Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пламен Моллов, председател на ПГ на НДСВ: Имаме самочувствие на балансьор
21 Юли 2008
Искаме бързи и радикални действия, с които политическата класа да докаже, че е скъсала с високомерието на властта
Пламен Моллов- сн. в.
Пламен Моллов- сн. в. "Класа"

Интервю на Неда Попова за в. "Класа"- 20.07.2008 г

  Г-н Моллов, откакто Вие сте председател на парламентарната група, НДСВ води по-непримирима коалиционна политика. От какво е мотивирана тя – след като споделяте властта, не трябва ли да делите и отговорността?

- Поведението на НДСВ е силно повлияно от безпрецедентния обществен натиск върху управлението на страната. Хората от всички социални и професионални слоеве очакват възмездие за допуснатите сериозни нарушения на европейските правила за финансиране от предприсъединителните програми.

Има въпроси, чиито отговори институциите разсрочват и така подлагат на съмнение конституционното разделение на властите и властовите механизми за разпределение на европейските пари. Например публично изнесените от ОЛАФ още преди година факти за спонсора на президента Людмил Стойков. Тогава стоеше въпросът, на който съдебната система трябваше да ни даде отговор – дали и колко той е виновен. Сега питането е друго – има ли политически чадър над него и отговорът вече се очаква от политическата класа.

За разлика от президента, ние не предлагаме на ДАНС да разследва ОЛАФ, защото имаме доверие в европейските институции. По-скоро изискваме след предприетите структурни промени в МВР да се направи независимо и обективно разследване за връзките на посочените в техническия доклад лица и фирми, заради които Европейската комисия ще лиши България от 610 млн. евро. Ние сме за пълна прозрачност – скритите механизми трябва да станат ясни и достъпни. На всеки, който ще кандидатства за финансиране по проект или за обществена поръчка, трябва да му е ясно кой за какво отговаря и кой носи политическата или професионалната отговорност, ако установеният ред се нарушава. Не приемаме безкритични отговори като този, който министър Гагаузов даде на въпроса кой ще отговаря за спрените по ФАР пари за републиканската пътна инфраструктура – „… или аз, или националният координатор”. Напомням, че националният координатор г-н Ивановски месец преди критичния доклад на ОЛАФ спря 10 проекта по ФАР в МРРБ. Изпълнителната власт му „вдигна мерника”, но тогава НДСВ го защити


не само защото той е наш кадър, но и заради високата оценка,


която Брюксел даде на работата му. Подобна „битка на ценности”, макар и дискретно и ненатрапчиво, ние водим и в останалите министерства, където заместник-министрите по евроинтеграцията са от квотата на НДСВ. Повечето от тях са изолирани в значителна степен, не се ползва професионалната им подготовка, като се засекретяват решения, подменят се хората, с които работят и т.н. Проблемът само отчасти е в отсъствието на реална екипност, което бламира коалицията. По-големият проблем, който засяга всички български граждани, е в това, че колкото по-предани партийни администратори влизат в екипите, работещи по европейски програми, толкова по-малък става административният капацитет на ведомството. По време на нашия управленски мандат НДСВ минимизира политическата оцветеност и наложи професионализма и експертното начало. Няма да отстъпим от него.


- Колегите Ви от БНД напуснаха партията заради участието й в коалицията, но докато бяха в нея, коалицията беше бетонирана и издържа няколко вота на недоверие към кабинета „Станишев“. Има ли вече решение какво ще бъде поведението на жълтите в парламентарната зала на 29.VІІ., когато се очаква да бъде гласуван следващият вот на недоверие?


