Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха най-стария тракийски град
9 Юли 2006

Обектът датира към V в. пр. н. е. и е на огромната за онова време площ от 25 декара.
     Уникална находка край карловското с. Васил Левски е новата суператракция, която ще привлече хиляди туристи, пише в. Стандарт. Открит е най-старият тракийски град с голяма царска резиденция на над 2500 г., съобщи арх. Костадин Кисьов.

     Той е шеф на екипа по разкопките от Пловдивския археологически музей.

     Започнахме преди година, но едва сега усилията ни бяха наградени с находка, която никой не е имал досега, каза Кисьов. По думите му обектът датира към V в. пр. н. е. и е на огромната за онова време площ от 25 декара. Това е град на траките, най-старият от намерените досега, обясни археологът. Другият подобен паметник е Севтополис, който е на дъното на яз. "Копринка". Резиденцията е монументална и с покрив от керемиди, което я прави единствен по рода си от откритите досега дворци.

     Откритата луксозна тракийска и гръцка керамика свидетелства за контактите на владетеля. Тепърва предстои разкриване на сградата и установяването на кой цар е била. За съжаление малка част от древния град може да се разкопае, защото влиза в частни имоти, обясни още Кисьов. От друга страна, няма и пари за обекта. По думите на археолога средствата се набавят само от спонсори въпреки отдавна депозирания проект за консервация на обекта в Министерството на културата.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

hm
15 Jul, 2006 | 23:14

I kakvo ot tova,4e vliza v 4astni imoti?
Po tazi logika,da se vyrnat i sykrovi6tata otkriti v 4astni imoti li?
Sled kato obekta e s ob6tonacionalno zna4enie bi trqbvalo da se razkopae i dokumentira,filmira predi da sa go razgrabili.
Zemqta moje da se zameni ili da se obez6tetqt sobstvenicite,kakto pri stroeji na pyti6ta i dr.A ako ne jelaqt,sled dokumentirane i filmirane na obekta mogat da prodaljat da s q vladeqt.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.