Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха дагеротипен портрет на вдовицата на Моцарт
7 Юли 2006

Фотографията е една от първите изобщо, направени в Бавария през 19 в.

      В архивите на баварския град Алттетинг е открит единственият дагеротипен портрет на Констанца Моцарт, вдовицата на Волфганг Амадеус Моцарт. Фотографията е направена през 1840 година, две години преди смъртта на Констанца, съобщава в. Таймс. Архиварите, открили снимката, уточняват, че става дума не за оригиналния отпечатък, а за копие от втората половина на 19 в.

      Неизвестният фотограф е запечатал Констанца Моцарт в дома на швейцарския композитор Макс Келер, който живее в Алттетинг. 78-годишната жена по това време отдавна е омъжена за втория си съпруг- датския дипломат Георг Нисен, приятел на Келер.

      Констанца, чиято моминска фамилия е Вебер, се омъжва за Волфганг Амадеус Моцарт през 1782 година. Тя е на 29 години, когато композиторът умира през 1792-ра.

      Според експерти, оригиналният и очевидно загубен дагеротипен портрет на Констанца е една от първите фотографии изобщо, направени в Бавария.

     

последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.