Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Костадин Димитров: “ В Тае-Куон-До няма мистики и невъзможни неща!”
Десислава Бакърджиева - 21 Април 2004

     Техниката на Тае-Куон-До заляга на перфектния баланс и атрактивността. В основата му са заложени принципите на биомеханиката, които позволяват човешките крайници да бъдат използвани за защита и нападение с максимална ефективност.


Костадин Димитров, треньор по Тае-Куон-До (вторият: отдясно)
     - От колко години се занимавате с Тае-Куон-До?

     - С Тае-Куон-До се занимавам от 1992 г. Преди това тренирах други бойни изкуства, записвал съм се на джудо, няколко години тренирах тай-бокс и т. н.

     Тае-Куон-До е много по-специфично, много по-различно от останалите бойни изкуства. В България си имаме професионален инструктор от Корея. Той ни показва точно това, което трябва, т. е. ние учим от самия корен, от самото начало. Точно, правилно и ясно!

     Тае-Куон-До е съобразено с биомеханиката на човека. Всеки удар, всяка техника имат своето значение. Няма мистики и невъзможни неща, а преди всичко упорити тренировки и влагане на много усилия.

     - Какви отличия имате?

     - Бил съм пет пъти републикански шампион на България по Тае-Куон-До. Сега съм треньор на много способни млади хора. Давам всичко от себе си в обучаването им. Имаме момче, което стана вицесветовен шампион, момиче, което стана трета на световно първенство и втора на европейско. Пет човека от националния ни отбор по Тае-Куон-До сега са на лагер, готвят се за европейското, което ще е се проведе от 6 до 9 май в София. Много съм горд с тях!

     - Какво означава Тае-Куон-До?

     - Тае-Куон-До означава “пътят на ударите с ръце и крака”. Това е буквалния превод. Иначе представлява нещо много повече, отборни приложни техники, Изключително важна е “формата” - това са специално заучени последователни техники, които след многократната употреба, се овладяват до съвършенство и могат да бъдат реално прилагани. Тази дисциплина е много трудна и трябват много усилия да станеш добър в нея. Втората дисциплина е “спаринг”. Третата дисциплина е “индивидуално чупене” на височина и на дължина, както и “чупене в силов тест”.

     - Кой е най-силният съперник, срещу който сте се изправяли?

     - Имаше един румънец, много го подцених. Може би той бе най-силният ми съперник, до ден-днешен се надявам някъде да го срещна. Нямах възможност да разуча начина му на игра, преди да застана срещу него на тепиха. Той ми вкара няколко техники, които не бяха точно чисти точки. Аз се ядосах, тръгнах насреща му и стана контра. Мислех, че просто ще мина през него, много го подцених.


“Тае-Куон-До е много по-специфично, много по-различно от останалите бойни изкуства!”
     - Кое е по-лошо: да си ядосан по време на срещата или да те е страх?

     - Много по-лошо е да те е страх. Ако се ядосаш, имаш някакъв шанс, поне от спортна злоба и т. н. Но ако те е страх, тогава си загубен.

     - Стават ли някакви сериозни травми?

     - За съжаление, да. Когато нещо не си упражнявал, не си го тренирал, можеш да се нараниш. Чести са травмите в дисциплините чупене, защото някои състезатели от различни краища на България не тренират тази дисциплина.

     - Има ли интерес сред младите хора към този спорт?

     - Да, много голям. Това много ме радва, защото младите са в залата, а не си губят времето. Имаме национален отбор за юноши и девойки, популярността на Тае-Куон-До е наистина голяма.

     - В днешно време е трудно да се занимаваш със спорт. Кои са спонсорите на клуб “Ботев”?

     - Ние не сме футбол, при нас няма толкова много публика. Намираме спонсори, но на приятелски начала. Не знам някой, който е решил да дойде, да даде пари и да очаква те да се възвърнат от реклама или нещо подобно. За съжаление, разчитаме само на приятели.

     - Постигнал ли си хармония в живота си?

     - Сигурно никога няма да мога да я постигна. Мисля, че при всеки е така. Винаги има нещо повече, към което човек се стреми.

     - Имаш ли друг любим спорт?

     - Понякога се чувствам виновен, че се занимавам с нещо друго, а не с Тае-Куон-До. Най-често става така, когато отивам да играя футбол или тенис на маса. Последните няколко пъти ходих да играя скуош и се чувствах виновен, че не опознавам някоя техника, че не преподавам, не уча някого. Иначе харесвам всички спортове.

     - Кой е най-добрият отбор по Тае-Куон-До в България?

     - Историята на Тае-Куон-До в България е много интересна. Сега националния ни отбор е много добър, доста години сме работили в една насока. Последните две европейски първенства сме на пето място. На последното световно първенство в Гълрция имаме 9 медала. Въобще се борим с нокти и зъби по пътя нагоре.

     - Любима мисъл?

     - “Пътят е точно пред теб!”


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.