Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ще продължаваме да правим всичко възможно, за да осигурим възможността астматично болните у нас да се чувстват Европейци
Илия Петров - 11 Юни 2007

Между дъжда и протестите на лекарите от Пирогов, някак незабелязано премина едно събитие, от голяма важност за пациентите болни от астма. В периода 30 май – 2 юни в НДК се проведе среща на Европейската федерация за астма, алергии и болести на дихателните пътища (ЕФА), която обединява 35 национални пациентски сдружения на стария континент. На форума се приеха единни насоки за достъп до медицински грижи и лечение на астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Повече за събитието ни разказа Пенко Русев, Председател на Асоциацията на българите боледуващи от астма – организатори и домакини на проведения форум.


Какво означава този форум за България?
На практика с този форум астматично болните направиха крачката за пълноправно членство в Европейския съюз. Това е уникално събитие и провеждането му у нас е емблематично. Значението, което българските пациенти и техните проблеми имат в обединена Европа е голямо и беше демонстрирана ясна подкрепа от нашите партньори за разрешаването им. Форумът представлява и възможност за обмен на информация, участие в Европейски проекти и споделяне на опит. На срещата беше подчертана съществената роля на пациентите в обществения живот на развитите държави и дейността, която техните организации извършват за хронично болните.

АББА успя да привлече на това събитие едни от най-значимите фигури в тази сфера. Присъстваха, както президентът на ЕФА – Свен Ерик Мирсен, така и председателя на Европейското респираторно дружество – Уилиям МакНий. Събитието беше уважено и от председателят на Българското дружество по белодробни болести (БДББ) – доц. Димитър Попов, представителят на Българското дружество по алергология (БДА) и президент на ИНТЕРАСТМА – доц. Тодор Попов и от Националния консултант по детски белодробни болести  – Проф. Петко Минчев, а също така и от представители на българските институции. На форума, нашите членове можеха да участват в дискусии и да чуят лекции по различни въпроси, вълнуващи болните от астма и алергии и изнесени от водещи капацитети.

Какво означава този форум за Вас?
Провеждането на форума в София показва че Асоциацията на българите, боледуващи от астма (АББА) е деен и уважаван член на Европейската федерация и съвместната работа между двете организации е активна и ползотворна. От дълги години работим с ЕФА за разрешаване проблемите на пациентите с белодробни и алергични заболявания. Събитието представлява международно признание за нас и като членове на ЕФА, и като организатори на събитието.

Какви са резултатите от тази среща?
Основният резултат е, че на тази среща се изготвиха и одобриха насоки за достъпа до медицински грижи и лечение на пациентите с астма и ХОББ в държавите от ЕС. Тези насоки ще бъдат връчени на Европейския парламент. Значението на този документ е че той цели да се повиши и уеднакви качеството на помощта, осигурявана на пациентите с белодробни и алергични заболявания, независимо в коя част на Европа се намират.

Какви грижи се полагат в момента за боледуващите от астма и др. белодробни и алергични заболявания в България?
В България данните сочат, че около 5% от населението, или към 400 000 души, страдат от бронхиална астма, сред които значителен брой деца. Това прави астмата една от най-разпространените хронични болести сред възрастните и най-често срещаното хронично заболяване сред най-малките (15% от тях имат този проблем). Въпреки сериозността на заболяването, диагностицираните и лекувани в годишен план пациенти са не повече от 60 000. Едва около 20% от пациентите с диагноза астма се лекуват редовно и всъщност постигат контрол на заболяването.

В България има отлични специалисти – пулмолози и алерголози, които да се грижат за страдащите от тези заболявания, съществуват и лекарствата, които ги има в цяла Европа. Разликата е, че у нас за момента подкрепата от държавата е недостатъчна.

В момента немалка част от лекарствата за астма липсват от списъка на НЗОК, а нито един от медикаментите за основно лечение не е 100% реимбурсиран. В името на здравето на нашите членове, ние ще настояваме основното лечение за детската астма да бъде реимбурсирано 100% и ще изискваме над 75% реимбурсация на лекарствата за възрастни. Навсякъде по света лечението на астмата е ключов критерий за оценка на качеството на доболничната помощ, тъй като има ясен и измерим ефект. Влизането в болница и отсъствието от работа, а не дай си Боже инвалидизация, вследствие нелекуване, струват на държавата много. Ето защо е важно да се подчертае, че навременната грижа за болните от астма, алергии и ХОББ е в интерес не само на съответните пациенти, но и на техните семейства и на обществото като цяло. Ако не се полагат грижи за пациента с такова заболяване, той не може да води активен живот, често влиза в болница и разходите за всичко това в пъти надвишават тези на лечението му, което конкретно за астмата е доказано, че може да предотврати сериозните усложнения.


Kакво реално очаквате да се промени за пациентите с астма, ХОББ или алергия у нас след този форум?
Надяваме се след това събитие институциите да се отнасят още по-отговорно към нас и към правото ни да получаваме грижите, които ще ни позволяват да бъдем пълноценна част от обществото – нещо, което ние всички желаем.

Сега, когато имаме подкрепата на Европейската федерация и Софийската декларация за достъп до медицински грижи и лечение вярвам, че ще можем още по-добре да отстояваме правата си като пациенти. Пациентските организации са призвани да защитават боледуващите и да представляват интересите им. За съжаление у нас пациентските асоциации не са равностоен партньор на институциите и много често сме били пренебрегвани, а интересите на нашите членове потъпквани. Това е и причината АББА да води дело в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Надяваме се обаче оттук нататък държавата да демонстрира все по-голяма ангажираност към проблемите на всеки един болен. Ние ще продължаваме да правим всичко възможно, за да осигурим възможността астматично болните у нас да се чувстват Европейци и активно ще работим за повишаване на здравната култура на обществото по отношение на астмата и останалите белодробни и алергични заболявания.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

kordela
09 Oct, 2009 | 16:25

Здравейте! :D!Пише Ви Петър Петров от Вила Кордела-Резерват Боатин в с.Дивчовото до гр.Тетевен.Пиша тези редове не с рекламна цел,а за да помогна,понеже и аз имах деца с бронхиална астма,но сега вече нямат оплаквания!!!
В началото на месец октомври в Резерват Боатин,който е под наблюдение на Юнеско и се наблюдава богата флора и фауна и многовековна букова гора,бяха на наблюдение два научни колектива,които наблюдават гъби,лишеи и мъхове в различно време.След като престояха по два дни и двете групи споделиха,че са регистрирали много на брой находища на Белодробен лишей,който в съчетание с богатия на кислород въздух от вековната широколистна букова гора влияе изключително благотворно на астматиците.Дори едната жена от втората група сподели,че е астматичка и двата дена на пребиваването си в Резервата въобще не е ползвала лекарствата си и помпата!?Изследователите на Резервата съветват да се правят леки разходки в резервата поне една седмица по три пъти на ден.
За интересуващите се-потърсете ни в някоя интернет търсачка!!!



  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.