Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Около Стоунхендж откриха древни сгради
17 Октомври 2006
Това са първите постройки, наподобяващи жилища, открити в този район.

Археолози откриха девет сгради от неолита в близост до един от най-внушителните мегалитни паметници, създавани в историята на човешката цивилизация - загадъчният Стоунхендж. Постройките, които най-вероятно са били къщи, датират от 2600 – 2500 г. пр. Хр., съобщи Discovery. Това са първите сгради, наподобяващи жилища, открити в този район. Всички постройки са имали под измазан с хоросан и дървена облицовка. В повечето домове е имало огнище.

Две от сградите предизвикват особен интерес. Те са обградени с ров, чиито диаметър е около четиридесет метра. Предполага се, че тези постройки са принадлежали на вожда и жреца на племето. По-малката от тях вероятно е била заобиколена и с дървена ограда.

Джулиан Томас (Julian Thomas), който участва в разкопките и е ръководител на катедрата по археология към Манчестерския университет (Manchester University), коментира, че ако по-голямата сграда наистина е принадлежала на жрец или вожд, то той е живял доста скромно.

Редакторът на списание British Archaeology Майк Питс (Mike Pitts) предполага, че двете сгради може да са били и гробници, но също така не отхвърля възможността това да са жилища на високопоставени личности от каменната епоха.

Разкопките в този район ще продължат през следващите три години.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

hm
08 Nov, 2006 | 17:09

Sysdadoha reklama i film po tozi povod.Utre 6te go gledam.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.