Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Биляна Раева: Това, което ще се случва от тук натам, е българите да покажат воля.
Илия Петров - 12 Април 2007
Интервю с водачката на листата за евродепутати на НДСВ
Биляна Раева
Биляна Раева

Биляна Раева е родена на 12.07.1973 г. в гр. Варна. Магистър по икономика, международни политически и икономически отношения – Полша; следдипломна квалификация по международни и европейски въпроси и управление – Холандия. Владее английски, полски, италиански, френски, руски и испански език. Има богат опит в работа с институции на Европейския съюз, включително 5 години в Брюксел. Понастоящем е директор на дирекция “Управление на проекти и програми” в Министерството на държавната администрация и административната реформа. Начело е на екипа, изработил оперативната програма «Административен капацитет», по която през следващите 7 г. България ще получи над 181 млн. евро.

 Госпожо Раева, вече имате почти 15 дневен стаж в политиката. Как Ви се струва новото предизвикателство?

Трудности има във всяко начинание. Много хубави неща не биха се случили, ако пречките ни отказват да ги направим. Вярвам, че с познанията и опита, трупани досега, мога да бъда полезна за просперитета на България. Европа не е нещо далечно и абстрактно. ЕС е тук у дома. Средствата, които постъпват тук от ЕС, поправят пътищата в България, а не в Брюксел. Субсидиите за земеделие подпомагат българските, а не белгийските производители. А подпомагайки България, ЕС подпомага себе си. Ако сме пасивни в отношението си към ЕС сега, ще сме по-бедни в бъдеще. Затова е важно на 20 май да излезем и да гласуваме за европейското си бъдеще. Tова е наистина сериозно предизвикателство.

 НДСВ е особена партия. Освен това, напоследък, заради участието в тройната коалиция, влиянието й е намаляло. Трудно ли Ви беше да приемете предложението?

Бих добавила също и че чарът на НДСВ е в неговата различност. Малко партии си позволяват важни промени тогава, когато се налага. В този смисъл НДСВ е партия на промяната. На положителната промяна.

Участието на НДСВ в тройната коалиция бе наложително. Оставаха броени месеци до приемането ни в ЕС. (Всички помним, че то можеше да бъде отложено.) Месеци на много работа, на много реформи. През 2005 г., повече отвсякога, на България бяха необходими стабилни правителство и парламентарно мнозинство. БСП и ДПС не можаха да съставят правителство.

С оглед голямата стратегическа цел – навременно, пълноправно, и достойно членство – НДСВ пренебрегна краткосрочния си интерес. За нас бе по-изгодно да излезем в опозиция. Но какво щеше да се случи с България тогава? Кадрите на нашето движение са подготвени изключително добре по европейските въпроси. Затова НДСВ се ползва и с голямо доверие от страна на партньорите в ЕС. Доверие, което в онзи момент бе задължително за България. От дистанцията на времето, с ръка на сърце, можем да кажем, че влизането ни в коалицията бе полезен за България ход.

Относно номинацията си разсъждавам прагматично. Както казахте НДСВ е особена партия. Бих казала „атрактивна” в положителния смисъл на думата. НДСВ е много привлекателна за млади специалисти. Може би, защото е партия на конкретното действие. Типичното политическо дърдорене не е характерно за стила на НДСВ. Има конкретни задачи – например защита на бюджета на ЕС за земеделие. Не виждам в темата политика. Интересът на земеделските стопани в България трябва да бъде защитен. Това е действие. Не политика. Активът и симпатизантите ни са динамични модерни хора. Модерни, в смисъл, че са наясно не само с настоящите процеси, но и с бъдещите тенденции в икономиката и политиката. Ще положа нужните усилия да докажа, че хората, които разчитат на мен, не са сбъркали с избора си.

 Вие владеете 6 езика, но как намирате трудността на политическия език?

