Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Полски водолази откриха в Балтийско море единствения самолетоносач на нацистка Германия
Николай Атанасов - 28 Юли 2006

Гордостта на Хитлер, 262-метровият “Граф Цепелин”, така и не участва във Втората световна война


Корабните останки с дължина 250 м., били открити 55 км. северно от полското пристанище Гданск.
     Полски водолази откриха на дъното на Балтийско море останките на единствения самолетоносач на Третия Райх “Граф Цепелин”, съобщава The Times. Ръждивият и полуразрушен корпус на бойната машина бил открит във водите недалеч от Гданския залив. Точното местонахождение на потопения през август 1947 г. кораб оставаше неизвестно в продължение на десетилетия. Яснота около мястото на гибелта на гордия “Граф Цепелин” не хвърли дори разсекретяването на съветските военни документи в началото на 90-те години и търсенето му във водите на Балтийско море дълго време оставаше безуспешно.

     “Снимките, направени при хидрографските изследвания, доказват категорично, че става въпрос именно за “Граф Цепелин”. При проучването на останките не бяха открити нито корабната камбана, нито табелката с името на кораба, но той бе разпознат по останалите характерни елементи от конструкцията му”, уточнява прессекретарят на Военноморския флот на Полша, Бартош Зайда (Lt. Cmdr. Bartosz Zajda). В момента ВМС на Полша обсъждат възможностите за изваждането на останките на “Граф Цепелин” от дъното на морето. По-голямата част от корпуса на самолетоносача с дължина 260 м. била открита на 12 юли на дълбочина 250 м. на около 55 км. северно от полското пристанище Гданск.

     “Граф Цепелин” бил пуснат на вода в присъствието на Адолф Хитлер през 1938 г. в пристанището на Кил. Дължината на самолетоносача била 262 м., а ширината – 36 м. Той можел да приеме на борда си до 42 самолета и бил основната надежда на Хитлер, германските Крийгсмарин да завоюват пълното господство в северните морета. Заради противоречията между Крийгсмарин и Луфтвафе относно това, под чие командване да се намира корабната авиация, дали самолетоносача да бъде флотска бойна единица или просто плаваща военна база на Луфтвафе, “Граф Цепелин” така и не влязъл в бой, въпреки ще бил в пълно бойно снаряжение още през 1942 г.


“Граф Цепелин” е с дължина 262 м., ширина 36 м. и вместимост 42 самолета.
     В края на войната, корабът се намирал в пристанището на Шчечин, където се използвал като плаваща казарма. През април 1945 г., когато останките от германската армия напускат града, самолетоносачът е потопен в плитчините. След края на бойните действия военноморските сили на СССР лесно успели да го извадят от водата, извършили частичен ремонт и го използвали за транспортирането от Германия до СССР на плячкосаното и взетото в качеството на репарации фабрично оборудване и друга техника.

     Съгласно постигнатото между държавите от антихитлеристката коалиция споразумение обаче, бойните кораби на Германия, Япония и Италия, сред които и “Граф Цепелин”, трябвало да бъдат потопени в дълбоки води или унищожени. Така през август 1947 г. самолетоносачът бил разкомплектован и използван като мишена при учение на руски стратегически бомбардировачи и торпедоносци на полигон край полското крайбрежие.

     Въпреки че нокога не успява да покаже истинските си възможности, “Граф Цепелин” е един от най-големите самолетоносачи, построени в края на 30-те и началото на 40-те години. С водоизместимостта си от над 30 000 тона и размерите си, той по нищо не отстъпва като технически характеристики на самолетоносачите онт ВМС на САЩ, клас “Есекс”, използвани в боевете в Тихия океан в заключителната част на Втората световна война.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.