Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Хората са станали цивилизовани в резултат на изменението на климата на Земята
9 Септември 2006

     Рязкото изменение на климата е причината за появата на първите цивилизации, се твърди в изследване на учени от Университета в Източна Англия публикувано в списание “Куотърнари Интернешънъл”. Първите цивилизации в Египет, Месопотамия, Южна Азия, Китай и северната част на Южна Америка са възникнали преди около 4 до 6 хиляди години. Имено тогава на нашата планета са настъпили резки промени в климата, поради колебанието на земната орбита. В този период климата е станал по-сух и въздуха е станал подобен на съвременния. Изследователите са убедени, че по-рано земният климат е позволявал на хората да живеят разделени, тъй като вода и храна е имало навсякъде. При новите условия обаче човечеството започнало да създава първите населени места в непосредствена близост до източници на храна и вода. Тогава са възникнали и първите подобия на политически и социални слоеве.

     Изследването е на доктор Ник Брукс (Nick Brooks) и колегите му от Университета в Източна Англия (University of East Anglia). Според Брукс ако не е имало изменения на климата, то може би първите цивилизации нямаше да възникнат. Фактически, ранните цивилизации са допълнителен продукт на нашите предци, опитвайки се да се приспособят към новите условия на живот на планетата. “Цивилизацията – това не е резултат от комфортните условия на околната среда, позволили на древните хора да станат “цивилизовани” и да създадат първите градове, а единственото средство за оцеляване в новите сухи условия. Цивилизацията е била последното възможно средство за организиране на хората”, коментира специалистът.

     Освен това, за повечето хора животът в общество е означавал допълнителни трудности – ограничаване на свободата и поява на неравенство, увеличаване на труда, епидемии, тъй като само върхушката на обществото е получавала качествена храна и вода. Поради това за хората животът в общество е бил по-лош, но новия климат и ограничените ресурси не са предоставяли възможност за избор.

     Трябва да се отбележи, че новото изследване отхвърля широко разпространената теза, че развитието на първите цивилизации е в резултат от прехода от непредсказуеми климатични условия през ледниковия период към “по-меки” и стабилни природни условия в началото на Холоцена (преди 6 до 10 хиляди години). Освен това изследването има и философско значение, тъй като не се сблъсква с теорията за постепенното човешко развитие – създаване на общества, политически и религиозни системи. “Принудени да живеят в цивилизовани общества като последно убежище, хората се сблъскали с нарастваща социална несправедливост, насилие във формата на първите войни, а попаднали и във властта на самопровъзгласилия се елит, който използвал религията и политическата власт за поддържане на властта си. Този модел работи и в съвременния свят и, аз се надявам, че моето изследване ще помогне, за да стане по-ясно как са се формирали човешките общества”, допълва доктор Брукс.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

haha
08 Oct, 2006 | 10:25

Da,veroqtno klimatyt e doprinesyl za izmeneniq v 4ove6kiq na4in na jivot,borbata za ocelqvane,razselvane,namirane na hrana i po-dobri usloviq za jivot,no za6to i predstavitel na jivotnnite ne se civilizova pri tezi i dori po-lo6i ekstremni usloviq?
Sledq,koga i majmunata 6te potvyrdi Darvinovata teoriq,ama pustata majmuna se inati i ne 6te da potvyrjdava.

svetoslav
11 Sep, 2006 | 00:45

principut na brux e dobra hipoteza.no da se znae,che smata t4rakiiska civilizacia e na ne po-malko ot 6000g.t.e.brux e po slabo zapoznat s yugoiztocna evropa zatova e znachitelnia propusk v hipotezata mu.tya ni pomaga da mislim za oshte po stari civilizacii ot nekakuv drug civilizacionen period pri predishna promena na klimata.vratata e otvorena?..


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.