Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Борислав Цеков: “Модерният политик трябва да бъде прозрачен пред обществото!”
Десислава Бакърджиева - 25 Февруари 2004

     Борислав Цеков е роден на 19 януари 1972 г. в София. Работи в областта на конституционното и административното право. Народен представител е, зам.-председател на парламентарната група на Национално Движение Симеон Втори.


“В политиката има достатъчно предизвикателства!”
     - Завършили сте право. Защо избрахте да се занимавате с тази професия?

     - Още от седми клас бях решил, че ще кандидатствам право. Стигнах до това решение не толкова заради перспективата да работя като съдия-прокурор или адвокат, а защото ми допадна правото като наука, която дава широки възможности за занимания с обществена дейност. Така се случи. Кандидатствах, приеха ме, завърших.

     - Практикували ли сте?

     - Разбира се. Практикувал съм като юрист-консулт и като правен съветник в Народното събрание, а така също и като консултант на чужди фирми, също по юридически въпроси.

     - Какво правите в свободното си време?

     - Най-често, когато е приятно времето, страшно обичам да се разхождам. Чета книги, малко спортувам.

     - Музиката, която обичате?

     - Предимно по стари групи като “Доорс” и “U2”. Разбира се не пренебрегвам и съвременните неща. Харесвам компилациите на “Budha Bar”, неща от този род.

     - Каква литература обичате да четете?

     - Предимно историческа и политическа. В последните години твърде малко художествена. От чуждестранните автори най-много харесвам класиците Емил Зола и Джек Лондон. От българските основно обичам майсторите на малкия разказ като Йовков, Елин Пелин. Именно тях чувствам най-близки до себе си, до българското в мен.

     - Религиозен ли сте?

     - Да, в рамките на нормалното, без да се превръщам в някакъв фанатик. Аз съм един вярващ православен християнин.


“Най-много ми е помагал фактът, че не робувам на измислени авторитети!”
     - Трудно ли е да бъдеш политик?

     - Не е никак лесно, но който не иска, просто не би трябвало да се занимава с тази професия. В политиката има достатъчно предизвикателства. Най-голямото от тях е, че трябва цялата дейност на модерния политик да бъде изложена на показ пред обществото. Политикът е длъжен да дава непрекъснато необходимите обяснения, да има отчетност в делата си, да се води от принципа на прозрачност в политиката.

     - Има ли място хумора в политиката?

     - Разбира се, както и във всяка една интелигентна човешка дейност! Хумор в политиката трябва да има в рамките на нормалното, без това да означава префенизация на една дискусия или на една или друга политическа инициатива.

     - Разкажете ни за семейството си.

     - Женен съм от 2001 г. Младо семейство сме, засега нямам деца. Като всички млади хора на нашата възраст се стараем да се забавляваме, да прекарваме приятно времето си.

     - Кое най-много ви е пречило и помагало в кариерата?

     - Най-много ми е пречило, това което пречи на всеки друг обикновен човек. Чужда злоба, завист, интриги. Най-много са ми помагали близките хора и тяхната морална подкрепа, както и фактът, че не робувам на измислени авторитети. Не бих пощадил авнторитет в името на принципа.

     - Какво мислите за интернет медиите?

     - Те са бъдещето, най-модерните методи за комуникация. Убеден съм, че в България те ще се развият още по-добре и ще заемат голям дял от медийния пазар. Сега все още всичко е в самото начало. Виждаме как е в Съединените щати, виждаме как е в повечето развити държави. Убеден съм, че след 5 - 10 години интернет медиите у нас, в това число и такива като интернет радиото и телевизията, ще станат достатъчно значими, че да влияят много реално върху общественото мнение.

     - Имате ли любима мисъл?

     - Мисли много! Имам един много любим цитат на Стомболов: “Малките свои честолюбия, разни откровения на мненията, да оставим настрана и да ги пожертваме пред олтара на отечеството!” Това е една любима фраза, която носи в себе си не само политически, но и дълбок граждански смисъл.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.