Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Милен Велчев: Данъчната полиция ще заработи до края на годината
Юлиян Моллов - 2 Март 2004

Министърът на финансите Милен Велчев очаква със създаването на СФР да има по-бързо и по-качествено разследване на данъчните измами и престъпления.

     - Господин Велчев, очаквате ли в скоро време да се реализира идеята Ви за т. нар. данъчна полиция?

     - Очаквам буквално в следващите два дни проектът за закон за създаване на Служба за фискални разследвания (СФР) да бъде изпратен за съгласуване. След това преди края на месец март Министерски съвет трябва да се произнесе по проектозакона с яснота по отделните, все още спорни, въпроси. Вярвам, че след това Народното събрание в ускорен порядък в следващите два месеца ще приеме закона. След това ще започнем да създаваме структурите, за да може СФР да заработи още преди края на годината.

     - На чие подчинение ще бъде СФР?

     - Във всички случаи СФР ще бъде в системата на Министерството на финансите. В момента решаваме въпроса дали тя директно да е подчинена на министъра на финансите или да е в рамките на данъчна администрация. Може би първият вариант е за предпочитане.

     - Главният прокурор, Министерството на правосъдието и други органи не приветстват особено идеята за СФР. Какво ще добавите в защита на създаването на службата?

     - Изказвал съм се многократно по този въпрос. Надяваме се да спечелим за нашата кауза представителите на прокуратурата и другите държавни институции, които засега не са взели еднозначна позиция. Но каквато и позиция да вземат те, политическото решение за създаване на тази служба е вече взето.

     - Какви са главните цели и очаквани резултати от СФР? Повече данъчна или повече полиция ще бъде тя?

     - Повече и от двете. Не може да се каже, че едната страна от работата ще куца в сравнение с другата. Резултатите, които очакваме са по-бързо и по-качествено разследване на данъчните измами и престъпления и се надяваме в близко бъдеще редица нарушители на закона да получат необходимото възмездие.

     - Лансирахте тезата да се ограничи или премахне банковата тайна. Морално ли е да се наблюдават сметките на хората?

     - Категорично не става дума за отмяна на банковата тайна, а само за допускане на определен малък брой служители при строго определени условия да имат достъп до тази информация. Това ще става по ред, който абсолютно да съответства на международната практика.

     - Получихме добра финансова рамка за присъединяването ни към ЕС. Мислите ли, че имаме потенциал да усвоим напълно средствата?

     - Засега усвояваме около 90% от средствата по ФАР, най-голямата предприсъединителна програма, която получаваме от ЕС. Работим усилено за подобряване на тези показатели и вярвам, че за трите години, които ни остават до влизането ни в съюза ще сме подобрили с няколко нива работата си.

     - Как смятате, че ще се развива българската икономика през 2004г.?

     - Очаквам преобладаващо добро развитие на икономическите показатели, също така очаквам икономическият разтеж да се ускори още повече, над 5%. За тази година заложихме 5,3% разтеж. Инфлацията ще остане с нисък процент, макар и надвишаващ средния за ЕС. Очаквам преките чужди инвестиции да са по-високи от миналата година, която беше рекордна с 1,5 млрд. долара. Износът и вносът ще растът и очаквам плавно намаление, но не много, на дефицита по текущата сметка. Вътрешните инвестиции ще продължават да заемат голям дял в БВП. С една дума, ще се подобряват условията за влизането ни в ЕС.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.