Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Симеон Сакскобургготски: НДСВ е моят отбор!
16 Април 2007
Аз бих казал: "Компетентните хора напред"”, защото ако има една партия, която наистина е европейска и има заслуга за това, то тя е НДСВ.

  Свърши ли студената война в коалицията, ако можем така да наречем всички неща, които се случиха, след като НДСВ подкрепи прословутата уседналост?

  За да свърши нещо, трябва да го е имало, а такава война едва ли е имало.

  Не бяха ли доста изострени отношенията вътре в коалицията?

  Нека се фокусираме върху значимото. Свършената през вече двете години работа и установените добри отношения са в полза на страната, в крайна сметка – и на обществото.

  Има ли натрупано напрежение на лична основа между Вас и някои от другите двама лидери?

  За това трябва да попитате и другите двама лидери. За мен лично няма. Аз, откровено казано, винаги се опитвам да надживея личното в държавническото или в политическото.

  Смятате ли, че целият шум около прословутата уседналост си заслужаваше?

  Без да се бъркам в работата или в приоритетите на партньорите от ДПС, мисля, че след няколко години това ще се окаже много положително за самото ДПС, защото ще им спести злонамерени намеци.

  За тях, смятате, особено за тях?

  Определено за тях – без да се произнасям, разбира се, казвам това чистосърдечно.

  НДСВ влиза в изборите със следната теза: тройната коалиция ще се разпадне, в Европейския парламент всеки ще отиде при своя европейски политически партньор. Тук няма ли някакъв намек, че пак искате някак си да се дистанцирате от тях, да кажете: „Ние не сме като тях, не сме от тях”?

  Едва ли. Аз бих погледнал веднага към Австрия или Германия. Там партиите, които са в коалицията, седят отделно в Европейския парламент.

  Да, но казано гласно от лидери на НДСВ, излиза, че сякаш  едва ли не вие чакате този момент, в който ще се дистанцирате от тях, ще отидете при своите.

  Не зная кой Ви е оставил това впечатление. Във всеки случай, не този, който стои пред Вас. 

  Разглеждате ли вариант, в който НДСВ се представя неубедително на предстоящите избори? Обмисляте ли въобще такъв вариант – примерно не взема нито едно депутатско място?

  Обикновено гледам няколко хода напред, но щом толкова много „доброжелатели” ни го предсказват, разбира се, ще анализираме и подобен сценарий.

  Би ли могло реализирането на  един негативен за НДСВ сценарий да се да използва като повод  вашата тежест в тристранната коалиция да бъде намалена?

  Подобна хипотеза ще коментираме след 20 май, но аз лично не го допускам.

  Колко депутатски места смятате, че ще вземе НДСВ на тези избори?

  Да видим резултатите, реалното. Това за мен е много по-важно.

  Някои казват, че ГЕРБ също е Ваш отбор. Можете ли категорично да кажете кой е Ваш отбор?

  Аз не съм основал ГЕРБ, първо. Аз съм основател на НДСВ, на нашето движение и това си е нашият отбор.

  Вашият отбор е категорично НДСВ, така ли?

  Така бих казал. Учудващо би било, ако кажа друго.

  А личните Ви отношения с Вашия бивш съратник Бойко Борисов добри ли останаха?

  Личните отношения са нещо, което е извън политиката или каквато и да било публичност. Поддържам отлични лични отношения с много хора и това ме радва. Мисля, че винаги е приятно да има един нормален цивилизован диалог.

  ГЕРБ ли е най-близо до вас от всички останали партии поради, нека да кажем, общото минало?

  Ние сме се определили като либерали и така сме в Европейския парламент. Не виждам защо се търси постоянно някаква прилика с ГЕРБ, но това може да се каже и за други партии. Ние сме се определили като една центристка либерална партия

  Защо НДСВ категорично отхвърли идеята медицинските сестри да станат евродепутати?

  Считаме, че не е най-редно да се трупат политически дивиденти от такава човешка трагедия, а и идеята не е реалистична.

  „Партийците назад, експертите напред!” – това ли е посланието на вашата листа?

  Аз бих казал: „Компетентните хора напред!”, защото ако има една партия, която наистина е европейска и има заслуга за това, то тя е НДСВ.

  Човек би казал, че като че ли сте разочарован от вашите партийци, след като толкова малко от тях се озоваха в тези листи.

  Аз съм далече от това. Мисля, че трябва да гледаме към възможностите и потенциала, който имаме и доказваме, защото ако бяхме поставили в листите само партийци, както ги наричате, може би щеше да остане усещането, че нямаме други възможности или човешки ресурси. Същевременно мисля, че трябва да се даде възможност на нови хора да се справят с такива предизвикателства.

  Нови хора, казвате. Те ще издържат ли в схватката с опитните съперници от другите политически партии, включително и със стаж в Европарламента.

  Не виждам защо трябва да има схватки. За нас е важно да имаме доблестни представители в Европейския парламент. Това е важното.

