което дължа може би мястото си в политиката. Това е хобито, което се превърна в моя професия и аз ше продължа да се занимавам с мода.

     - Умеят ли българките да се обличат?

     - Българките се научиха да се обличат. Има много информация в България, има много фирми, които предлагат добри облекла и чудесни дизайнери, които дават добри консултации. Все пак всичко си зависи от самия човек, от неговото виждане за естетическия му външен вид. Разбира се, зависи и от възможностите, с които разполага, за да си купува винаги актуални и красиви дрехи.


“Мисля че постигнах доста на българския пазар в сферата на модата и получих признание за своята работа!”
     - Колекцията Ви пролет - лято през март 2004 съвпадна с 10-годишнината на "Жени- стил". Какво не успяхте да постигнете за това десетилетие?

     - Мисля че постигнах доста на българския пазар в сферата на модата и получих признание за своята работа. Това, което не съм постигнала засега, е “Жени стил” да се продава извън България. Продавала съм свои модели в чужбина, но не със собствени магазини в съответната страна. Не е имало фирми, които да поръчват определени неща от дадена колекция в големи количества.Това е мечтата ми – моделите ми да станат популярни и на чуждия пазар!

     - Мислите ли, че някога българските дизинери ше заемат място на световния подиум?

     - Много е трудно такова нещо да се случи по простата причина, че трябва страхотна реклама, за да може да бъде рекламиран един български дизайнер на фона на огромната конкуренция в сферата на модата – италиански, френски, испански млади дизайнери и модни къщи. Трудно е да се случи подобно нещо, защото има и някакви предубеждения. Италианската и френската мода се славят сред най-добрите. Разбира се, има много силни дизайнери, които са испанци или японци, но в крайна сметка всичко опира до пари. Българските фирми не присъстват на чуждия пазар реално, те просто шият за него.

     - Кой смятате, че е най-големият Ви успех в Народното събрание?

     - Успявала съм да прокарам някои идеи, които съм имала в различни законопроекти. Внесох свой законопроект за Защита на детето, законопроекти за изменение и допълнение на Закона за народната просвета и Закона за обществените поръчки. Като народен представител за първи път и без особен опит в началото смятам, че за мен това не е малко постижение.Освен това се опитвам да работя в сферата на образованието, помогнала съм на някои училища. За мен това също е голям успех.


“Трябва страхотна реклама, за да може да бъде рекламиран един български дизайнер на фона на огромната конкуренция в сферата на модата!”
     - Какво смятате, че е нужно да се направи за младите хора в България, за да се чустват те добре и да не напускат страната ни?

     - Всичко е свързано с икономиката, социалната политика, здравеопазването, образованието. Тези области са обвързани една с друга и върху тях трябва много да се работи, за да се помогне и на младите да живеят по-добре в България.

     - Как минава един ваш ден?

     - Изключително динамично. Трябва да съм в Народното събрание, трябва да минавам и през офиса си, за да погледна как вървят нешата в изработката на облеклата. Когато създаваме нова колекция, има много неша, които непрекъснато трябва да се уточняват. Вечер понякога трябва да присъствам на различни мероприятия – коктейли, изложби.

     - Как си почивате?

     - През лятото обичам да си почивам на морето. Карам водни ски, практикувам и други водни  спортове. Зимата също карам ски в планината. Когато съм в София обичам много често да си седя  вкъщи и да релаксирам, без да правя нещо особено, просто почивам.

     - Кои са трите най-важни неща за вас?

     - Семейството, децата, работата. Човек трябва да бъде удовлетворен от работата си. И здравето, разбира се!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.