Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Загадка за сребърно съкровище и аукционна къща, достойна за Шерлок Холмс
7 Ноември 2006
Дали ще си върнем сребърната чиния и колко ли съкровища се продават по света, без да знаем...

Има възможност да бъде спряна продажбата на българското съкровище, което беше обявено за продажба на търг от британската аукционна къща“Кристис“ , заяви директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.По случая е започнало дознание. Министърът на културата Стефан Данаилов е пратил писмо на аукционната институция. Отправено е и писмо до лондонската полиция да спре продажбата на съкровището, подчерта проф. Димитров. Директорът на Националния музей уточни, че на няколко пъти сме си връщали ценности от чужбина.


Ювелирният предмет, украсен според сасанидската традиция в константинополско ателие, намерен в България заедно с още 10 подобни нему и принадлежал на англичанин, който прекарва живота си в Смирна, вече събуди любопитството на учени и колекционери. Началната цена на търга е 500 хиляди лири или повече от един милион щатски долара.

Чинията от XII в. е с диаметър 28,5 см, дълбочина 6,2 см. В центъра е инкрустиран безбрад конник, който преследва тигрица, а в дъното - стилизирано дърво. От британската аукционна къща“Кристис“твърдят, че съкровището е открито през 1903 г., но иманярят Найден Блангев твърди, че именно той е изкопал съкровището преди близо 7 години.

“Открихме съкровището с металотърсач в една местност край Пазарджик. Това е стара римска крепост“, обясни Блангев.

Той твърди, че е бил подведен от пазарджишкия дилър на археологични ценности Бойко Цветанов. Платиха ми 30 00 марки, които обаче се оказаха фалшиви, обясни той. Блангев беше категоричен, че никога не е знаел, че съкровището отива в частни ръце.“Бях уверен, че съкровището го гледа професор от Националния исторически музей и мислех, че отива в държавата“, каза Блангев.


Проблемът за момента е, че иманярят, не е направил фотографии, каза още проф. Димитров. Той обаче изрази надежда, че дилърите, които Блангев сочи, разполагат със снимки. Вероятно у нас е идвал и лондонски експерт, който също може да има фотографии, каза още проф. Димитров.

Дори най-реномираните къщи понякога създават легенди, коментира проф. Димитров. Единствената международна конвенция, която постановява връщане на откраднати паметници е от 1972 г. и няма обратна сила назад в годините, обясни той. Директорът на Националния музей проф. Божидар Димитров обясни, че съкровището е изключително ценно, защото е от Средновековието и той вярва, че наистина е от България. Според него ключов е надписът, че е принадлежало на Константин Алана. Аланите са племе, което през 1306 г. е преселено в България от Светослав Тертер и е заселено именно в района на Пазарджик.

Историята около загадъчния съд се развива, търгът е обявен за 9 ноември. От Кристис съобщават, че водят собствено разследване.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

hm
08 Nov, 2006 | 16:56

E,pone nqkoj dejstva po vyprosa i ne stoqt sys skrysteni ryce,koeto e okurajava6to.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.