  И сега, и преди министърът по европейските въпроси е от НДСВ. Може ли при една кампания това да се превърне в проблем за вас? – защото много хора може да кажат: „Ето, всички грешки по нашия път към Европа по някакъв начин може би са свързани с НДСВ”.

  Това би било твърде непочтено и не съвсем  реалистично. А като се управлява, се допускат и грешки, но мисля, че заслугите и най-вече резултатите са налице.

  Кое обаче може да накара българите да отидат на тези избори? За тях като че ли Европейският парламент е нещо далечно.

  Може би през кампанията ще усетят и разберат колко е важно. Ако не и друго – високата избирателна да докаже на останалите европейски страни европейското призвание на България.

  Не се ли страхувате, че пак ще дойде изборната нощ и пак ще се чудим защо толкова малко хора са гласували?

  Мисля, че за да почувстват нашите сънародници  важността  на всичко това, ще трябва да бъдат положени големи усилия настина от всички.

  Какъв е Вашият отговор на въпроса – с какво Европейският парламент може да помогне на мен, обикновения гражданин?

  Фактът, че сме в Европа...Ако сме без интерес, тогава какво остава? Не участваме – имаме ли право после да се оплакваме, или да останем недоволни? Ние трябва да знаем, че от нашето участие зависят много решения, които ще се вземат в Европа.

  Но май е вина на нашата политическа класа, че големите дебати на Европа стоят като че ли встрани от нас – федерализъм или Европа на отечествата например, или нещата, за които Европа спори непрекъснато.

  Ние току-що станахме член на ЕС и сигурно тепърва ще се ангажираме и в подобни дебати. Мисля, че за обществото това също ще е много интересно. Още повече, че нашите млади хора са вече по-подготвени по тези теми, така че ни предстои такъв един дебат.

  Когато в чужбина Ви попитат кое е най-европейското в България, какво отговаряте?

  Откровено казано, не са ми задавали такъв въпрос, защото ни считат за европейци, пък и аз, разбира се, се считам за такъв.

  Питам, защото не мога да се отърва от подозрението, че за обикновения гражданин Европа може да стане скучна тема покрай тази кампания. Това не е ли някаква опасност – скучна, досадна, далечна тема?

  Дано всички положат необходимите усилия, за да не се случи именно това! Ние поне ще го направим – да се предизвика интерес и да се мобилизират хората да участват.

  Разбрахме, че сте пътували доста напоследък, чухме и за емоцията около раждането на Вашия внук. Да не би да губите интерес към всекидневната политика напоследък?

  Това обвинение, констатация, или хипотеза е?

  Просто въпрос.

  Просто въпрос...Още по-прост отговор – личното няма нищо общо с делата, чието изпълнение съм си поставил като цел.

  Просто около Вас има такива новини и хората се питат дали не сте се дезинтересирали от политиката.

  Това вече е част от митологията и какво ли не друго.

  Вашата най-близка прагматична цел?

  Постигнатите резултати да съвпаднат с очакваните.  Мисля, че с отбора, който представихме, перспективата на нещата е твърде положителна.

Интервю на Бойко Василев, „Панорама”, БНТ. Информацията е от ndsv.bg


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

илияна пръмова
03 Nov, 2008 | 17:52

НДСВ е неговия отбор, с който играе срещу нас, българите. Нито е православен, нито е цар, нито е политик, а дребен хитрец.Но будалите веднъж се лъжат и то само тези, които искат да бъдат излъгани.Никъде не споменава за 800-те си дни.Ръчичките му да изсъхнат, дето изсущи Рила и Пирин, като ги обезлиси.Господ да обезлиси дома и децата му.

Severina
21 Oct, 2008 | 20:17

Da si jiv i zdtav carju nash!Badi spokoen-tvoite podrajnici sa s tebe!Nikoj ne moge da ni zabrani da sme s tebe!Po-dobre car,otkolkoto mafija v parlamenta!

муспи
09 Oct, 2008 | 01:42

Толкова добродушно дърдорене и нито намек, че гласовете не се броят нито тук, нито там. При такава широта може и да се подмята че Симесн е българин, че Хасанчо е Иванчо, че Соломон Паси си е нашата Европа и няма да ни остави да се лутаме.

E. Todorov
21 Dec, 2007 | 11:40

Рядко гледам Панорама,за мен Б.Василев е посредствен журналист.Това безкрайно слабо,неактуално и беззъбо интервю е направо излишно.Кой е този С. сак...... и дъра бъра, какво значение има той и партииката му.При проблемите пред народа/не пред държавата/ те,С.С. и НДСВ не са даже и сянка.

baluk
07 Jun, 2007 | 15:32

в тоя отбор всеки взе да рита топката на където му скимне,а дали скритият треньор не е Соломон...вместо Симеон?..С други думи - интервюто вече не е актуално!

DULO
17 Apr, 2007 | 12:07

Ne ochakvahme VNOS na tcare v Bulgaria...edno vreme iznasqhme


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.