Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ген. Васил Василев: “Обществото не реагира на престъпността!”
Юлиян Моллов - 30 Януари 2004

Ген. Васил Василев е директор на Национална служба “Полиция” от 1997 г. до декември 2003 г. След като е освободен от длъжност, преминава на работа в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред като главен експертен сътрудник.


“Работим с най-висшата форма на държавността - Народното събрание!”
     - Ген. Василев, настроихте ли се към новата си работа?

     - Да, разбира се, вече един месец съм в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Знаех какво ме очаква, навлязох в живота на тази комисия и вече участвах активно в няколко заседания. Сегашната ми работа е коренно различна от това, което съм правил. Тук липсва динамиката, с която съм живял 30 години, но за сметка на това творческата работа е повече. Работим с най-висшата форма на държавността - Народното събрание, с депутатите, които приемат законите, работя с изключително интелигентни хора, от които мога да науча много неща.

     - Сигурно сега Ви остава повече свободно време?

     - Да, това е вярно. Погледнах повече и на личния си живот, обърнах внимание и на здравословното си състояние. Имах възможност за разни процедури, а и спортувам активно.

     - Доволен ли сте от свършената работа като директор на Националната служба “Полиция”?

     - Определено, да! Не искам да говоря в личен план, макар че от лична гледна точка съм постигнал много за авторитета на българската полиция. Миналият месец ми се обадиха 21 директора на полиции, преди два дена получих писмо, в което ми се отправят благопожелания и поздравления за новата година и заявки за бъдеща работа от директора на ЕВРОПОЛ Юрген Щорбег. Получих писмо и от ген. Белини, директорът на италианската полиция. Получих поздравления и от шефа на Бундес криминала - д-р Керстер, също и от моите приятели от Асоциацията на полицейските началници на Югоизточна Европа.

     Иначе полицията свърши огромна работа. Това, което тя направи през изминалата година не се бе случвало много време. Българската полиция взе участие в петте големи операции - “Монитор 2000”, “Адриатика”, “Дунав”, “Пътно шоу”, “Слънчогледи”. Всичките те успешно се проведоха под егидата на ЕВРОПОЛ, за което лично аз бях награден от министъра на отбраната на Италия с златния почетен кръст на карабинерите. За първи път българин получава такава награда.

     - През изминалата година бяхме свидетели на множество убийства, атентати. Те продължават и сега. Защо според Вас се активизира организираната престъпност?

     - В тези среди започна подмяна на поколенията. Хората, които преди участваха активно в престъпния живот се пренастроиха към някои сфери на икономическия живот и започнаха да стават “легални”. Те искат да излязат на светло. Новото поколение не признава старите методи. Започна преразпределение на територии, преразпределение на различни блага от типа на пари, наркотици и др. Обикновено разчистването на сметки в тези среди не става по правен път, а с взривове и куршуми.

     За да се води ефективна борба, трябва много точно да се дефинира врагът. До този момент ние нямаме ясна формулировка. Врагът трябва да бъде осветен, да му се даде име и лице. Това не е организираната престъпност като понятие. Враговете са отделните хора, които вършат тази работа. Затова трябва да се дефинира организираната престъпност и да се каже къде да се търси този враг.

     - Реагира ли адекватно държавата спрямо престъпността?

     - Държавата реагира със своите органи. Но аз смятам, че обществото не реагира. В него царува една примиреност. Те си мислят “нека се избият един друг”. Когато стане атентат в Испания всички излизат начело с кметовете и министър-председателят, има масови демонстрации. Така се възбужда и разпалва негодуванието на всички граждани към престъпните деяния. Когато обществото започне да протестира, то става бдително и започва да помага на полицията и другите контролни органи.

     - Какви мерки трябва да се предприемат?

     - Според мен на България е нужен закон за борба с терора. През XXI-ви век няма да има друг реален противник в света освен тероризма. Обаче не стига само доктрината на тероризма. Тероризмът е без окопи и лице, той може да дойде отвсякъде, може да засегне икономика, политически живот, културни ценности, информационни и компютърни системи. Ако искаме да водим ефективна борба, законодателят ясно трябва да определи кои действия са терористични. Отвличания, умишлени и поръчкови убийства, терор в компютърни системи, пране на пари, финансиране на терористични организации, кражби, боравене с взривни вещества - всички те трябва да се обединят в едно, за да не се разпръсква законодателната дейност. Задължително подобни актове на терор са с много тежки наказания. Това би трябвало да се направи, модерно е, а и в Европа вече се обмисля на много нива. Виждате, че в момента целия свят е пречупен през тероризма.

     - Какво е мнеието Ви за съдебната система?

     - Няма лоша система, винаги съм го казвал. Съдебната система е ефективна и си работи добре. Както там, така и в МВР, има отделни личности, които по една или друга причина не си вършат качествено работата. Но не може с тях да се отъждествява цялата система. В правосъдната система работят много подготвени хора и огромни патриоти. Когато не представим достатъчно доказателства е нормално съдът да освобождава някои заподозрени.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.