Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Древният град Пергам се е намирал на Перперикон, твърди проф. Н. Овчаров
8 Септември 2006

Екип на Дискъвъри снима едночасов филм за траките по нашите земи

      Проф. Николай Овчаров и екипът му успяха да локализират древния град Пергам, известен още като Пергамос -той се е намирал на Перперикон. Археологът е проследил местонахождението по карти от древността, такава е картата на Клавдий Птоломей. На нея обаче не е оказано точното място на града, ясно е само, че Пергам се е намирал в Източните Родопи. Точното местонахождение е станало ясно благодарение на карта от 1801 година, изработена от гартографа на Наполеон - Жули. На нея е отбелязана река Арпезкос /Арда/ и фигурира древният град.

      При тазгодишната експедиция археологическият екип е успял да разкрие селище от късноримския период. Установени са 12 сгради, които представляват масивни помещения с размери 10 на 8 метра. Те са с каменни зидове с дебелина 70-80 сантиметра. Тези сгради са се оформили като квартали в западната част на Акропола на Перперикон.

      Археолозите са работили и над северната крепостна стена от 2-ри 3-ти век след Христа. Тя се е оказала изключително добре запазена. На места са разкрити стени, достигащи до 8,5 метра. Те са с дебелина до 3 метра и са изградени с големи до 2 метра каменни блокове. Зидарията е суха и при нея не е използван хоросан.

      Разкрита е и охранителна кула, запазена почти до зъберите с диаметър 8 на 8 метра. Крепостната стена е била доиззиждана през Средновековието, но тогава вече е използван хоросан за спойка между камъните.

      "Вероятно в района има и тракийска стена, която е най-ранната, но през тази година няма да успеем да направим тези разкрития", отбеляза проф. Овчаров. Екип на световноизвестния телевизионен канал "Дискавъри" снима на Перперикон едночасов филм, посветен на траките по нашите земи.

      "Срамота е, че римляните и гърците са звездите на древността, а не се познават траките", заяви режисьорът Йън Дениа.

      В края на 2007 година филмът ще бъде излъчен във Великобритания, а след това в САЩ. Освен Перперикон филмът ще представи и Долината на тракийските царе и златните съкровища на траките. Филмът е в начален етап и все още няма заглавие.

      "Трудно ще намеря заглавие, което да обедини това богатство", коментира Йън Дениа, който призна, че е впечатлен от Перперикон.

     

последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

alleksey
18 Jan, 2007 | 12:08

Absolutno sushtoto e,samo che v drug variant-po srpski polozhenieto s grad BEOGRAD...vsichki znaem,che e bil,e i ste si bude BELLLLLL-GRAD,no na surbite ne im se shte da priznaqt tozi pravopis,zashtoto im napomnq za BUGARITE..../estestveno otnovo bez "L"-BULLLLLLL-GARITE/

ala-bala
18 Jan, 2007 | 11:22

Lichno sum chuval N. Ovcharov da prenebregva znachenieto na dumite,tqhnata etimologiq,t.e.-skrit smisul i izobshto informatsiqta,koqto nosqt v sebe si vkl. po otnoshenie na istoriqta.Predlagam mu v takuv sluchay da kazhe edno MPLAMP-MPLAMP i da priklyuochvame.

balan
18 Jan, 2007 | 11:06

Ochevidno premahvaneto na omraznata bukva "B"e bilo zhizneno vazhno za elinite...Podmqnata i s "MP","M","P","V"v razlichni dumi,kudeto se e sudurzhala pone donqkude /i to may dosta uspeshno/ zalichilo chuzhdiqt im /negrutski/ proizhod.

alleksey
15 Jan, 2007 | 17:44

P.S. Zashto Pergam/s "P",vmesto s "B"/ Bergam? Varianta s "B"e mnogo po-nadezhdno prosledim i obqsnim etimologicheski i smislovo/ot BERG,BREG/ kakvato e i posledvalata evropeyska upotreba na tova ponqtie,s izklyuochenie na gurtsite...Kakva e tazi artikulatsionna obremenenost edinstveno te da ne mogat /ili po-tochno - ne iskat/ da vuzpriemat obshtoprietoto,a nie povtarqme kato papagali tqhnata greshka...koqto nikak ne e NEVINNA ! Sushtoto e s Pela,Pelasgite i pr.-dumi, koito podneseni v tehen variant ne ni govorqt nishto.Dostatuchno e obache da se setim,che BEL e bil bog na Bqlo more,che i do dnes planinata na sever ot nego e Belasitsa,a Pirin-Orbel,zaselen s TRIBALI...a dori mnogo po-kusno Tervel bil izvesten i kato TREBELIY...i shte razberem,nadqvam se,che ot pamti veka do den dneshen BELA i proizvodni e edno ot nai -razprostranenite imena na selishta idr. po nashite zemi.

alleksey
15 Jan, 2007 | 15:04

Gospoda,ne razbirate li opasnostta ot bezkritichnata upotreba na istoriografskoto ponqtie"TRAKI"-taka se prenebregvat deystvitelno sushtestvuvashtite BRIGI,MIZI,GETI,TRIBALI,PELASGI/BELGI/i oshte desetki realni plemena! Suznatelna ili ne,tazi podmqna /okolo 5 b. B.C./ samo doprinasq za mistifikatsiqta i,v posledna smetka-elinizatsiqta na kulturno-istoricheskoto nasledstvo po nashite zemi.Oburnete vnimanie, che izobshto bulgarskata istoriografia si sluzhi s podobna /uslovna,literaturna/ terminologia vmesto s deystvitelno,hronologicheski adekvatni na suotvetnoto vreme,mqsto obstoqtelstva...ponqtia.

hm
08 Nov, 2006 | 17:26

Predlagam vseki da predloji po edno zaglavie tuk.
Naprimer "Bylgarski sykrovi6ta","V carstvoto na drevna Evropa","Evropejski misterii" i razni drugi,v momenta ne mi se misli,no moje bi nqkoj 6te predloji ne6to dobro.

i az
17 Oct, 2006 | 19:47

Mislq,4e bylgarskite arheolozi si razbirat ot rabotata,no razpolagat s primitivna tehnika.Radostna e novinata,4e Diskavari sa se zainteresuvali ot na6ite zemi;nadqvam se da syzdadyt i drugi podobni filmi ot tezi zemi.

osvetitel
10 Sep, 2006 | 20:02

nie bulgarite,potomzi na trakite sme ot purvite,veroyatno purvata istoricheska civilizacia na evropa.ne sluchayno trkite sa suosnovateli na troya v 19 vek predi hrista.a samata trakia e oshte po stara!.datiraneto e izklyucitelno trudno,no znae se che i na sfinksa,vuzrasta ne e yasna.neka se radvame che imame trakiiskia gen v nasledstvo.

Изследовател
08 Sep, 2006 | 14:15

Честно казано не смятам за достоверни често пъти приказките на арехеолозите, тъй като лично познавам някои от тях и виждам каква надпревара има между тях. А и начините за датиране са крайно съмнителни и недоказани. Истината е, че в България археологията е на много ниско ниво. Самата ни държава няма възмажност за провеждане на истински разкопки с истински специалисти и в добри условия за работа. Единствено тук може да се види отводняване на обектите с кофи и легени. И да бяха само кофите и легените. Винаги, когато завали дъжд обектите се наводняват и после се губят няколко дни за отводняването им. Не ще ли бъде по-лесно ако се модернизира начина за работа? Но не, ние българите отново изоставаме и сме си най-последни от всички.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.