Факти, Анализи, Коментари
   6 Декември 2022
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Праисторическа акула изплува до японското крайбрежие
25 Януари 2007
Става дума за мантиева акула (Chlamydoselachus anguineus), която обитава длъбочина от 600 до 1000 метра.

Японски учени заснеха на филм и заловиха акула, чийто строеж не се е променил от времето на динозаврите, пише The Daily Mail. В неделя рибар обявил тревога в морския резерват Авашима, който се намира в град Шизуока, югозападно от Токио. Той съобщил, че е видял близо до пристанището странно същество, с голяма уста и остри като игла зъби.

Служителите на резервата реагирали бързо и успели да уловят 1,6-метровата риба. Специалисти определили, че става дума за мантиева акула (Chlamydoselachus anguineus), която обитава длъбочина от 600 до 1000 метра и почти не се е променила от праисторическо време до днес.

Поради голямата дълбочина, която обитават до сега учените не се успели да заснемат и да направят подробно описание на тези същества. Специалистите предполагат, че акулата е била болна и това е причината да изплува на повърхността.

След като я заловили служителите на резервата Авашима я поставили в специален басейн пълен с морска вода. Тя обаче оцеляла там само два часа и умряла. През това време ихтиолозите успели да съберат безценна информация за начина на придвижване на рибата и за това как води своя живот.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2022 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.