Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Група CROWFISH: “Всеки разбира музиката по свой начин, ние не правим изключение!”
Десислава Бакърджиева - 5 Февруари 2004

     На 15 декември 2003 г. се състоя официалната премиера на новия студиен албум на варненското мелодично пънк-рок трио CROWFISH, озаглавен ”Requiem For A Broken Heart”. В същия ден CD-то се появи в цяла Европа благодарение на немската независима звукозаписна компания ”Freecore Records”. В България разпространението е поето от “Стейн Студио”.


Божидар, Чавдар и Жоро от група CROWFISH!
     - Разкажете нещо повече за групата. Как се събрахте, кои са предишните ви проекти?

     CROWFISH: Групата сформирахме през 1997 г. Оттогава се стремим да правим музиката, която харесваме. До момента имаме три студийни албума, като първия от тях “From Crowfish To Revelation” записахме миналата година отново и ще го издадем. В предишния вариант имаше доста неща, от които не бяхме доволни.

     В началото свирехме само песни на наши любими групи, понеже нямахме наши авторски, но скоро след създаването на групата се появиха идеи и така нещата набраха скорост. Започнахме да вземаме участие в концерти и така потръгна. А иначе и тримата участваме и в други групи - Божидар: Outrage; Relief, Чавдар: Relief, Жоро: Spot Not Broken In Spirit.

     - Какви трудности съпътстваха появата на новия ви студиен албум ”Requiem For A Broken Heart”?


     CROWFISH: Основното затруднение бе финансовият въпрос, но благодарение на помощта на “Стейн Студио” и на нашите издатели “Freecore Рекърдс”, този проблем беше разрешен. Имахме възможност да избираме къде да го запишем - в Германия или България, но решихме че в България ще е по-добре. “Стейн Студио” ни осигуриха много добри условия, имахме възможност да не бързаме със записите и всичко да стане както трябва. Разбира се винаги има какво още да се желае, но като цяло сме доволни от записа. Що се отнася до песните, те вече бяха измислени, когато влязохме да ги записваме. Помогнаха ни и някои наши приятели - Живомир записа клавири на някои песни, а Лора от група “Лора” изпя част от вокалите на едноименната песен.


CROWFISH дънят яко в студиото!
     - Какво очаквате новата 2004 г. да донесе на група CROWFISH?

     CROWFISH: Повече концерти, защото в това сме най-добри. Предстои ни доста работа през новата година. Скоро ще е готов първият ни клип “Away”, който “Стейн Студио” в момента довършва, а след това има планове и за втори клип. В краят на април ни предстои ново турне в Германия, Полша, Австрия и след това вече ще видим. Започваме да творим и песни за нов албум, бъдещето ще покаже какво точно ше се случи.

     - Как се ражда една нова песен?

     CROWFISH: При нас съвсем спонтанно. Появява се някаква идея, най-често от Чавдар, всеки започва да си измисля партия и така песента се оформя около тази идея. Ако не се получи и не ни хареса, просто я отхвърляме.

     - Кое най-много пречи и кое най-много помага в работата на един музикант?

     CROWFISH: Най-много помага свиренето на живо, колкото повече свириш, толкова повече се усъвършенства един музикант и групата започва да свири по-единно. Иначе в България страшно много неща пречат на един музикант - трудно му е да си купи добро оборудване, да намери място където да репетира на спокойствие, да си запише музиката, без да се притеснява за пари и време, да организира и свири на концерти и още куп неща.

     Онова, което помага е желанието. Ако човек има желание да свири и да се занимава с музика, то тогава никоя от изброените трудности не могат да му попречат.


CROWFISH: “Стремим се да правим музиката, която харесваме!”
     - Има ли музикална култура българинът?

     CROWFISH: Определено не. За да има музикална култура, той трябва да има избор. Трябва да има възможност да отиде на няколко концерта в един ден, да може да прочете няколко музикални списания, от които хареса ли група или изпълнител да може да си купи техен продукт от третажният музикален магазин, в който да намери всичко! За съжаление, ние все още сме далеч от това нещо.

     Няма как да има музикална култура, след като до нас достигат само част от имената на групите, които в момента са известни по света. Разбира се има хора които се интересуват и са в крак с нещата, но те са много малко.Масата от хора за съжаление няма нужната информация за да се създаде тази музикална култура. Може би след около 5-10 години нещата ще се пооправят, но бъдещето ще покаже.

     - Кое най-много ви впечатли от предишните ви гостувания в Германия?

     CROWFISH: Свободомислието на хората, културата и естествено нивото на музиката. Всичко онова, което ни липсва тук. Условия за концерти, организация, оборудване на групите. Също огромната конкуренция - по едно и също време можеш да отидеш на концерт на няколко известни групи, а за малките и непопулярни групи наистина е много трудно да се наложат.

     - Има ли шанс българският рок да се наложи в чужбина?

     CROWFISH: Ами докато българските групи не започнат да свирят качествени нещта, не разни бози, за да ги въртят по телевизията, няма да стане това. Просто качеството на българските песни смея да твърдя, че е адски ниско. Разбира се има и изключения, но повечето неща, които се правят в България са доста зле и просто нямат шанс.

     Ситуацията в България е много по-различна от “нормалната действителност”. Почти невъзможно е един изпълнител да изскочи от нищото и да стане звезда. Започва се от най-ниското стъпало и ако хората харесват музиката и идват на концертите на този изпълнител, той започва да става известен, хората започват да купуват албумите му и т.н. Освен това голяма пречка, за да се прави качествена музика в България е именно липсата на тази музикална култура, за която стана дума преди малко. Ако групите имат някакъв еталон, модел за сравнение с известни групи, които идват да свирят у нас, то естествено и критериите за правене на музиката ще се повишат.


На 15 декември 2003 г. се състоя официалната премиера на новия студиен албум!
     - Работите заедно с немската звукозаписна компания ”Freecore Records”. По какъв начин ви помага тя?

     CROWFISH: Ами те застанаха зад нас в един момент доста важен за нашето развитие, защото когато бяхме направили втория си албум нямаше кой да го издаде в България. Той беше на английски, а тук нали всичко трябва да е на български. ”Freecore Records” се грижат концертите ни да протичат добре, всичко свързано с албумите ни се обсъжда с нас и така се вземат решения.

     - Какво послание носи вашата музика?

     CROWFISH: Нашата музика няма определено послание. Иска ни се всеки да открива сам за себе си по нещо, в което да намира смисъл. Нашата музика е по-скоро някакво чувство.

     Може би посланието е живота от наша гледна точка. Ние не сме от групите, които казват “това е добро или лошо” в своите текстове. За нас най-важното е, когато човек слуша нашата музика, той да може да се откъсне от всичко останало. Надяваме се, че успяваме да окажем въздействие върху хората, които ни слушат. Всеки разбира музиката по свой начин,ние не правим изключение. Правим това което ни харесва и се надяваме да хареса и на останалите.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.