- Решението, което предстои, е отговорно и не трябва да се вземе под въздействието на емоции. НДСВ винаги се е ръководило от интересите на България и винаги, ако това се е налагало, ние сме жертвали партийния интерес. Дебатираме кой е верният ход за излизане от сегашната криза. Отговорът не е еднозначен. Ако гласуваме доверие на правителството, а то продължи със същата инерция да не вижда, да не признава и да не поправя грешките си, ще пострадаме всички. За нас, като част от политическата класа, е ясно, че недоволните са вече не само в средите на хората, които преходът тласна на социалното дъно. Информираните, инициативните, хората с малък и среден бизнес, които виждаха своя шанс в европейска България, сега са най-недоволни. Това са нашите избиратели, електоратът на либералните партии. Това са хората, заради които ние инициирахме данъчните облекчения, заради които останахме като гарант в тройната коалиция да отстояваме европейските ценности. Не бива да излъжем доверието им в нас. От друга страна, и сега не са малко лицата и фирмите, които


пострадаха от спирането на 100 млн. по САПАРД и 114 млн. евро по ИСПА.


- А ако в резултат на политическата нестабилност загубим онези милиарди евро, които тепърва ще усвояваме…?


- Трябва рационално, без политическия екстремизъм на опозицията да преценим дали заради високомерие или неразбиране от страна на някои представители на нашите коалиционни партньори няма да загубим и тези пари.

Най-несправедливото е, че опитът от предприсъединителните програми, на който разчитахме за по-добро усвояване на парите от структурните фондове, вече не мотивира хората. Те се изплашиха да не би да работят по проекти, чието финансиране не е гарантирано, заради корупцията, партизанщината и лошата работа на съдебната система.

Ние държим съдебната система да е независима, но и да има механизми, с които общественият натиск, публичното недоволство да принудят ВСС да споделя отговорността за несъстоялата се реформа.


- Но министърът на правосъдието Миглена Тачева е от квотата на НДСВ?


- Уверявам Ви, че тя е под постоянен мониторинг от страна на парламентарната ни група. Спомняте си, че от средите на НДСВ дойде организираният отпор на недоправения закон за конфликта на интереси. Но в съдебната система няма съподчинимост, каквато има в едно от звената й – в прокуратурата. Затова министерството трябва да смаже законовите механизми така, че системата най-сетне да започне да произвежда справедливост, да налага законността. Макар че не губим пари директно от това, както знаете, техническият доклад на ОЛАФ прави задълбочена критика на работата на съдебната система. От всички министри от нашата квота изискваме


да излязат с ясни предложения за спешни мерки за подобряване


на работата в тяхната област. Защото докладът не ни казва нещо ново. В него се систематизират известни факти и се правят изводи за процеси и тенденции в обществено-политическия живот, за справянето с които не сме вложили достатъчно усилия и затова не сме постигнали необходимите резултати. Това сякаш е доклад, написан от нас. Той дава израз на нашия отказ от типичните балкански тарикатлъци и утвърждава европейско поведение на отделния човек и на различните групи в колективния живот на обществото.

НДСВ има чувство за екипност и професионален капацитет. Готови сме да поемем своята отговорност за пренареждане на управленските приоритети. Ще настояваме на предстоящата среща на Тройната коалиция в Банско обсъждането на Доклада на ЕК да бъде първа и основна тема. Трябва да направим всичко възможно, за да върнем доверието на Брюксел и на българските граждани. Ще се опитаме да наложим управленски решения, които дават израз на нашата непримиримост към пропуските на администрацията и нарушенията, допуснати от министрите. Искаме истински, бързи и радикални, а не козметични действия, с които политическата класа да докаже, че е скъсала с високомерието на властта.


- НДСВ има ли самочувствие на балансьор в последната четвърт от мандата на 40-ото народно събрание?


- Нашият профил е балансиран, стилът ни, доколкото това е възможно в политиката, е изискан, премерен и сдържан. Ние предпочитаме еволюцията пред революцията. Колкото усилия употребяваме, за да вървим напред, толкова влагаме и в желанието си да опазим създаденото, постигнатото. Ние сме предвими за всички, които спазват приетите европейски правила. В нашето поведение няма поза, нито високомерие. Ние повече от всички сме заинтересовани възходящата тенденция от нашия мандат да се запази и развие. С едно изречение – да, имаме самочувствието на балансьор, но не толкова между партиите в тройната коалиция или между управляващите и опозицията, колкото между националните ни характеристики и европейските ценности.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.