Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Древните индианци са рисували избухването на свръхнови по скалите
3 Юли 2006

Северноамериканските индианци са изобразили чрез скални рисунки избухвания на свръхнови, видяни през 1006 и 1054 г.

     Астрономите Джон Барентайн (John Barentine) от обсерваторията Apache Point в Ню Мексико и колегата му Джилбърт Ескуердо (Gilbert Esquerdo) от Института за планетарни науки (Planetary Science Institute), изказаха интересното предложение, че северноамериканските индианци са изобразили чрез скални рисунки избухвания на свръхнови, видяни от тях през 1006 и 1054 година. Барентайн се натъкнал на изображение на звезда с осем лъча и скорпион, по време на пребиваването си в парка Уайт Танк (White Tank Mountain Regional Park), Аризона. Понеже знаел, че изухването на свръновата е станало в съзвездието Скорпион у него мигновено възникнала идеята за връзка между рисунките и избухването.

     Естествено, изображението на скорпиона не може да се счита за доказателство. Едва ли при индианците съзвездията са се представяли по същия начин както при елините и римляните. Има обаче други косвени признаци за това, че индианците са изобразили чрез рисунките си свръхнови.

     Барентайн и Ескуердо чрез специален софтуер възпроизвели вида на небето, такъв какъвто са го виждали обитателите на Аризона през 1020 г. и съпоставили това изображение със снимки на рисунките в Уайт Танк и околния ландшафт. Оказало се, че съзвездието Скорпион със свръхновата се е наблюдавало от скалата в направлението, в което указват рисунките на скорпиона и осемлъчевата звезда.

     Избухването на тези свръхнови е документирано в Азия, Европа и Близкия Изток, но никой до този момента не е предполагал, че индианците също внимателно са следели движението на небесните тела, както обитателите на Стария свят.

     Трябва да се отбележи, че рисунките в Уайт Танк не са единственото иозбражение на свръхнова, открито в Северна Америка. В канона Чахо (Chaco) в Ню Мексико бяха открити издялани върху камък изображения, които вероятно показват избухването на свръхнова случило се на 4 юли 1054 г. Изследователите смятат, че рисунките в Уайт Танк също се отнасят за свръхновата от 1054 г. Интересно е, че там са показани две сблъскващи се слънца, който се обкръжени с изображения на други небесни тела.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

alleksey
21 Jan, 2007 | 16:34

S risk da dosadq shte otbelezha,che nay-drevni "INDIANTSI"sa onezi,koito Kolumb vidql,vzemayki zemqta pred sebe si za Indiq.Eto kak obache se postavqt v zatumnenie deystvitelnite MAI,ATSTEKI,DAKOTA...suvsem razlichni narodi.Tochno po sushtiq nachin stoi vuprosa s t.n."TRAKI"- nay-napred zalichavash imeto,a sled tova i negoviq NOSITEL,a liubopitniq tursach na istoricheskata istina e praten za zelen hayver da diri neshto,koeto NIKOGA NE E BILO...osven na kniga.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.