Наистина в политиката, много често се говори на неразбираем за нас гражданите език. Просто има много правила, които трябва да се спазват. Например сега, по време на кампанията за първите ни европейски избори, масово се говорят общо взето едни и същи неща. Най-често твърде общи и - затова - неясни. Това, към което се стремим в НДСВ, е да говорим на разбираем, но и на интересен политически език. Има неща, които са толкова очевадно ясни, че даже не е необходимо да се говори за тях.

Ясно е например, че в България се нуждаем от финансовата помощ на ЕС. Затова участието в избора на евродепутати е пряко свързано с джоба на всеки един от нас в България. Парите за земеделие, екология, инфраструктура и т.н. влизат тук в България. С тях се плащат заплати. Откриват се нови работни места. Инвестициите в пътища и в екология привличат нови инвестиции и пестят пари. Всичко накрая стига до нашия хладилник.

В НДСВ се очертава силно и чаровно присъствие на жените - Меглена Кунева, Гергана Грънчарова, Вие. Как оценявате това в политически план?

Очевидно модерността в политиката е свързана с жените. Това е световна тенденция. Възможността, следващите президенти на САЩ и на Франция да са жени е много голяма- Хилари Клинтън и Сеголен Роаял. В Чили за пръв път г-жа Мишел Бачелет стана президент миналата година.

С влизането си на българската политическа сцена през 2001, НДСВ наложи и нова култура – тази на участието на повече жени в управлението на държавата. В Народното събрание тогава дамите бяха около 50%, в МС също имаше значителна промяна. Но нека не забравяме, че това, което е от изключително значение в случая, не е полът на кандидатите на НДСВ, а тяхната компетентност. Както казахме, участието в избора на евродепутати е пряко свързано с джоба на всеки един от нас в България. Колкото по-компетентни са нашите избраници, толкова по-добре ще защитят интереса ни.

Безспорно, Меглена Кунева и Гергана Грънчарова имат огромен принос за европейската ни интеграция. Струва ми се, че това се дължи по-скоро на факта, че са изключителни специалисти, отколкото на факта, че са жени. Соломон Паси, Милен Велчев и всички мъже в НДСВ са с не по-малък принос за еврочленството ни. Причина за това е, че си разбират много добре от работата. Атрактивното в НДСВ е именно това, че царят събира в екипа си способни и изградени личности, хора с идеи и знания.

 Обикновено гражданите на новоприетите страни в ЕС, след присъединяването се разочароват. Очакванията надхвърлят възможностите. Ще се случи ли това и в България?

Смятам, че не бива да митологизираме ЕС, въпреки че е най-големият политически проект на предишния и сегашния век. Между идеята за Европейски съюз и митологизацията му има само една крачка. Стратегията на “големите очаквания”, на идеализация на ЕС, където всички проблеми се решават сами, не е добра. Европа не е пътят към райския парк. Европа обаче е добър и полезен икономически и социален проект. Членството ни вече е настояще. Бъдещето се състои в това да използваме максимално ефективно този механизъм на взаимопомощ, наречен Европейски съюз. Това което ще се случва от тук натам, е и българите да покажат воля. Затова ми си иска кампанията за европейските избори в България да се превърнe в кампания за способността на народа ни да покаже воля, че иска да осмисли по нов начин бъдещето си.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Emin
21 Jul, 2008 | 22:26

Pramovata snaha e avangarda na diversiata na shervenite v EU i zaradi tova sme dnes v tazi katastrofa.Dnes rabotata se dovarchva ot Plugshieva.Tezi dvete sa zlostni vragove na Evropa.

pioner
17 Apr, 2007 | 13:53

VINAGI GOTOV

peev
17 Apr, 2007 | 12:22

mezhdu izto4en i zapaden Izrael/USA/trebva da se napravi MOST,a imenno- EVREOPEISKIA union - hubavite zhenki sa PODHODIASHTI

ММ
13 Apr, 2007 | 15:29

БИХ ГЛАСУВАЛ ЗА ТАЯ МАЦКА.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.