Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Първите европейци практикували канибализъм
27 Юли 2006

Открити наскоро човешки останки на възраст 800 хиляди години показват, че ние произхождаме от канибали.

     Изследване на човешки останки в планината Атапуерка в Испания потвърждават хипотезата за това, че предшествениците на европейците са били канибали. В пещерата Gran Dolina археолозите отдавна намират останки от хуманоиди Homo antecessor (“предшестващ човек”), чиято възраст, според оценките е няколко стотин хиляди години.Наскоро в тази испанска пещера специалистите откриха останки на десетина хуманоида, които се живяли преди 800 хиляди години, пише вестник La Republica.

     Ръководителят на експедицията, палеонтолога Еудалд Карбонел (Eudald Carbonell), коментира, че след изучаването на тези най-нови останки може със сигурност да се каже, че Homo antecessor за продължителен период от време е практикувал канибализъм.

     Според експертите древните обитатели на тази зона не са се хранели с представители от своята група, а с тези, които са пристигали “отвън”, и преди всичко с деца и юноши. При това учените не свързват канибализма с потребност от храна. “Много вероятно е да става дума за някакъв ритуал, а не за реална потребност от храна”, - отбелязва Карбонел.

     В момента продължава издирването на следи от въздействие на остри предмети или части от кости, с чиято помощ се извлича костен мозък. Търсят се също следи от огън под въздействието, на който месото става по-меко и лесно се отделя от костите.

     На друго място, в планината Sima de los Huesos, археолозите откриха останки на още 30 индивида от донеандерталския период. А съвсем наскоро е бил открит череп в прекрасно състояние, който все още се изследва.

     “Понеже тези останки принадлежат на най-древните от нашите европейски прародители, ние можем да твърдим, че произхождаме от канибали”, - завършва Еудалд Карбонел.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.