Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ще възстановяват едно от седемте чудеса на света
15 Декември 2006
Става въпрос за фара на остров Фарос, чието повторно изграждане ще струва около 40 млн. долара.

Няколко държави от Европейския съюз предложиха на Египет помощта си за възстановяването на едно от седемте чудеса на света – фарът на остров Фарос, известен още като Александрийският фар. Франция, Германия, Италия и Гърция смятат  да включат фара в мащабния проект Medistone. Неговата цел е запазване и възстановяване на архитектурни паметници от епохата на Птоломеите в Египет, Алжир и Мароко.

Изборът на Фароския фар не е случаен: строителството му започва в началото на III в. пр. Хр. от Птоломей I, а е завършен от сина му Птоломей II. Построен е бил в източната част на острова до входа на пристанището на Александрия и показвал на древните мореплаватели пътя към Александрия - международно търговско пристанище и културна столица на Изтока.

Освен безспорната практична ценност, Фароският фар изумявал съвременниците си с елегантна архитектура и мащаби. Учените предполагат, че той се е състоял от три нива: основата била куб, средната част – осмоъгълник, а върхът – конус. Височината на фара била 117 метра, което го направило най-високото съоръжение в света. Предполага се, че горната част на фара била съставена от огледала, отразяващи лъчите на слънцето през деня и пламъка на огъня през нощта.

За моряците той гарантирал благополучно завръщане, за архитектите бил най-високата постройка на Земята, а учените се захласвали по огромното огледало на върха, в което отразените пламъци можели да бъдат видени на разстояние 50 километра” – пише Le progres Egyptien.   
     
Около 700 г. обаче се разрушила горната част на фара, а в началото на XIV в. той бил изцяло разрушен. Предполага се, че това е станало след мощно заметресение по Източното Средиземноморие.

Наскоро френски археолози успяха да открият в пристанището на Александрия части от фара. Възможно е при строителството на крепостта, разположена на мястото му също да са използвани фрагменти от него. След обработката на много исторически документи служителите на Александрийската библиотека са възстановили фара и сега се опитват да изяснят по-точно причините за разрушаването му.

Проектът по възстановяването на фарът на остров Фарос е за около 40 милиона долара и включва също изграждането на модерен ресторант, зала за конференции, търговски център, клуб за подводно плуване и музей за историята на фара.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Българин
27 Feb, 2008 | 15:20

Соломончо, не говориш лошо български за небългарин... май си сбъркал местоимението или ти си бил българин, но вече не си...

solomon
07 Apr, 2007 | 14:49

ne ste loshi,samo deto ste bulgari

m,da
07 Apr, 2007 | 14:45

Bulgaria e pruvoto chudo i hqma nuzhda ot vuzstanovqvane-tq e zhiva

mdaaa
18 Dec, 2006 | 02:15

I az iskam da vyztanovqvat v Bylgariq,no nqma koj da se seti da napravi takyv proekt,za ru6eneto po ni biva.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.